Rascal Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 Jakis czas temu ogladajac Final Destination 2 zaciekawila mnie jedna z sekwencji w ktorej z naczepy trucka spadaja na droge drewniane bale niedawno scietych drzew. Raczej malo prawdopodobne bylo to ze ktos pokusil sie o faktycznie realne bale, czyli raczej napewno bylo to robione w CG. Dosyc szybko znalazlem odpowiednie informacje, jak sie okazalo spadajace drewniane bale byly niczym innym jak modelami 3D ktore byly zrobione przez ekipe Digital Dimension w 3ds max i renderowane za pomoca finalRender. Making-of Final Destination 2 Sekwencja mi sie tak spodobala ze postanowilem postarac sie ja wykonac. Bede zadowolony jesli chodz w malym stopniu wykonam cos podobnego. Z ta roznica ze naczepa bedzie takze w 3D. Byc moze pokusze sie o nagranie krotkiego materialu na autostradzie ktora przechodzi przez moje miasto. A tak sie prezentuje scena z filmu i jeszcze nie w pelni wymodelowana moja naczepa.
KLICEK Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Ciekawe rzeczy wynajdujesz panie Rascal , badzo mila lektura. Czekam na postepy w realizacji , narazie ciezaroweczka wyglada przyzwoicie.
prabab Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Model ładny, aczkolwiek wyglada mi na niedokończony (ale nie musi być, więc to nie problem :D). Czekam na update.
Rascal Napisano 10 Listopad 2004 Autor Napisano 10 Listopad 2004 Model nie jest jeszcze w pelni skonczony, jednak sama sekwencja upadku na droge juz jest, co prawda pozostala jeszcze kwestia zajecia sie dwoma problemami ktore napotkalem. Tak wiec niebawem mozna sie spodziewac sekwencji juz w ruchu.
Rascal Napisano 13 Listopad 2004 Autor Napisano 13 Listopad 2004 Oczywiscie naczepy tego typu sa nieco inne, jak widac trzeba dostosowac naczepe aby wynikla taka sytuacja. Tak jak wczesniej mowilem, praktycznie na ukonczeniu jest sekwencja upadku. Mysle ze wyszlo calkiem zadowalajaco biorac pod uwage ze jest to swego rodzaju wprawka, pozostaje jeszcze kwestia aby dodac w pewnych miejscach troche wiecej detali. Log Impact Previsualization Download
leander Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 wow, bombastik :) Jak rozumiem to jest zwolnienie, wiec na razie ciezko mowic czy predkosc dobra. Wyglada przekonywujaco.
Leru Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 hehe :D czytam i myślę: uderzenie LOG`a ? jakiego LOG`a ? :| Będę się przyglądał szczególnie ze względu na niezmierną ciekawość co do sposobu tworzenia odprysków kory (particles ?) O ile pamiętam to tam ta kłoda fajnie się uginała po uderzeniu w ziemię, kiedyś widziałem jakieś "making of" i na to uwaga była zwrócona właśnie. No w każdym razie - życzę powodzenia, zapewne będzie na co popatrzeć :)
Piotr Dobosz Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 supeeer zawalista sprawa swietnie to wyglada narazie ale mm jedno ale i to dosc warzne zobacz sobie co sie dzieje z ciezarowka w czasie gdy uderza o nia kloda, nic:( moim zdaniem powinna sie troszke przechylic i dac to odczyc amortyzatorom co spowoduje przekrzywienia lekkie:) ale ogolnie jest wspaniale pozdrawiam i czekam na dalsza prace:)
Gość ozo Napisano 14 Listopad 2004 Napisano 14 Listopad 2004 Szkoda że nie byłeś na DigiTechMedia 2004. Tam facet z diskreeta przez godzine chyba gadał o tym własnie ujęciu i pokazywał wszystkie sztuczki tam zastosowane. Ogólnie chodziło o pokazanie możliwości Reactora. Jednym z najważniejszych aspektów było dobre dobranie masy kazdego z upadającego elementu. Nie mówie tu tylko o kłodzie, bo gdy kłoda uderza o ciężarówke urywa kilka metalowych pręcików, blaszek i innego bliżej nie określonego materiału. I nie zapomnij o łancuchu. Sam chciałem zauważyć że ta kłoda powinna sie bardziej odbić, tak by muc rzeczywiście trafić w szybę jadącego za ciężarówką radiowozu. Narazie to wygląda tak, że kłoda trafi samochód w zderzak. Czyli coś nie tak z masą. Mam nadzieje że używasz do tego reactora :P. Ogólnie bardzo ciekawe jest to czego sie podjąłeś i rzyczę powodzenia. Będę obserwował z ciekawością. Pozdro
