Napisano 8 Październik 20213 l Cześć, zbierałem się do tego pare dobrych lat, ale postanowiłem w końcu założyć teczkę. Planuje, przynajmniej na chwile obecną, zamieszczać tu w większości plenerki, landscape’y, rośliny, itp, jako ze ten temat najbardziej mnie inspiruje i chciałbym złapać w nim trochę skilla i przy okazji przypomnieć sobie podstawy rysunku, poćwiczyć trochę lineartu, walor, perspektywę, a z czasem przejść na kolor. Plan jest taki zeby w tygodniu przygotować około 5 prac cyfrowych, głównie z foto referencji i minimum jedną tradycyjną, z natury, na każdą poświecić minimum 30min. Z czasem mam nadzieje zwiększać te limity. Nie wiem czy to dobry plan, wyjdzie w praniu:D Zakładam teczkę głównie z tego samego powodu, z którego tyle z tym założeniem zwlekałem. Mianowicie - problem z mobilizacją do pracy. 🙂 Licze na to ze pomoże mi to w sumienności i systematyczności w działaniu i pozwoli uporządkować nieco mój chaotyczny system pracy, dając przy okazji lepszy wgląd w progres. Mocno liczę tez na to ze Feedback od Was pozwoli mi zauważyć więcej błędów w moich działaniach i sprawnie się z nimi uporać. 🙂 Poniżej wrzucam rzeczy z okresu około miesiąca, głównie są to szybkie szkice, w dużej mierze niedokończone (z czym tez mam problem, aby doprowadzić prace do końca). Ostatnio zacząłem tez Draw-a-boxa, mam nadzieje ze pomoże mi w stawianiu pewniejszych, mniej chaotycznych kresek. Pozdrawiam serdecznie! Edytowane 8 Październik 20213 l przez Lejeń
Napisano 8 Październik 20213 l Hej, wygląda to bardzo dobrze. NIe pomogę ci ale będę tu zaglądał bo dobre rysunki to ukojenie dla mojej duszy 😉 Powodzenia!
Napisano 8 Październik 20213 l Fajna krecha 🙂 Popracowałbym na Twoim miejscu nad zróżnicowaniem planów w pejzażach. W tej chwili wszystkie mają zbliżony poziom detalu i nasycenia, a wręcz na tym z płotkiem na pierwszym planie, ilość detali na dalszych planach przytłacza pierwszy. Chociaż w tym wspomnianym szkicu można to podciągnąć pod zamierzony efekt 🙂
Napisano 8 Październik 20213 l Bardzo fajne rysuny. Jedna rada jaka mi przychodzi do głowy, na przykładzie tego drzewa: Chodzi mi o "ekonomię linii". Im więcej linii postawisz, tym mniej znaczenia, wagi ma każda linia. Jeśli wyrazisz krawędź drzewa dwoma, trzema, pięcioma liniami, to wywiera to o wiele mniejsze wrażenie na widzu, gdybyś postawił jedną. Oczywiście rysując z natury musimy parę tych linii postawić, aby pomóc oku wybrać tę właściwą. W takim przypadku postaw sobie kilka linii cieniutkich i słabo widocznych, a potem tę właściwą narysuj o wiele wyraźniejszą od tych pozostałych, pomocniczych. Doskonale to zrobiłeś w tym rysunku grubego pnia. Teraz tylko pamiętaj o tym w przyszłości. Edytowane 8 Październik 20213 l przez EthicallyChallenged
Napisano 8 Październik 20213 l Autor Dzięki serdeczne za szybki odzew i cenne informacje już na samym początku. 🙂 Aż zaraz biorę się za jakieś szkice próbując wcielić to o czym pisaliście, bo fakt, stawianie linii czy różnicowanie planów robię bardziej „na czuja”. Spróbuje podejść do tego tematu bardziej świadomie. 🙂
Napisano 8 Październik 20213 l To normalne i to jest odruch który trzeba świadomie przemóc. Dobrze jest sobie obrać jakiś obiekt który nie jest sam w sobie trudny do narysowania, wtedy możesz się skoncentrować na wybranym zagadnieniu, na przykład na ekonomii linii.
Napisano 8 Październik 20213 l Autor Wydaje mi się że takimi obiektami są dla mnie w tym momencie głównie drzewa i kamienie. Mam z nimi dalej kłopoty, ale lubię je rysować, próbując zrozumieć ich bryłę, i przy okazji opanować teksturę. 🙂
Napisano 18 Październik 20213 l Autor Mały update z minionego tygodnia. Z tego zestawu podoba mi się tylko jeden szkic. Całość nieco niedopracowana, ale popracowałem nad rzeczami na które zwróciliście uwagę i coś tam się odrobine rozjaśniło w niektórych kwestiach. 🙂 Udało się też wybrać na poranne szkicowanie 🙂 niestety temperatura powietrza pozwalała tylko na bardzo szybkie szkice 😄 ale i tak było bardzo przyjemnie 🙂
Napisano 31 Październik 20213 l Autor Kolejny update, pare rzeczy z tego tygodnia, szału nie ma, mało czasu, ale jedno drzewko dopracowane w miarę także jest ok tu coś nie pykło i się poddałem :d No i jeszcze coś z pleneru dzisiejszego
Napisano 27 Listopad 20213 l Autor Trochę bazgrołów z tego miesiąca Edytowane 27 Listopad 20213 l przez Lejeń
Napisano 15 Styczeń 20223 l Autor Mały update po przerwie, trochę szkiców z grudnia, po nowym roku uznałem że zacznę działać więcej malarsko. 😛