Jump to content

trudny wybor: Ram czy Procek

Recommended Posts

Posted

Mam zamiar zainwestowac troche pieniedzy w ulepszenie mojego kompa.

Aktualnie pracuje na:

Duron 1000

384DDR

GF3 ti

W oknach edycyjnych nie mam problemow z cieciem sie kompa, ale jak przychodzi do renderu to lepiej isc na spacer.

Pytanie: Czy lepiej dokupic 512ramu, czy w pierwszej kolejnosci zainwestowac w procek?

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Wszystko zależy od złożoności przyszłych scen które masz zamiar robić.

1. Zakup procka - zainwetuj w niego gdy twoje sceny nie są zbyt złożone jesli chodzi o ilość polygonów itp a masz zamiar wprowadzać więcej bajerów typu, volume fog, GI, raytrace itd - takie operacje wymagają nie tyle pamięci co większej mocy obliczeniowej

2. Zakup ramu - zainwestuj gdy sceny będą bardziej złożone - np przy zapisie, backupie, przełączaniu się miedzy warstwami, unhide zauważysz że dysk twardy rzęzi jak głupi i zajmuje to dużo czau - znaczy to że masz mało ramu i część informacji komp sobie musi zgrywać na twardziela czytać i tak w koło

PS - na zakup ramu akurat teraz nie jest najlepsza pora - ceny stoją dość wysoko

pozdrówka

Posted

ram ram i tylko ram, z tego durona mozna troche wycisnac wiecej i starczy ci jeszcze na troche, przy renderze nic nie robisz, mzoesz sobie isc na spacer, a jak pracujesz i masz co 5min czekac az cos wczyta z dysku ... to dobry procesor i tak nie pomoze:)

Posted

ram nie jest wcale taki drogi teraz:) ja kupilem parde dni temu 1 gb za 700 zl czterysetke wiec ja bym radzil tez ram i uwierzcie mi czuje ogromna roznice w renderingu pomiedzy 512 a 1 gb pozdrawiam

Posted

hmm Baju, może być taki problem, bo na twoją płytkę na wejdą DDR.. kupisz 1 GB ramu (sprawdź ile masz Banków wolnych)SDR, i gdy przyjdzie ci może niedługo wymieniać kompa, cały wydatek pójdzie na nic, bo i tak pewno będziesz pracował na tym nowszym kompie. Może poczekaj na większy dopływ gotówki, i zainwestuj w płyte i procka, a ram dokupisz już DDR.