Rascal Napisano 14 Listopad 2004 Autor Napisano 14 Listopad 2004 Sekwencja jest oczywiscie w lekkim slow motion. Jesli chodzi o odpryski kory ta sa to particle do ktorych wiekszych bedzie dodana kora juz jako prosta geometria, wprowadze takze lekkie deformacje przy kontakcie z droga a takze inne detale w postaci lekkiego poruszania platforma. Na DTM nie bylem a szkoda, napewno bardzo ciekawy byl ten wyklad. Sekwencje robil Digital Dimension calkiem dobry poziom reprezentuja, co do Reactor'a to nie ma czegos takiego w Maya, uzywam czegos podobnego zaimplementowanego w niej.
Piotr Dobosz Napisano 14 Listopad 2004 Napisano 14 Listopad 2004 Rascal zrobil bys jakiegos tutka o tym jak skonczysz??:) pozdrawiam
Marcin Napisano 14 Listopad 2004 Napisano 14 Listopad 2004 Rascal - kiedy bedziecie krecic vodeło sequence ? bo juz pogoda sie psuje , dni coraz ciemniejsze ... ;)
Kris_R Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Fajnie że zgłębiasz tajniki takiej zabawy... nie ma to jak ujęcia efektowe w domowym zaciszu :) super sprawa!
Rascal Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Jesli chodzi o tutoriala to nie mam pojecia. Faktycznie pogoda nie jest najlepsza, jak tylko uda mi sie zdobyc kamere to wyjade z kumplem w trase. A to jedno ze zdjec robione na trasie Olkusz-Katowice przez mojego kumpla.
kozioo Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Poczekaj na deszcz - jeszcze wieksze pole do popisu ;)
Marcin Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 poczekaj na snieg ... jeszcze wieksze pole do popisu ;) anuluj - gdzie tam snieg ... my tyle czekac nei bedziemy :P
Traitor Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Ze tak wtrace z ciekawosci. Jaka kamera bedziecie krecili to ujecie?
Rascal Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Jak dojdzie do krecenia to pewnie juz bedzie snieg hehe, jesli chodzi o kamere najprawdopodobniej bedzie to CANON ktory kosztowal nie wiecej niz 3000 PLN.
Traitor Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Jak dojdzie do krecenia to pewnie juz bedzie snieg hehe, jesli chodzi o kamere najprawdopodobniej bedzie to CANON ktory kosztowal nie wiecej niz 3000 PLN. A mysleliscie juz jak podczepicie kamere do auta tak bardzo nisko? To chyba bedzie spory problem.
Rascal Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Raczej to rozwiazanie nie wchodzi w gre ze wzgledu na wysokie ryzyko uszkodzenia sprzetu, bedzie sie filmowac z wnetrza auta.
Marcin Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 chyba ze macie jakiegos busa lub combi gdzie mozna sobie otworzyc drzwi na kilka sekund ...
rowr Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 heh ja taka scenke krecilem raz wiszac za oknem samochodu i calkiem fajnie wyszlo troszke trzeslo ale jak nawiezchnia prosta to nie powinno byc wiekszych problemow (dzieci nie robcie tego w domu) :)
ChaoSMakeR Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 dla mnie bomba ale filmik mi sie troche zacina :/
kozioo Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 jesli macie jakiegoś vana do pozyczenia to mozna zamontowac kamere w bagażniku. No i oczywiscie na chwile uchylić klape w trakcie jazdy;) Rzecz jasna siebie i sprzet trzeba przymocować (na wszelki wypadek, hehe) do stałych elementow auta;)
Rekomendowane odpowiedzi