marlenaj Napisano 11 Kwiecień 2018 Napisano 11 Kwiecień 2018 cześć, zawsze normalnie pracowałam w 4 widokach- jakiś tam lewy, góra, perspektywa i camera. W piątek jeszcze wszystko było ok. Od wczoraj zaczęły mi te widoki znikac. Tzn gdy chcialam przybliżyć sie do obiektu przez zoom z klawiatury - pokazuje się widok jak na screenie i nie można nic z tym zrobić. Jedynie widok camera się nie psuje. Myslałam że to moze przez jakiś błedny model z neta. Ale nie, bo w starej dobrej scenie też zaczęło mi się to robić. zaimprotowałam wszystko do nowego wnęttrza- nie pomogło. zrobiłam też widok camera w innym oknie i przeszłam na perspektywę- chwilkę było ok i znów- znika. Do tego nie pokazuje mi w wireframe wszystkich obiektów na scenie. gdzies je ukrywa
marlenaj Napisano 11 Kwiecień 2018 Autor Napisano 11 Kwiecień 2018 dodam, że nie można nic zrobić (oprócz widoku camera) zaznaczyć obiektów, przesunąć, zoomować, kompletna zawiecha
polka dot Napisano 11 Kwiecień 2018 Napisano 11 Kwiecień 2018 być może masz obiekty za daleko od środka osi współrzędnych - wtedy czasem max nie chce współpracować. w zupełnie nowej scenie (File>Reset), gdy stworzysz np Box, masz ten sam problem?
marlenaj Napisano 11 Kwiecień 2018 Autor Napisano 11 Kwiecień 2018 nie, wtedy jest ok - - - Połączono posty - - - co ciekawe- mam scene- któryś miesiąc do tyłu ją robiłam i było ok. W tym tygodniu ją otiweram (po tym, jak zaczęły sie dziać te cuda gdzie indziej) i to samo- psuje się również ta stara scena.
polka dot Napisano 11 Kwiecień 2018 Napisano 11 Kwiecień 2018 spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki karty graficznej. jedyne co przychodzi mi do głowy
Pawlito Napisano 11 Kwiecień 2018 Napisano 11 Kwiecień 2018 Może jakimś sposobem przeskalowała Ci się scena np. 10 lub 100x w dół.Bo takie rzeczy jak opisujesz u mnie działy się przy bardzo małych obiektach. Spróbuj tego, wejdź w Configure Viewports.../Visual Style and Apperance i zafajkuj Viewport Clipping. Wtedy pojawią się na viewporcie dwa trójkaty i pionowa kreska, przesuń dolny trójkat nizej a górny wyzej.
Rekomendowane odpowiedzi