Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 53
  • Wyświetleń 3,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jak zwykle zależy co kto potrzebuje:). Przy pewnych zamówieniach klienci (szczególnie korporacje) nadal wymagają dostarczenia dzieła również na CD/DVD i na takim też nośniku przekazują ewentualne mate

• ty no wlasnie ostatnio przegladalem czy ram naprawde wplywa na predkosc kompa i odpowiedz brzmi - TAK, ALE w tak malym stopniu ze dla zwyklego uzytkownika jest to niezauwazalne, nawet na rigu opartym

• Tak w filmiku który wrzuciłem w 4:55 jest to pokazane, drzwiczki można łatwo wyjąć tak jak i górny panel i rozebrać obudowę do samego szkieletu wtedy to jest dobry przepływ powietrza 🙂 A co do teg

Napisano

Powietrze to jednak jest powietrze, powietrzem kompa nie zalejesz 🙂 do swojego TR 3970x myślałem o wodnym ale kilku ludków z branży poleciło jednak powietrze bo sami mają i głowa spokojniejsza a i tak daje radę. Widziałem chyba na grupie fstorma jak jednemu gostkowi uszczelka od wodnego na procku puściła przy nocnym renderingu  a pod spodem 4 wtedy topowe karty graficzne, dobre ostrzeżenie. Poza tym przy długim obciążeniu wodne może być mniej wydajne niż powietrze bo woda nie zdąży oddać ciepła chyba, że zamiast aio pójdzie się w customowy build ale to jeszcze więcej pracy i niepewności. 

Napisano
4 hours ago, twoheads said:

serio 5900x powinien mieć wodne? 32 rdzeniowe threadrippery przy dobrym powietrznym spokojnie dają radę a tu niby wodne? Ktoś wie jak to wygląda?

7 hours ago, DeltiX said:

Możesz podrzucić chłodzenie wodne, które masz u siebie lub polecasz? Kompletnie na tym się nie znam. Może to będzie dobrym punktem wyjściowym dla mnie jeżeli okaże się, że ma to sens w moim przypadku.

jeszcze jedna kwestia - Jakiej firmy masz ram? Nie wiem czy nie warto na to zwrócić uwagę.

Żaden nie musi 🙂 Jednak przy PBO jak chce się ustawić, żeby procek dał z siebie maxa, to wato mieć już wodę. Nawet na opakowaniu AMD o tym pisze.

Mój 5950x renderuje all core na 4.4-4.5Ghz (400mhz boost w stosunku do tego co mi płyta ustawiła) i single core dosięga 5050Mhz, ale wtedy temperatury przekraczają chwilowo 75c ze stabilizacją na 69c (nice)

Mam Corsair iCUE H115i RGB PRO XT... ZUS DVD KGHM, lol, a tylko dlatego że był dobrym zestawem na promce a Arctic Liquid Freezer II był wtedy niedostępny.

Ogólnie dobre powietrze (Noctua nh-d15) działa podobnie albo lepiej niż małe, <=240mm AiO, ale jak zwykle YMMV. Dużo zależy od obudowy i nawet przewiewu w pomieszczeniu.

A RAM kupiłem Patriot Viper 4 Blackout Series 3600 CL18. Nie był drogi, ale było dużo i pasował do stylistyki "All Black - Anti-LED"

Napisano

jeszcze od siebie dodam, ze duzo osob (nawet ludzie w serwisach) mowi ze AIO jest glosne, szczegolnie pompa. 

Nie wiem o co chodzi i czemu ludzie powielaja te teksty, mam krakena AIO x72 ustawiam wiatraki na fixed a pompe na maxa. Moj komp nawet podczas renderingow dziala jak komputer z pasywnym chlodzeniem (kumplom zawsze mowie ze mam kompa cichego jak ipad, bo go nie slychac ;)). Takze tak.