Napisano 8 Czerwiec 20186 l Witam. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu komputera pod tworzenie ilustracji w Photoshopie. Do tej pory malowałem na moim laptopie ale niestety nie daje on rady gdy wybieram większe formaty i większe lub bardziej złożone pędzle. Chciałbym na jesieni ruszyć ostro z ilustracją i rozwijać się dalej w tym kierunku. Z racji przeprowadzki do nowego mieszkania mogę wreszcie pozwolić sobie na zakup komputera stacjonarnego. Pytanie moje brzmi na jaki wydatek muszę się przygotować? Komputer jak pisałem ma służyć do malowania ilustracji w photoshopie na tablecie bym nie musiał się obawiać że po pociągnięciu pędzlem będę musiał czekać minutę albo więcej zanim pojawi się efekt na ekranie. Nie interesuje mnie 3D i nic w tym stylu tylko malowanie na tablecie. Czy kwota poniżej 3000zł jest wystarczająca do złożenia czegoś nadającego się do pracy? Chodzi mi o samą skrzynkę. Na monitor mam osobny budżet a tabletu na razie nie myślę zmieniać. Jedynie właśnie te opóźnienia i powolne działanie przeszkadzają mi w komfortowej pracy. Proszę o pomoc.
Napisano 8 Czerwiec 20186 l Jeżeli dasz sporo RAMu i mocne pojedyncze rdzenie, to spokojnie 3tys dadzą radę. Możesz też ilustrować w programach które mają szybsze pędzle ;)
Napisano 8 Czerwiec 20186 l Autor Czyli karta graficzna się tu nie liczy za bardzo ale za to postawić na ram i procesor? A o jakie programy konkretnie chodzi? Kiedyś malowałem w darmowym Gimpie ale na jednym forum mi napisali że jeśli chcę na poważnie się tym zajmować to żebym od razu przerzucił się na Photoshopa albo ewentualnie Corela Paintera.
Napisano 8 Czerwiec 20186 l Obczaj sobie http://www.paintstormstudio.com/ko/index.html - śmiesznie tanie albo darmową Kritę. Jest też darmowy Sketchbook Pro. Jak tylko zechcesz to dasz radę bez Photoshopa.
Napisano 8 Czerwiec 20186 l Autor A który z tych programów jest najlepszy? Rozumiem, że mają one mniejsze wymagania od Photoshopa czy też do nich lepiej zaopatrzyć się w nowy sprzęt ? Dają podobne możliwości jeśli chodzi o malowanie? Chodzi mi o warstwy, tryby mieszania, krycie, tworzenie i ustawienia pędzli czyli te wszystkie najważniejsze elementy. Jaka jest różnica między nimi a Gimpem?
Napisano 8 Czerwiec 20186 l to bardzo subiektywne pytania. Obczaj Krite i Paintstorma osobiście. Najlepiej wraz z demo na YT, by zobaczyc jak ludzie juz obcykani (zawsze jest bariera wejscia z UI) tworzą. Jak sprawdzisz na własnym sprzęcie będzie wszystko jasne.
Napisano 8 Czerwiec 20186 l Autor Obejrzałem sobie na youtubie materiał Jazzy, gdzie testuje tanie i darmowe zamienniki Photoshopa do malowania i w jego teście najlepiej wypadła Krita. W Paintstormie słabo ocenił precyzję rysowania na tablecie. W takim wypadku pobieram Kritę :D Nadal jednak mam w planach kupno komputera. W takim razie najbardziej powinienem skupić się na ramie i procesorze? Jednak w wypadku karty graficznej pasowało by chyba coś lepszego niż jakaś zintegrowana? A co z dyskiem?