Napisano 25 Listopad 200420 l skilo dzięki wielkie za szczegółowe wskazówki punkt 1 - wykonano punkt 2 - wykonano punkt 3 - wykonano punkt 4 - wykonano ( to wszystko przez chamfer'a ) punkt 5 - tu proszę o pomoc bo nie wiem jak go rozchylę to będzie mniej kanciasty ?? punkt 6 - eee... 2 sekundy pracy punkt 7 - nie poprawiono dam później z innej perspektywy jak prosiłeś może tak jednak zostanie (ewentualnie drobne zaokrąglenie) A więc daje siatkę i proszę o pomoc z tym słupkiem tylnym
Napisano 25 Listopad 200420 l wyprostuj siatke i na pewno bedzie lepiej, moze tego trojkacika nie potrzeba przy klapie; mesh chyba to zaokragli
Napisano 25 Listopad 200420 l dobra oto render z ms interaction 2 w innej perspektywie siatka ale przy interaction 1 no i ten zrzut
Napisano 25 Listopad 200420 l coraz lepiej..zaznacz sobie bledy ponumeroj i staraj sie jeden po drugim naprawiac ja tak robie i jakos se radze
Napisano 26 Listopad 200420 l Jakos tak dretwo to troszke wyglada.... Brakuje tyci tyci ostrych krawedzi... Tzn. czy ten samochod caly jest taki obly i okragly jak babelek? Mysle ze jakby przysiadl pozadnie i popracowal to by pare bledow tu i tam poprawil.... Zycze powodzenia ;)
Napisano 26 Listopad 200420 l nio :D to fakt jusz duzo lepiej wygada ten porszlak :) duze postepy zrobiles tak dalej
Napisano 26 Listopad 200420 l jeszcze lekko poprawiona klapa bagażnika no i szyby wstawiam skilo a propos uszczelek to zrobiłem je tak jak zasugerowałeś naokoło szyby :) ale dlaczego to nie wychodzi kiedy pokryję innym materiałem facy powstałe po chamferze i później po ms
Napisano 26 Listopad 200420 l nie mam pojecia, przestudiuj siatke z bliska, ale low poly, moze face nachodza na sibie, i musisz lekko zaokraglic ta uszczelke, przyjrzyj sie fiatom: http://yoy.witrynka.pl/f125p.html
Napisano 27 Listopad 200420 l no ta uszczelka to grubsza niz wycieraczki w aucie :) hmm cos mi sie slupek nie podoba ten tylni oczywiscie jakis taki zaokraglony
Napisano 27 Listopad 200420 l oto tyłek z uszczelką już jest bez przerw o3wiście niezauważyłem pewnych trójkącików podczas pokrywania faców materiałem :)
Napisano 27 Listopad 200420 l hmm czy to tylne nadkole nie jest jakies takie plaskie ?? hmm wydaje mi sie ze na tym renderze sie jakby dach z tyl byl nizszy niz z przodu
Napisano 27 Listopad 200420 l a teraz wracamy do przodu nie wiem co tu się stało robiłem chamfera dookoła szyby no a potem chciałem poprawić słupek (między innymi pozbywałem się niepotrzebnych faców których miałem tak dużo) teraz jest tak że szyba zachodzi za słupek i podszybie też a słupek pięknie profiluje się do przodu - tyle że we fiacie 125p tak nie jest kto ma koncepcję i może mi podpowiedzieć co tu zrobić
Napisano 27 Listopad 200420 l najprawdopodobniej przy chamferze zrobily ci sie jakies dodatkowe vertexy, ktore teraz trzeba spowrotem polaczyc pokarz siatke bez mesha
Napisano 28 Listopad 200420 l oki wrzucam renderki z profilów i zaznaczam że ja takie posiadam blueprinty dokładnie do nich dopasiłem siatkę --> chveti proszę o bardziej rozsądne pomysły a w każdym razie robię pierwszy model w 3d maxie pierwszą pracę i mam zamiar ją skończyć !!!!
