Napisano 24 Maj 20213 l Cześć, Podczas rigowania natknąłem się na problem którego w żaden sposób nie mogę naprawić, próbowałem robić riga od nowa bezskutecznie ponieważ ciągle jest to samo. Przeszukałem zakątki internetu w poszukiwaniu rozwiązania do tej pory bez rezultatu. Dlatego proszę Was o pomoc. Wasza pomoc jest nieoceniona dla mnie! szczególne podziękowania kieruję do @Destroyer za wszelką dotychczasową pomoc. Problem z którym mam do czynienie przedstawiam w poniższym nagraniu. Podczas gdy próbuję zmienić pozycję / rotację COG ręka przemieszcza się w zupełnie innym kierunku. Taki sam problem występuje zarówno na IK jaki i FK. Dziękuję i życzę dobrego dnia
Napisano 24 Maj 20213 l Ręcznym rigowaniem już od bardzo dawna się nie zajmuję ale wygląda mi to na problem z parentowaniem szkieletu który skinujesz i blendowania pomiędzy ik i fk. Sparentuj bark szkileteu który skinujesz żeby podążał za fk/ik i zobacz czy nie masz odwróconych osi rotacji bo na to wygląda przy ik, fk chyba działa poprawnie tj przenosi rotację ale że bark nie jest sparentowany to zostaje w miejscu i tylko się obraca. Przy ik możesz dać node reverse, multiply z -1 na osiach do odwrócenia żeby odwrócić osie jeżeli robisz nodowo, albo przemnóż przez -1 ekspresią jeśli przenosisz wartości kodem. Robiłem podstawowe tutki do rigowania z 15 lat temu i nawet był tam chyba ik/fk blending ale tylko kilka się zachowało, ręka ik poniżej, może coś pomoże ale teraz to sam bym się ze swoich starych tutków uczył także za dużo nie pomogę 🙂
Napisano 24 Maj 20213 l Autor @Destroyer Twoja wiedza jest dla mnie mega pomocna!, bardzo dziękuję po raz kolejny!. Wystarczyło sparentowac skeleton arm z shoulder controller(nagrałem video ,być może ktoś skorzysta). @Destroyerczy mógłbym Ci zadać kilka pytań na PW? 🙂
Napisano 24 Maj 20213 l 12 hours ago, smileface said: @Destroyerczy mógłbym Ci zadać kilka pytań na PW? Możesz próbować ale jestem bardzo zapracowanym człowiekiem, dzisiaj chciałbym pójść spać przed 4 i ze 4 godziny pospać ale może się nie udać, denoiser w redshifice się freezuje i straciłem kilka godzin i juz i bez tego jestem mega zawalony pracą i już w nocy z niedzieli na poniedziałek spałem 4 godziny 🙂 będzie ciężko ten tydzień przeżyć. Albo pisz na forum, jak będę miał czas i wiedział to coś napiszę albo ktoś inny może pomoże
Napisano 27 Maj 20213 l Wygląda na to, że pole Vector ręki nie jest sparentowany z resztą rigu. Albo masz go w odrobinę złej osi. Zobacz te cztery filmiki od Dzenifer, tu jest ładnie pokazane, jak powinno być wszystko ustawione.