Napisano 6 Marzec 20196 l W ubiegłym roku miałem okazje wykonac dwa zlecenia zagraniczne. Zanim sie ich podjąłem poszedłem na konsultacje w sprawach podatkowych. Dzialalności nie posiadam. Prawie wszystko zostało mi wyjaśnione, a obliczone podatki z otrzymanej kwoty (dwóch przelewów które otrzymałem w różnych miesiącach) przelałem prosto ze swojego banku do wybranego urzędu skarbowego (miesiąc po otrzymanym przelewie). Gdy zapytałem jak powinienem to wypełnić w rozliczeniu rocznym jedynie czego się dowiedziałem to że powinienem zsumować wszystkie przelewy i wpisać je w "innych kosztach" wybierając PIT-36. Nie ukrywam jednak że przydałaby mi się dokładna wskazówka jak najlepiej to zrobić. Czy wszystko się zgadza? PIT-36 jest również dla tych którzy nie mają działalności?
Napisano 7 Marzec 20196 l Możesz w inne, możesz też w rubryce prawa autorskie i działalność twórcza, doliczą się Tobie koszta uzyskania przychodu i będziesz miał zwrot.
Napisano 7 Marzec 20196 l Podatek płacimy do 20-go dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym otrzymaliśmy wynagrodzenie. Rozliczasz się z jednego PIT'a 36 (PIT 37 zawiera się w PIT 36). Wypełnić możesz jak OLAF pisze. Edytowane 7 Marzec 20196 l przez seblen11 dopiska
Napisano 7 Marzec 20196 l Widzę, że nikt nie dotyka istoty rzeczy, co pokazuje pośrednio jak złe jest prawo. Wykonując zlecenia zagraniczne masz taki sam nieograniczony obowiązek podatkowy jak pracując w/dla polskiej firmy. Tzn. jeśli firma nie opłaca zaliczek/składek za siebie musisz to zrobić sam. Według moich informacji (mogło coś się zmienić w ostatnim roku) Jeśli umowa którą podpisałeś z podmiotem zagranicznym jest zakwalifikowana jako umowa o dzieło, to płacisz zaliczkę do 20 dnia nast. miesiąca, odliczasz 20% kosztów przychodu itp. Jeśli to umowa o dzieło z przekazaniem praw autorskich możesz odliczyć 50% kosztu uzyskania przychodu i nie musisz płacić zaliczek. Jeśli to umowa zlecienie to prawdopodobnie musisz opłacić do tego składki ZUS itp. (chociaż znam interpretacje, że umowy z podmiotem zagranicznym są wyjątkiem i nie trzeba opłacać składek). Do którego wiersza wpisujesz, chyba powinno być jasne, na pewno nie są to inne, chyba, że twoja umowa nie kwalifikuje się do żadnego z powyższych typów ( w co wątpię).
Napisano 7 Marzec 20196 l ale on napisał, że wpłacił samodzielnie zaliczki w odpowiednim terminie. Jeżeli nie odliczał tych kosztów, to zrobi to teraz i będzie miał zwrot.
Napisano 7 Marzec 20196 l Autor Możesz w inne, możesz też w rubryce prawa autorskie i działalność twórcza, doliczą się Tobie koszta uzyskania przychodu i będziesz miał zwrot. Tak właśnie próbowałem robić na początku, ale miałem zawachanie. Thx! Podatek płacimy do 20-go dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym otrzymaliśmy wynagrodzenie. Rozliczasz się z jednego PIT'a 36 (PIT 37 zawiera się w PIT 36). Wypełnić możesz jak OLAF pisze. Dzięki!!! Robiłem dokładnie tak jak napisałeś, czyli przelałem oblicziony podatek do 20-go dnia miesiąca następującego, a sam podatek wyliczyłem według wskazówek doradzczyni podatkowej (zresztą, można użyć kalkulatora internetowego do tego). Jedynie miałem zagwozdkę czy PIT-36 mogę aby napewno wypełnić bo dużo stron wprowadzały mnie w małe zakłopotanie więc wolałem się upewnić. Jeśli umowa którą podpisałeś z podmiotem zagranicznym jest zakwalifikowana jako umowa o dzieło, to płacisz zaliczkę do 20 dnia nast. miesiąca, odliczasz 20% kosztów przychodu itp. Jeśli to umowa o dzieło z przekazaniem praw autorskich możesz odliczyć 50% kosztu uzyskania przychodu i nie musisz płacić zaliczek. Jeśli to umowa zlecienie to prawdopodobnie musisz opłacić do tego składki ZUS itp. (chociaż znam interpretacje, że umowy z podmiotem zagranicznym są wyjątkiem i nie trzeba opłacać składek).. Dzięki za komentarz. Sory za niedomówienia, ale tak właśnie zrobiłem - podatek został przelany do 20-go dnia nastepnego miesiąca prosto przelewem internetowym do urzędu skarbowego do którego przynależy moje miejsce zamieszkania.
