Jump to content

Teczka 2D - Lejeń

Lejeń

Recommended Posts

Cześć,

zbierałem się do tego pare dobrych lat, ale postanowiłem w końcu założyć teczkę. 

Planuje, przynajmniej na chwile obecną, zamieszczać tu w większości plenerki, landscape’y, rośliny, itp, jako ze ten temat najbardziej mnie inspiruje i chciałbym złapać w nim trochę skilla i przy okazji przypomnieć sobie podstawy rysunku, poćwiczyć trochę lineartu, walor, perspektywę, a z czasem przejść na kolor.

Plan jest taki zeby w tygodniu przygotować około 5 prac cyfrowych, głównie z foto referencji i minimum jedną tradycyjną, z natury, na każdą poświecić minimum  30min. Z czasem mam nadzieje zwiększać te limity. Nie wiem czy to dobry plan, wyjdzie w praniu:D

Zakładam teczkę głównie z tego samego powodu, z którego tyle z tym założeniem zwlekałem. Mianowicie - problem z mobilizacją do pracy. 🙂 Licze na to ze pomoże mi to w sumienności i systematyczności w działaniu i pozwoli uporządkować nieco mój chaotyczny system pracy, dając przy okazji lepszy wgląd w progres. 
Mocno liczę tez na to ze Feedback od Was pozwoli mi zauważyć więcej błędów w moich działaniach i sprawnie się z nimi uporać. 🙂

Poniżej wrzucam rzeczy z okresu około miesiąca, głównie są to szybkie szkice, w dużej mierze niedokończone (z czym tez mam problem, aby doprowadzić prace do końca).

Ostatnio zacząłem tez Draw-a-boxa, mam nadzieje ze pomoże mi w stawianiu pewniejszych, mniej chaotycznych kresek.

Pozdrawiam serdecznie!

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpeg

5.jpeg

7.jpeg

8.jpeg

9.jpeg

10.jpeg

16.jpeg

11.jpeg

Edited by Lejeń
  • Like 5

Fajna krecha 🙂

Popracowałbym na Twoim miejscu nad zróżnicowaniem planów w pejzażach. W tej chwili wszystkie mają zbliżony poziom detalu i nasycenia, a wręcz na tym z płotkiem na pierwszym planie, ilość detali na dalszych planach przytłacza pierwszy. Chociaż w tym wspomnianym szkicu można to podciągnąć pod zamierzony efekt 🙂

• Thanks 1

Bardzo fajne rysuny. Jedna rada jaka mi przychodzi do głowy, na przykładzie tego drzewa:

image.png.0ca4f5a58c3b69428a326382b9a1fd68.png

Chodzi mi o "ekonomię linii". Im więcej linii postawisz, tym mniej znaczenia, wagi ma każda linia. Jeśli wyrazisz krawędź drzewa dwoma, trzema, pięcioma liniami, to wywiera to o wiele mniejsze wrażenie na widzu, gdybyś postawił jedną. Oczywiście rysując z natury musimy parę tych linii postawić, aby pomóc oku wybrać tę właściwą. W takim przypadku postaw sobie kilka linii cieniutkich i słabo widocznych, a potem tę właściwą narysuj o wiele wyraźniejszą od tych pozostałych, pomocniczych. Doskonale to zrobiłeś w tym rysunku grubego pnia.

8.thumb.jpeg.ebe87db1c6f76f1ba02a8ba5161

Teraz tylko pamiętaj o tym w przyszłości.

Edited by EthicallyChallenged
  • Like 4
  • Thanks 1

Dzięki serdeczne za szybki odzew i cenne informacje już na samym początku. 🙂 Aż zaraz biorę się za jakieś szkice próbując wcielić to o czym pisaliście, bo fakt, stawianie linii czy różnicowanie planów robię bardziej „na czuja”. Spróbuje podejść do tego tematu bardziej świadomie. 🙂 

Wydaje mi się że takimi obiektami są dla mnie w tym momencie głównie drzewa i kamienie. Mam z nimi dalej kłopoty, ale lubię je rysować, próbując zrozumieć ich bryłę, i przy okazji opanować teksturę. 🙂 

Mały update z minionego tygodnia. Z tego zestawu podoba mi się tylko jeden szkic. Całość nieco niedopracowana, ale popracowałem nad rzeczami na które zwróciliście uwagę i coś tam się odrobine rozjaśniło w niektórych kwestiach. 🙂

Untitled_Artwork-1.thumb.jpg.24bc58b9fb6cf46ece0d1a2d5d27004d.jpg

Untitled_Artwork-2.thumb.jpg.2a80f55cfeb6242503337f0a5a78a81c.jpg

Untitled_Artwork-4.thumb.jpg.b24884f4b965a685582f1c8ed3fce1b3.jpg

Untitled_Artwork-3.thumb.jpg.e21df955e2aadd0abe731d2d01cc0d19.jpg

Untitled_Artwork.thumb.jpg.74c60b0c1cd999e6c7ce1fb266b2686e.jpg

Udało się też wybrać na poranne szkicowanie 🙂 niestety temperatura powietrza pozwalała tylko na bardzo szybkie szkice 😄 ale i tak było bardzo przyjemnie 🙂 

DSC00817.thumb.jpg.6a7c95ba3597f053beb29dd9aebdf3c0.jpg

DSC00819-1.thumb.jpg.55268d6d0949ed19c569fc12f782625a.jpg

• Like 4