Brafc Napisano 16 Luty 2019 Share Napisano 16 Luty 2019 Cześć, Niedawno zacząłem swoją naukę rzeźbienia. Teczkę założyłem w celu otrzymania uwag przez co i jeszcze większego kopniaka do dalszej pracy. Proszę o feedback 🙂 Zaczynam od nauki anatomii. Pierwsze próby to próby rysunkowe (nie jestem wybitnym rysownikiem). Następnie czacha w 3D: Timelapse : Następnie próby wyrzeźbienia twarzy. Dość luźna odskocznia. Zacząłem rzeźbić jeszcze to: wg "conceptu" własnej roboty 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 7 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2019 (edytowane) Odkopałem swój stary model. Posłuży mi jako element ekwipunku postaci którą będę się teraz zajmował. Edytowane 8 Kwiecień 2019 przez Brafc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 29 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2019 Ćwiczeniowy sculpt: oraz następny: Będę wdzięczny za krytykę i feedback :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 29 Kwiecień 2019 Share Napisano 29 Kwiecień 2019 Hej, coś w tej głowie proporcje ci się ostro rozjechały. Twarz wydaje się być mała, co dobrze widać na ostatnim rysunku. Ucho też chyba ma źle rozłożone proporcje. https://pasteboard.co/Icnjmei.jpg To jedyna uwaga. Pracuj dalej a będzie dobrze. Teczkę założyłeś w lutym. To twoja druga głowa? Rób więcej takich ćwiczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Kwiecień 2019 Share Napisano 29 Kwiecień 2019 nie jest źle ale będzie lepiej. Fajnie, że nie ma symetrii w detalach skóry. Może małe niedoskonałości czaszki - jak już opanujesz proporcje lub kamerę (może to wina kamery) też wpłyną na realizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 29 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2019 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi :)! @Michalo, Od momentu założenia teczki wyrzeźbiłem 3 główki, w tym ostatnie dwie (obydwie z zeszłego tygodnia) wrzuciłem wyżej. Dużo w tym czasie modelowałem hard surface, ostatnio przesiadam się też z Maxa na Maykę. Teraz mam do zrobienia postać i w miedzy czasie będę częściej ćwiczył główki. Proporcje faktycznie nie siedzą tak jak powinny. Dzięki za feedback i referencję ! :D @Olaf, Dzięki za feedback! Proporcje faktycznie do skorygowania . Pokombinuję również z kamerą żeby kolejne wrzuty były bardziej klarowne :D Tymczasem skorygowałem proporcje. Powinno być chyba lepiej. Edytowane 29 Kwiecień 2019 przez Brafc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Kwiecień 2019 Share Napisano 29 Kwiecień 2019 profil wygląda znacznie lepiej. Rzut en face wydaje się demonstrować lekko napompowaną głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 29 Kwiecień 2019 Share Napisano 29 Kwiecień 2019 Tak żeby za bardzo się nie wymądrzać. To co się najbardziej rzuca mi w oczy to struktura czaszki a raczej jej brak, zwłaszcza w rejonach żuchwa, kość policzkowa i skroń. https://pasteboard.co/IcqFLIH.jpg U ciebie żuchwa leci po łuku i 2 3/4 wygląda jakby nie miała końca. A kończy się kiedy zaczyna się kość policzkowa. Skronie to też ważny landmark. Trochę widać oczodół, trochę część czołową, trochę kość policzkową. tu jesty idealny obrazek http://www.zbrushcentral.com/attachment.php?attachmentid=451497 Ogólnie sporo jest do poprawy ale najpierw upewnij się, że pod tą skórą jest czaszka. Zacznij od szkicu czaszki, ale nie takiego szczegółowego. Tylko podstawy - oczodoly, skronie, żuchwa, policzki, szczęka i na tym rzeźb twarz, pamiętając (najlepiej jako osobny subtool) o strukturze pod. Każdy element ma swoje zasady budowy - nos, usta, oczy, ale każdy bazuje na kształcie czaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 6 Maj 2019 Autor Share Napisano 6 Maj 2019 Dzięki ponownie za podpowiedzi ! :) Nie męczyłem już dalej tamtej główki tylko ruszyłem dalej. Wrzucam ostatni sculpt, dzisiejszy. @Michalo, Dzięki za dokładny opis. Poszedłem za Twoją radą i podłożyłem czaszkę jako oddzielny obiekt. Dużo wspomagam się refkami z profilu Anatomy for Sculptors, staram się też dużo obserwować. Powinno być lepiej choć jeszcze sporo pracy przede mną. Naturalnie będę wdzięczny za krytykę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 29 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2019 (edytowane) Chciałbym zaprezentować postać Orka , którą wykonałem w ramach dyplomu. Link do projektu na Artstation: https://www.artstation.com/artwork/XB25Z3 Komentarze i krytyka mile widziane 😄 Edytowane 29 Lipiec 2019 przez Brafc 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArnoldSzczesliwy Napisano 29 Lipiec 2019 Share Napisano 29 Lipiec 2019 (edytowane) Zdecydowanie widać progres 😉 Może warto by go oteksturować i porobić rendery