MariushO Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 Witam wszystkich. Zainspirowałem się zestawem kolegi @KLICEK i oto co wybrałem: https://www.x-kom.pl/lista/n5m09192e Komputer bedzie w zasadzie do pracy w UE4, programowanie w pytonie (machine learning) i sporadycznie do rozrywki czyli jakies tam gry i filmy. Co sądzicie? Szukam porady, bo nie jestem ekspertem od sprzętu a nie chciałbym zmarnować kasy na coś niepotrzebnego.
JmTm00 Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 (edytowane) Jeżeli chodzi o coś niepotrzebnego to w Twoim koszyku są 4 pozycje na łączną kwotę 847zł których nie rozumiem (trzy ostatnie i szósta od dołu...albo to jakiś bug) co do reszty nie umiem wyłapać niusnsów pomiędzy podzespołami, ale na oko będzie to hulać zacnie. Edytowane 13 Październik 2019 przez JmTm00
MariushO Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 @JmTm00 to chyba bug na stronie, bo w koszyku mam to po 1 gr. To są bonusy od producentów podzespołów.
KLICEK Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 elegancki zestaw na moje oko 🙂 ja ciagle czekam... 🙂
MariushO Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 @JmTm00 mam nadzieje, że to poleci fajnie. Napewno bedzie lepiej niz mam teraz No własnie @KLICEK ciekaw byłem Twojego zestawu. Ja jednak zdecydowałem się na ryzena 7 bo i dostępność lepsza i renderować też raczej mało będę. Na moje potrzeby 7 starczy. Swoją drogą to masakra czekać tyle na sprzęt.
KLICEK Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 no mi to nie przeszkadza tak bardzo, bo mam kompa sprawnego 😄 wiec jakos to mi umila czekanie 😉
MariushO Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 ja jeszcze nie zamówiłem a i tak nie moge się doczekać...hehheh Swoją drogą jakiego monitora używasz? Bo jak zmieniam komputer to i monitor pewnie też. Zastanawiam sie nad formatem 21:9 ale tyle jest modeli, że nie wiem co wybrać.
KLICEK Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 no, ja mam stare delle 24 🙂 tez planuje zmienic na 27 🙂 zoba ten watek:
MariushO Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 https://www.x-kom.pl/p/513701-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-34wk95c-w-nanoips-hdr-5k2k.html Ten mnie zainteresował ale nie wiem czy to dobry wybór.
KLICEK Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 kurde no ja tez sie nad tym zastanwialem, ale odpuscilem 🙂 jednak o wiele wygodniej dla mnie miec 2-3 monitory. Wiadomo ze to wszystko zalezy od tego co robisz, wiec sam sobie musisz odpowiedziec czy to Ci siadzie czy nie
MariushO Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 Troszkę chyba w innych dziedzinach pracujemy i może inaczej spostrzegamy. Ja bardziej programuje i wydajniej dla mnie jest mieć wszystko zaraz pod okiem. Teraz też pracuje na 2 monitorach i jest fajnie ale zastanawiam sie właśnie nad tym bezramkowym formatem. Musze to obczaić na żywo. Ale ten monitor mnie zaciekawił. 1
KLICEK Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 no dokladnie obczaj na zywo, to bedzie najlepsze 🙂
MariushO Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 Jak coś to dam znać Jak dostaniesz swój zestaw to podziel sie wrażeniami bo jestem ciekaw tego Ryzena9. Ja juz nie moge sie doczekac obcji raytracingu w UE4 z nową kartą.
Destroyer Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 12 hours ago, KLICEK said: o wiele wygodniej dla mnie miec 2-3 monitory. Podobno trzy monitory to spoko opcja 🙂 Ja się poważnie zastanawiam czy nie kupić sobie 43 jako główny i dać pionowo dwie 24 po bokach i do tego tablet z wyświetlaczem pod to wszystko 🙂 łączna rozdzielczość będzie nieco mniejsza niż teraz co mam tj 2x32 4k a i tak coraz bardziej ślepy jestem na starość to jak sobie głębsze biurko załatwię to nie zobaczę pikselozy z takiej odległości 🙂 1
inkas Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 3 monitory to dobry pomysł, na dwóch pracujesz, a na trzecim rozrywka - Youtube, Netflix i inne głupoty : ) 1
VGT Napisano 14 Październik 2019 Napisano 14 Październik 2019 Wymieniając stare monitory kupowałem stopniowo 24 calowe NEC EA244wmi z docelowym planem posiadania 3 takich samych monitorów. Na samym końcu drogi zacząłem trochę się zastanawiać, że jednak 4K w przyszłości może się przydać i przy kupnie ostatniego wymiękłem i na sam koniec dodałem Della 32 cale. I też uważam, że jeśli się ma miejsce na 3 monitorowy zestaw, to do pracy to jest bardzo wygodne. Faktem jest, że rzadko aż 3 monitory przydają się na narzędzia do pracy, ale jak miałem dwa i wtedy zawsze obydwa były zajęte przez pracę, to narzekałem, że nie mam miejsca na jakiś youtube/netflix w tle, na które można czasem spojrzeć 😉 No i ja wykorzystuję to głównie od strony programowania, ale przy dłubaniu w Blenderze też się przydaje. Na zdjęciu akurat rozrywka, ale przysięgam, że czasem też popracuję 😉 4
MariushO Napisano 20 Październik 2019 Autor Napisano 20 Październik 2019 Ok. Moj ostateczny zestaw wygląda tak: https://www.x-kom.pl/lista/h10to54zy Dylemat mam nad monitorem. Wybrałem https://www.x-kom.pl/p/425114-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-c34j791wtux-curved-quantum-dot.html ze wzgledu na kontrast 3000:1 I 100hz odświeżania. Jednak kusi mnie jeszcze ten: https://www.x-kom.pl/p/513701-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-34wk95c-w-nanoips-hdr-5k2k.html ponad miliard wyświetlanych kolorów i HDR. Czy warto dać więcej kasy? jak myślicie?
KLICEK Napisano 20 Październik 2019 Napisano 20 Październik 2019 elegancki zestawik, co do monitorow musisz sobie radzic 🙂
MariushO Napisano 20 Październik 2019 Autor Napisano 20 Październik 2019 (edytowane) @KLICEK właśnie tego Samsunga wybrałem, bo "na żywo" widziałem co potrafi. Obraz wyrazisty i ostry, kolory o niebo lepsze od mojego starego monitora(podobno fabrycznie skalibrowany?). Niestety nie mialem okazji zobaczyć tego LG i dlatego mam dylemat. Obydwa certyfikowane są jako profesjonalne, ale wiadomo co potrafi reklama. Edytowane 20 Październik 2019 przez MariushO
Rekomendowane odpowiedzi