gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Witam Jak można za pomocą funkcji bridge wyciąć w ścianie drzwi. Mam ścianę i ją przekonwertowałem do editable poly , wybieram polygon i funkcję bridge i jak zaznaczam ścianę to poprostu wnętrze ściany mi się usuwa i zostają tylko krawędzie, a ja chce tylko w tej ścianie wyciąć drzwi. Jak tego dokonać ? Nie chce dokonywać operacji typu boolean. Pozdrawiam i liczę na jakąś fajną podpowiedź
piotrek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Cut, Slice, Boolean (mimo wszystko)... Fajna odpowiedź?
Łukasz Jaskólski Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 quickslicem robie przewaznie, albo connectem z poziomu edges jak powycinam dziury to daje shell z opcja straighten corners zeby sciana miala grubosc i gra
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Powiem tak - szału nie ma :) Próbowałem tez cutem , niby zaznacza ale nic nie wycina, może jakiś mały tutorial na biegu :) ? Pozdrawiam i czekam na info
piotrek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Cutem tworzysz nowe krawędzie. Niczego tym nie usuwasz. Poczytaj sobie tutoriale o polymodelingu (http://www.max3d.pl/show.php?id=tutoriale).
t0m3k Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 1. Box 2. Flip faces 3. Zaznacz te krawedzie... 4. ...i uzyj Connect 5. Chamfer (mozesz podac dokladna szer. okna) 6. Powtorz kroki 3, 4, 5 i dojdz do takiej siatki 7. Selekcja Element i uzywajac Shift skopiuj pokoj 8. Zaznacz Polygon'y ktore beda drzwiami po obu stronach sciany i kliknij Bridge 9. Zaznacz Polygon'y ktore beda oknami Extrude i usun. Wyrenderuj :) Czekam na "+" :)
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Witam - o coś takiego mi właśnie chodziło - tylko mam parę pytań - które krawędzie mam zaznaczyć ? Co robi funkcja connect ? To narazie tyle bo na tym elemencie się zatrzymałem. Ale wielki plus dla Ciebie :) Pozdrawiam i czekam na info .
mirach Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Co robi funkcja connect ? Taka rzecz to juz naprawde nie trudno sprawdzic w user manualu...
t0m3k Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 które krawędzie mam zaznaczyć ? Co robi funkcja connect ? zaznacz te krawedzie ktore sa zaznaczone na rysunku (na czerwono) jak klikniesz Connect to zobaczysz co robi. (ang. Connect - polacz)
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 1. Box 2. Flip faces 3. Zaznacz te krawedzie... 4. ...i uzyj Connect 5. Chamfer (mozesz podac dokladna szer. okna) 6. Powtorz kroki 3, 4, 5 i dojdz do takiej siatki 7. Selekcja Element i uzywajac Shift skopiuj pokoj 8. Zaznacz Polygon'y ktore beda drzwiami po obu stronach sciany i kliknij Bridge 9. Zaznacz Polygon'y ktore beda oknami Extrude i usun. Wyrenderuj :) Czekam na "+" :) Ok F1 spróbowałem :) A jak zaznaczyć krawędzie (wiem głupie pytanie) ale ja robię tak 1. tworze boxa 2. Convertuję do Editable Poly, 3. Z Editable Poly wybieram element, zaznaczam Boxa i wybieram Flip 4. I następnie zaznaczam te krawędzie które są na czerwono - zaznaczam Edge i klikam na te krawędzie z CTR, ale nie chcą się wszsytkie zaznaczyć - co ja robię żle ? Pozdrawiam i czekam na fajne info
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Tylko że wtedy nie mogę zrobić flip - no chyba że jestem ślep ?
mrkrzysiek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 tu masz kilka tutków o robieniu wnętrza http://www.evermotion.org/tutorials/mich/ http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=34879
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Super dzięki za te materiały, ale nadal chciałbym uzyskac informację co robię źle apropo tych krawędzi. Pozdrawiam
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Co ma do tego ring ? A poza tym i tak nie działa
Bruneq Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 oj chlopie, z takim zapalem i brakiem jakiegokolwiek zmyslu odkrywcy trudno bedize ci zrobic cos powazniejszego niz wyciecie drzwi! nikt tutaj za ciebie tego nei zrobi! probuj, popelniaj bledy, rob od nowa!
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Właśnie że robię to co cały czas, nad niczym innym nie siedzę i nie mów mi że brak mi zapału, a zamiast pisać tak śmieszne komentarze to raczej napisałbyś coś odkrywczego, bo może rzeczywiście gdzieś robię mały błąd i nie mogę cały czas wpaść gdzie. Mam nadzieję że ktoś mnie rozumie i mi pomoże. Pozdrawiam
mrkrzysiek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 mhy ty nie wiesz jak zaznaczyć te 4 krawędzie z 3 punktu na screenie bo się pogubiłem,
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Niby zaznaczyłem te krawędzie i zrobiłem connect, ale nie pojawiają się takie czerwone krawędzie jak na rysunku 4 i 5. Nie mam pojęcia gdzie jest błąd. Proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak. Pozdrawiam
mrkrzysiek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 kliknij w taki mały kwadracik obok napisu Connect tam masz opcje od tej funkcji
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Jakoś ta opcja mi nie pomaga, a może po prostu nie wiem jak jej używać ? Jak robię tak jak wcześniej opisałem to owszem jak nacisnę connect to w oknie np front pojawia się jakaś kreska po środku boxa, ale w oknie perspective tego nie widać - nie wiem czemu ? Pozdrawiam i liczę na jakąś podpowiedz
mrkrzysiek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 oj młody jesteś ucz się w oknie perspective pewnie masz nie zaznaczone pokazywanie krawędzi kliknij F4
gallardo83 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 O super - narazie coś działa. Już taki młody nie jestem. Pewnie zaraz będę miał kolejne problemy tak więc się nie żegnam narazie :)
piksar Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 O super - narazie coś działa. Już taki młody nie jestem. Pewnie zaraz będę miał kolejne problemy tak więc się nie żegnam narazie :) pytanie ile nam cierpliwości wystarczy - 25 postów i dopiero opanowane zaznaczenie 4 krawedzi - cierpliwosci, i szukania rozwiazan przed zadaniem pytania - tutki, ksiażki, f1
mrkrzysiek Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 to sie odezwij na GG bo mi sie nie chce postów nabijać na forum :)
Rekomendowane odpowiedzi