jak to projekt dyplomowy. Z ciekawości spytam jaki kierunek / tytuł. Za pół roku czeka mnie podobny temat 😄 Edytowane 29 Lipiec 2019 przez ArnoldSzczesliwy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoguslawJestem Napisano 29 Lipiec 2019 Share Napisano 29 Lipiec 2019 (edytowane) Bardzo fajny projekt. Szczególnie podobają mi się elementy ekwipunku. Jeśli chodzi o feedback, co prawda specem od anatomii nie jestem ale wspomnę to co mi się rzuca w oczy a lepsi mnie najwyżej poprawią 😄. Pierwsze to obojczyk oraz ścięgna szyjne. Obojczyk u niego wygląda na pofalowany a ścięgna są za szeroko, wyglądają na równoległe a powinny się schodzić do środka. Uwypukliłbym też bardziej mięśnie klatki piersiowej, żeby tak gładko nie przechodziły w brzuch tylko odstawały bo teraz wyglądają trochę płasko. Mięśnie proste brzucha bym zaznaczył wyraźniej, tak samo skośne. Tzw. grzbiety też wyglądają trochę nienaturalnie. Popracowałbym nad mięśniami nóg bo są słabo zaznaczone i się zlewają oraz zwęził okolicę kolana bo ta partia jest węższa od reszty nogi. Kostki u nóg od wewn. strony nie są "zblendowane" tzn. ich kontur się bardzo wyróżnia i wygląda jakby miał coś przyklejonego i wydaje mi się, że są trochę za nisko ale pewien nie jestem. Poniżej masz obrazek z tym o co mi chodzi. Jbc to mnie poprawcie 😄 Edytowane 29 Lipiec 2019 przez BoguslawJestem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 30 Lipiec 2019 Share Napisano 30 Lipiec 2019 Fajny model widac napracowanko 🙂 Generalnie anatomia tutaj to jest najmniejszy problem. Najwiekszy problem? proporcje dlugosc rak do tulowia, dlugosc przedramienia do ramienia (nie wspominajac o osadzeniu miesni). Ilosc glow jakie mieszcza sie w ciele itp itp. Model przez te rzeczy, wyglada jakbys nad nim nie panowal. To samo jezeli chodzi o projekt pasa, znowu widac napracowanko. Brak w nim jakiejkolwiek kompozycji. Detale sa takiej samej wielkosci i walcza ze soba. Zrobilbym wieksza czaszke pozniej paski, ktore sa 2gie co do wielkosci, sztylet, a reszta juz nie ma wiekszego znaczenia. Przy nastepnym modelu postaraj sie odwrocic ilosc czasu jakia wkladasz w detale na ustalenie proporcji i mysle ze bedzie git 🙂 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 23 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2019 @ArnoldSzczesliwy, Dzięki. Myślałem o tym żeby zrobić retopo, rozłożyć UVki i go oteksturować ale uznałem , że to zamknięty projekt i czas ruszać z kolejnymi tematami 😄 Jeśli chodzi o tytuł u nas wygląda to w ten sposób, że na dyplomie mamy wypisane: " poziom studiów: studia pierwszego stopnia Kierunek studiów: Grafika specjalność: gry komputerowe uzyskany tytuł zawodowy: licencjat " @BoguslawJestem, Dzięki za komentarz i spostrzeżenia. Przy kolejnym modelu zwrócę szczególną uwagę na elementy , które wskazałeś 🙂 @KLICEK, Dzięki za komentarz i feedback 🙂 Czułem, że coś jest nie tak. Faktycznie poprawa proporcji ciała oraz nadanie elementom hierarchii poprzez skalę sprawiłyby, że postać dużo lepiej by się czytało. Będę na tym pracował przy kolejnych modelach 🙂 Wrzucam trochę główek. Kilka bardzo szybkich ćwiczeń kompletnie bez wchodzenia w detal i jedna nad, którą posiedziałem nieco dłużej. Jak zawsze krytyka i komentarze mile widziane 😄 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 8 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2019 (edytowane) Ostatnie ćwiczenie. Edytowane 8 Wrzesień 2019 przez Brafc 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 9 Wrzesień 2019 Share Napisano 9 Wrzesień 2019 fajnie, troche bym poprawil zaczepienie i ksztalt tego tluszczu nad gorna powieka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 10 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2019 Poprawiłem za radą. Teraz wygląda dużo lepiej. Dzięki 🙂 (po prawej update) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 13 Wrzesień 2019 Share Napisano 13 Wrzesień 2019 i elegancko 🙂 rob nastepnego 😄 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 14 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2019 (edytowane) Dzięki 🙂 A więc następny 😄 WIP póki co w dość w mocno speedowej formie. Edytowane 14 Wrzesień 2019 przez Brafc 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 14 Wrzesień 2019 Share Napisano 14 Wrzesień 2019 no i elegacko, ale akurat to jest tak prosta twarz do sprzedania ze szok. Co mnie natomiast dziwi to twoja niedbalosc o ksztalty w oczach. JAk to poprawisz to bedzie git 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brafc Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Dzięki 🙂 Posiedziałem nad oczami. Mam nadzieję , że jest lepiej. obrotówka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi