Zobacz pełną wersję : Problem z pozowaniem



viater
18-08-08, 09:04
Mam zrobionego cartoonowego karatekę i chcę go ustawić w pewnej pozie. jednak za każdym razem gdy ustawię narzędzie rotate i zakładam fade na maskowanie ZB 3.1 wysypuje się. Objekt zrobiłem w LW i wyeksportowałem do OBJ. Nie ma ciągłości siatki bo oszczędzając poly pod kimono wsunołem kończyny i popiesie postaci. Co się dzieje i jak to obejść?

zeet
18-08-08, 11:40
Sprawdź czy w modelu nie ma vertexów nie powiązanych z topologią modelu,to najczęściej jest przyczyna zwiech.

viater
18-08-08, 12:02
a jak to sprawdzić?

zeet
18-08-08, 12:51
Najprościej w trybie wireframe zaznacz wszystkie vertexy w modelu i jak któryś leży poza siatą modelu to go wywal.
http://images33.fotosik.pl/355/015183b831cd5b40.jpg (www.fotosik.pl)

viater
18-08-08, 13:52
okay, dzięki za podpo

viater
18-08-08, 21:56
z tym sobie poradziłem, ale teraz mam problem jak wykonać maskowanie, abym mógł swobodnie ustawić postać w dowolnej pozie. Jak pisałem nie ma ciągłości siatki, przez co ZB rozpoznaje jakby to były osobne warstwy. Jednak nie są to osobne SubTools, a mimo wszystko zaznacza mi się tylko top kimona, albo spodnie. Może ktoś wie jak zaznaczać aby sprawnie poszło ustawianie? Ja ustawiam fade za pomocą CTRL i drag
57582

Tomala
18-08-08, 22:04
w trybie draw normalnie namaluj maske z wcisnietym ctrl a jak klikniesz na nią lewym to się rozmyje najlepiej to robić na niskich subdiv.
A próbowałeś transpose mastera?

zeet
18-08-08, 22:27
Użyj do maskowania zaznaczenia narzędzia Lasso i Ctrl +LMB ,żeby rozmyć brzegi maskowania- płynne przejście Ctrl +kliknij lewy przycisk myszy na obiekcie jeśli rozmycie jest za za słabe to jeszcze raz .

Ctrl + Alt lewy przycisk odmaskowuje obrysowany region-szara maska.
Po właściwym zaznaczeniu dopiero Transpoze i pozowanie. W zakładce Mask masz opcję Inwert przydatne do odwracania zanaczeń.

Tomala
18-08-08, 22:46
Jeszcze dodam że skrót do odwracania maski to wciśnięty ctrl + klik lewym na canvas :D

viater
18-08-08, 23:10
Spróbowałe tego sposobu, ale to katorga... Tego pluga nie uzywałem, ale raczej nie chcę obiektu rozbijać na Subtoolsy, bo się nie połapię. A nie ma jakiegoś przełącznika w stylu: "postrzegaj siatkę jako całość"?

Tomala
19-08-08, 00:27
transpose master właśnie pozwala ustawić pozę dla kilku subtooli traktując je jako jeden mesh. A z tą katorgą to przesadziłeś, przecież lassem w sekundę zamaskujesz i już można obracać ;)