cadman89 Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Witam Z tej stron cadman89, świeży użytkownik forum, z pierwszym postem, w którym kieruję proste pytanko do Was, wręcz śmieszne :) Jestem nie tyle świeży na forum, ale też świeży w obyciu z 3dsmax'em, zaczynam się go uczyć, więc proszę o wyrozumiałość :) A teraz pytanie :) Otóż stworzyłem pewien obiekt, bazując na jednym z tutorial'i na yt, konwertując go do editable poly, a następnie użyłem funkcji turbosmooth. Obiekt stał się ładnie owalny, zagęściłem krawędzie edge'ami przez co kontury stały się bardziej wyraziste i takie jakbym oczekiwał. Wtedy zrobiłem zapis i zamknąłem 3dsmax'a, dzisiaj wracam do dalszego modelowania, a ten obiekt występuje już na stałe, w tej zagęszczonej siatce po użyciu funkcji turbosmooth i nie mogę wrócić do tej postaci z przed jej użycia, czyli prostych ostrych krawędzi z mniejszą ilością edge'ów i vertex'ów. I pytanie brzmi : Jak wrócić do tamtego stanu rzeczy, aby móc kontynuować modelowanie ??? :) Dodałem screen Bardzo proszę o pomoc :)
stormwind Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Witaj na forum. Z automatu nie ma takiej opcji (jest od tego płatny plugin ale to nie jest przypadek warty jego ceny) W takim wypadku, w pieszej kolejności pliki auto zapisu. Możesz ręcznie usuwać loopy, w tym wypadku zapewnię zostawiać co ósmy. Na marginesie dodam, ze Modyfikator Turbosmmoth potrafi wariować, mi też kiedyś zniszczył podobnie siatkę. P.S. w temacie wątku powinieneś z grubsza opisać problem. np Problem z Turbosmooth. Ułatwi to innym pomoc Tobie.
svizze Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Sprawdź czy nie masz zapisanego backupu w folderze "autoback". Z tego co pamiętam to max standardowo zapisuje trzy pliki w odstępach co pięć minut (potem je nadpisuje), oczywiście jeśli wcześniej nie zmieniałeś albo wyłączyłeś tej opcji.
cadman89 Napisano 6 Lipiec 2018 Autor Napisano 6 Lipiec 2018 Rozumiem. Czyli to nie takie proste jakby się wydawało... Wcześniej ta funkcja turbosmooth widniała w tym drzewku nad editable poly i zwyczajnie ją włączałem lub wyłączałem. Poniżej screen. Sprawdzę te dodatkowe pliki, raczej nic nie zmieniałem w kwestii ich zapisu, a jeśli już to nieświadomie. Dzięki za sugestię i za cenne rady :)
Hris Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Za 30 Euro masz skrypt który Ci prace modyfikator cofnie do czystej siatki początkowej: wszystko jak chcesz A tu w 16 sekundzie koleś pokazuje skrypt który zaznacza co drugi loop w siatce: [video=youtube_share;s-ez1RJggHc]
cadman89 Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Napisano 7 Lipiec 2018 Dzięki Hris, ale na tym etapie mojego obycia z maxem nie ma sensu jeszcze w takie skrypty inwestować, muszę poznać dobrze podstawy... Ale nie mówię, że nie, może z czasem zakupię :) Dzięks
Rekomendowane odpowiedzi