Napisano 14 Marzec 20196 l Autor Mam jeszcze jedno pytanie. Wczoraj wstępnie wypełniałem PIT36. Do tego również muszę wypełnić załącznik ZG. http://formularze.iform.iform.pl/zdjecia/formularze/7886/1385116833pit-zg.png Wiem że sumę ze wszystkich zleceń (umowy z przekazaniem praw autorskich) wpisać w sekcji 5. Prawa autorskie (20). Zastanawia mnie natomiast gdzie wpisać wartość opłaconych podatków. Skąd US będzie wiedział o tym że podatek został opłacony? Wiem że to może brzmieć słabo, ale przez całe życie wypełniałem głównie PIT-37, a ta sytuacja jest dla mnie nowa :)
Napisano 14 Marzec 20196 l od kilku lat nie wypełniałem pitu w PL, jeżeli jednak dobrze pamiętam, gdzieś na końcu masz podsumowanie i wpisujesz kwotę: A: należnych podatków B: odprowadzonych podatków Wychodzi wtedy kwota dodatnia lub ujemna, co oznacza, że masz zwrot lub dopłatę. Może jest jakiś soft, który Ciebie przez to przeprowadzi?
Napisano 14 Marzec 20196 l Autor od kilku lat nie wypełniałem pitu w PL, jeżeli jednak dobrze pamiętam, gdzieś na końcu masz podsumowanie i wpisujesz kwotę: A: należnych podatków B: odprowadzonych podatków Wychodzi wtedy kwota dodatnia lub ujemna, co oznacza, że masz zwrot lub dopłatę. Może jest jakiś soft, który Ciebie przez to przeprowadzi? Tak, jest soft. Skorzystałem z programu e-Pity który sumuje wszystko a ostatecznie wypluwa finalny plik PIT-36 razem z wybranym załącznikiem ZG. Korzystałem z niego zawsze nawet gdy miałem do obliczenia PIT-37. Ostatecznie jednak i tak przepisuje wszystko i wysyłam przez zaufane e-Dekleracje. W załączniku ZG do wyboru mam takie źródła dochodów: Jeśli wybieram opcje "Prawa autorskie" to w podsumowaniu dostaje informację że jestem dłużny ~200zł. Jeśli natomiast załącznika ZG nie będzie to wtedy US jest mi dłużny pare złotych (wtedy autoamtycznie robi się PIT-37) Wciąż jednak nie ma miejsca na to aby wpisać sumę podatków które opłacałem w ubiegłym roku. Znalazłem natomiast w PIT-36 taką cześć, może to w tym miejscu mam uzupełnić?
Napisano 14 Marzec 20196 l Przyznam, że nie wiem co mam powiedzieć. Nigdy nie dodawałem ZG u siebie, bo dochód osiągałem w Polsce (moje własne interpretacja) z klientów zagranicznych. Rozliczałem się więc zawsze używając 36'tki. Ale nie mieszkam w PL od kilku lat i nie wiem jak wygląda teraz interpretacja podatkowa i ew. konsekwencje pomyłki.
Napisano 14 Marzec 20196 l Autor Nie ma problemu i tak dużo pomogłeś ;) Jakoś znajdę sposób jak rozwiązać ten problem. Najgorsze jest to że w samym US jak byłem się skonsultować to kręcą zwrokiem i nie wiedzą jak pomóc. Jedna osoba mówi tak, na infolinii mówią znowu inaczej.
Napisano 15 Marzec 20196 l Napisz maila do US, mają obowiązek szczegółowo odpisać. https://www.podatki.gov.pl/zadaj-pytanie/pytanie-e-mail/ Chodzić osobiście nie polecam. Sam kiedyś byłem i wyszedłem tylko bardziej głupi.