Ania Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 jakie sa metody na oswietlenie sceny? robie scene, na dworze, wiekszy obszar pola i dwie postacie mam pytanie co do oswietlenia ja probowalam oswietlac spotami, ale nie za bardzo to wyszlo ktos zaproponowal skylight, sprobowalam i to, wyglada lepiej, ale zbyt jednolicie, bez zadnych kontrastow (skylight z light tracerem) ja bym chciala zeby to swiatlo jednak raczej przychodzilo z jakiegos okreslonego kierunku, a nie tak z naokola jakie sa na to metody? przeczytalam w user reference na temat skylight i z tego wynika ze sie tym tak nie da, ale nigdy dotad nie uzywalam i nie mam z tym doswiadczenia prosze o wskazowki. (tylko tak ogolnie, szczegoly sobie juz jakos wykombinuje, ale w tej chwili wogule nie wiem jak sie do tego zabrac) tu link na scene. http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=10042
kozioo Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 najlepiej skylight (symulacja swaitła rozproszonego) i jakieś światło kierunkowe - np direct light. Powinno wyjść dobrze.
SansSerif Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 create > systems > daylight system - ustawiasz parametry skylight i sun, musisz wlaczyc radiosity. poszukaj w helpie tego ostatniego bo zeby zadzialalo trzeba ustawic kilka parametrow.
Ania Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 dzieki, teraz mi wyglada lepjej tylko ze renderuje sie piec razy dluzej, ale tego sie chyba nie da uniknac.
Rekomendowane odpowiedzi