Napisano 23 Lipiec 20186 l Witam, znacie może jakieś serwisy gdzie można znaleźć pracę za granicą? (chodzi mi oczywiście o oferty związane z grafiką) web design głównie. Dzięki
Napisano 23 Lipiec 20186 l Łatwiej będzie Tobie wybrać kraj i przeszukać tamten rynek - zakładam, że chcesz się przenieść. Na przykładzie UK powiem, że jest to relatywnie mało skomplikowane, są serwisy oferujące pracę na dobrych stawkach głownie na kontrakty 1-3miesięczne. Ale są też dłuższe. Np. Technojobs.co.uk
Napisano 23 Lipiec 20186 l Autor Dzięki, strona ok. Tylko w UK już chyba niezbyt chętnie przyjmują Polaków - straciłem stamtąd dwóch zleceniodawców od czasu Brexitu. Myślę bardziej o Hollandi, lub czymś mniej popularnym, ale gdzie można dogadać się po Angielsku.
Napisano 23 Lipiec 20186 l Brytyjczycy chętnie przyjmują każdego, kto wykonuje za nich robotę. Taka mentalność więc nie patrzałbym na Brexit. Masz jeszcze pół roku, by wylądować tu miękko. Coś mogło pójść nie tak z Twojej lub ich strony. Ekonomie tu (mieszkam w UK) nie jest taka sexy jak była więc może znaleźli alternatywę. Ukraińskie/hinduskie software hous'y nieźle sobie radzą jako full serwis więc mogłeś przegrać po prostu z full-serwisem. Holandia jest bardzo droga jeżeli chcesz tam żyć. Belgia jest tańsza ale wciąż droga. Zarabiałbyś relatywnie dobrze, niemniej koszt przeniesienia się tam i ogarnięcia mieszkania będzie sporym wysiłkiem - porównując do Hiszpanii, UK czy Francji. BTW będę się widział ze znajomym który pracuje w IT w Holandii za 2 tygodnie. Zapytam go o jakieś portale branżowe, bo jego żona często zmienia tam pracę.
Napisano 23 Lipiec 20186 l Autor Dzięki wielkie. Jak na razie powysyłałem CV na technojobs... zobaczymy :)
Napisano 23 Lipiec 20186 l jezeli poguglujesz "short term contract IT" znajdziesz sporo fajnych serwisow w UK z fajnymi ofertami.
Napisano 23 Lipiec 20186 l Ja bym tez proponowal szukanie firm za pomoca google maps w rejonie miasta / okolicy gdzie chcesz sie przeniesc, sporo firm na zachodzie daje "jobsy" tylko na wlasnych stronach. O wiele lepiej dziala tez propozycja spotkania z twojej strony niz tylko sam mail, sprobuj to polaczyc z jakims 2-3 tygodniowym tripem po Europie.