Napisano 28 Listopad 200420 l nie no dałem takie bo chyba tu dokładnie widać bryłę a co do perspektywy to nic nowego nie ma szkoda dawać te same renderki jeszcze raz :)
Napisano 29 Listopad 200420 l updejcik obejmuje podniesienie tego cholernego dachu z tyłu daję od boku renderek żeby było widać jak wyglądają szyby i for skilo -> z perspektywy :-D
Napisano 29 Listopad 200420 l nie wiem czy sie za to brales, ale nadkola sa rozniace sie i to bardzo :D ale pewnie tam sie nie bawiles jeszcze RuMuN: akurat ten trojkat jest przydatny
Napisano 30 Listopad 200420 l skilo, rumun dzięki za zaangażowanie w projekt (wszystkim innym też) ale za szybko wystawiłem to pytanie bo zabrałem się za drzwi i wycinając je całkiem się tam porobiło i konieczne były korekty dużo większe teraz już wiem i to przy okazji pytanie : tam gdzie to konieczne siatka może być nawet BARDDZO gęsta prawda ?? tak też się stało i tam poza tym przerobiłem fajny tutek o lakierze samochodowym DANIELA BUCK'a oto efekty dzisiejszej porannej pracy :-) BLACHARZ DALEJ WALI MŁOTEM JESZCZE Z TEGO COŚ BĘDZIE
Napisano 30 Listopad 200420 l aha aha tylko jeszcze jedno czy dobrze jest żeby lakier był materiałem dwustronnym bo - tak mi się tylko przynajmniej wydaje - refleksy są straszne wtedy oto ten sam render tylko z materiałem 2-sided
Napisano 30 Listopad 200420 l siatka moze byc miejscami gesta, ale musisz nad nia wtedy panowac, material 2sided przydaje sie raczej podgladowo,
Napisano 1 Grudzień 200420 l hmm no postepy hmm dalej te sluki jakies takie lukawate jakies takie wgiete
Napisano 1 Grudzień 200420 l czy chodzi o środkowy :))) bo to był render z drzwiami które dałem do nowego obiektu a nie modelowałem ich
Napisano 1 Grudzień 200420 l hm chodzi mi o slupki kolo szyby przedniej i tylnej bo sa dziwne :) jak dla mnie :) takie wklesle jakos nie wiem moze perspectiv mi takie zludzenie robi ;)
Napisano 2 Grudzień 200420 l robiłem jeszcze raz swoje koło do fiata dokładnie poprawiałem bieżnik według tutoriala http://www.danielbuck.net o oponkach i wygląda ona tak według zaleceń bez meshsmooth
Napisano 2 Grudzień 200420 l Ja też dziś robiłem koło do swojego samochodziku:) Twoja oponka ma troszeczkę dziwny bieżnik (moj nie jest lepszy:D), ale ogólnie spoko.Pracuj dalej :)Aha to jest oponka niskoprofilowa tak??
Napisano 2 Grudzień 200420 l heh ta opna taka nie realna jest. a ta fela taka sobie :) ja akutalnie mam kawalek szprychowki :D
Napisano 3 Grudzień 200420 l dobra rumun(ku) specjalnie dla ciebie zrobiłem jeszcze raz oponkę teraz ją poddałem meshsmooth'owi
Napisano 3 Grudzień 200420 l hmm nie wyspany jestem daj chamfera na te rowki z meshsmoothem a nie smoothing groups ... zmien concept felgi , jest ble ;) to tyle na dzis ;)
Napisano 3 Grudzień 200420 l Witam, opona z MS to już w ogóle pomyłka, a tutorial z którego robiłeś moim zdaniem ma klika błędów, czego efektem są widoczne kanty. Pozdrawiam
Napisano 3 Grudzień 200420 l a tak wyglądają drzwi przednie są oczywiście dopiero rozpoczęte jeszcze mają za cienkie słupki przy słupku A oraz przy dachu :) ale to po pracy a teraz do roboty
Napisano 4 Grudzień 200420 l tylko nie wiem co bo ten alus jest cały czas od początku taki sam no to żeście pisali że fajny a teraz już się nie podoba co mam w nim zmienić - dlaczego jest ble (o gustach się nie rozmawia)
Napisano 4 Grudzień 200420 l Do oponki MeshSmootha?Stary pokaż siatke tej opony....aa..krzywe są słupki i drzwi odstają
Napisano 4 Grudzień 200420 l jeszcze raz opona robiona ten sam sposób rzeźbienia tyle że dałem dla lepszego wygładzenia klocków dwa razy na ich krawędziach chamfer'a
Napisano 4 Grudzień 200420 l http://onnovanbraam.com/index.php?m=tutorials&g=completetire bump map wydaje mi sie latwiejszy a opona i tak nie bedzie az tak widoczna, a na stronie http://www.smcars.net/forum w dziale rim/tyres znajdziesz rozne referencje, nie modeluj opony bo szkoda poly imo