Napisano 5 Sierpień 20222 l Siemka, Mam pytanie do ludzi bardziej hardware-owych. Czy uskuteczniacie zabawy z undervoltingiem? Ma to jakiś korzyści w renderowaniu 3D? Wszędzie widzę poradniki i wydajności w grach... ale jakoś nikt nie wspomina lub nikomu nie przyszło do głowy aby zrobić test jak undervolting wpływa na czasy renderowania. Mój nowy komp już prawie skompletowany i właśnie tak sobie pomyślałem... a może by coś obciąć trochę tego prądu z karty i zaoszczędzić nieco na rachunku za prąd? A przy okazji zwiększyć żywotność karty. Macie jakieś przemyślenia na ten temat? Edytowane 5 Sierpień 20222 l przez Mortom
Napisano 5 Sierpień 20222 l Na grupach facebookowych redshifta temat przewijał się kilka razy i można zbijać np do 70- 75% napięcia a strata w wydajności to jakiś 1-2%. Też tak czasem robiłem w swoicha kartach i nie było problemu. Jedyny problem to żeby mieć to w uatostarcie trzeba doinstalować Riva statistics do afterburners a to czasem powoduje problemy ze stabilnością niektórych softów np UE5 finalna wersja się wywala z miejsca i napsuli mi to masę krwi nim doszedłem od czego to się brało. I wywalał się nawet na standardowych nastawach, wyłączyłem overlaya, czy co tam było do nagrywania i co się dało a mimo wszystko coś w tym UE się nie podobało. Tak czy tak undervoltink działa spoko, musisz pokombinować jak będzie że stabilnością softów ale największy plus to mniejsze zużycie prądu i co nawet teraz ważniejsze mniejsza ilość ciepła do odprowadzenia przy minimalnym spadku wydajności. Threadiperra też czasem trochę undervoltuje i zmniejszam minimalnie częstotliwość rdzenia bo nawet w idlu chłodzenie potrafi się na 0,5sekundy mocniej aktywowac a potem zwalniać i tak co chwila co jest strasznie irytujące ,:) teraz mniej bo komputer na balkon wywalony, jesienią i zimą będzie gorzej 🙂
Napisano 5 Sierpień 20222 l Ideą undervoltingu jest głównie zbicie temperatur/zużycia prądu przy zachowaniu domyślnej wydajności. Producent CPU, czy GPU zawsze zadaje z jakimś zapasem napięcie pracy, żeby nie było problemu, że u jednego działa, a u innego nie. Indywidualnie później można zbijać napięcie, by znaleźć to najniższe przy którym chip jest w pełni stabilny. Dużo zależy wtedy już od egzemplarza, podobnie jak przy podkręcaniu. Na jednym uda się zmienić o 1%, a innym o 21,37%. Na laptopie używam programiku ThrottleStop do UV CPU i działa już ze 4 lata. Ważne jest, żeby solidne stresstesty porobić, żeby nie wylazło nic w pełnym obciążeniu. W kwestii podnoszenia samej wydajności to raczej podnosi się napięcie, by móc bardziej podkręcić chip. Oczywiście kosztem temperatury i zużycia prądu.
Napisano 5 Sierpień 20222 l Autor @blood_brother Podnosić wydajności nie zamierzam bo A) nie znam się aż tak bardzo... B) dla 5% wydajności nie zamierzam wypalać sobie karty.... a jak na dzień dzisiejszy nadal działam na GTX 1080Ti i jeszcze bym go eksploatował ale powoli zaczyna brakować mocy do animacji a przy okazji komp zaczyna się randomowo restartować - półki co tylko w grach. Pewnie mi zasilacz siada - podreperuje go nowym i sie zobaczy, pewnie pożyje jeszcze trochę jako zapasowy bufor awaryjny 😉 Taki trochę zemnie chomik 🐹 🙂 @Destroyer Jak to komp na balkon? a jak deszcz pada to co folią go obtulasz? 😄
Napisano 5 Sierpień 20222 l Jeżeli restartuje Ci się tylko pod obciążeniem to jeszcze przed wymianą zasilacza poobserwuj temperatury, bo może pasta albo termopad gdzieś dają ciała.
Napisano 5 Sierpień 20222 l Autor @blood_brother wydmuchałem co się dało, pasta wymieniona świeżutka. Temperatury w wartościach normy. O dziwo gry na silniku UE restaurują mi kompa. Inne nie. No może raz RDR 2 - ale raz na 100h to chyba margines. Poza tym uśpienie kompa nie usypia a wyłącza go przy rozruchu z uśpienia. Poczytałem trochę i raczej pewny jestem że to zasilacz. Starutki bo z 6-8 lat już ma ale 850w Chieftec z wyższej półki. No swoje lata odsłużył i czas no coś nowszego. Tyle dobrze że modułowy, to tylko przepnę kable do nowego i gotowe 😄
Napisano 5 Sierpień 20222 l @Mortom tylko jednostka na balkonie, w pokoju przez to jest cicho i dłużej jest chłodno 🙂 Tylko trzeba pamiętać żeby na czas deszczu wnieść do środka 😄 jak lekko pada to może zostać ale czasem przy większej burzy czy nawałnicy to balkonem płynie woda więc to trochę ryzykowne, choć zdarzyło mi się zostawić komputer na balkonie i wrócić po kilku godzinach jak już burze były 🙂 Trzeb też co chwila wpaść z dmuchawką go przeczyścić bo pyłki z powietrza i drzew szybko osiadają. Ważne też żeby osłonić go przed bezpośrednimi promieniami słońca bo się patelnia robi w czasie upałów, a poza tym to super opcja 🙂
Napisano 5 Sierpień 20222 l 2 hours ago, blood_brother said: Bardzo podobna mi się profesjonalny montaż pionowy kart! Klasyczna technika " na odpierdol" 🙂 działa doskonale 10/10, polecam każdemu 😄
Napisano 5 Sierpień 20222 l Autor 21 minut temu, Destroyer napisał: Klasyczna technika " na odpierdol" 🙂 działa doskonale 10/10, polecam każdemu 😄 😉
Napisano 7 Sierpień 20222 l W dniu 5.08.2022 o 12:35, Destroyer napisał: Mam dal Ciebie idealny case na kilka GPU https://www.amazon.pl/Inter-Tech-88887236-4-W2-Mining-Rack/dp/B07CV9KNQ4/ref=d_pd_sbs_sccl_2_15/258-9706538-2280806?pd_rd_w=P0dkv&content-id=amzn1.sym.4dc5f9e6-4066-4442-a95d-8b1961394968&pf_rd_p=4dc5f9e6-4066-4442-a95d-8b1961394968&pf_rd_r=CC1PDTSX25JC2ESETRSK&pd_rd_wg=RZME8&pd_rd_r=a1af2cbe-04c4-418e-aed4-0843c991164c&pd_rd_i=B07CV9KNQ4&psc=1
Napisano 7 Sierpień 20222 l 2 hours ago, Skyrush said: Mam dal Ciebie idealny case na kilka GPU https://www.amazon.pl/Inter-Tech-88887236-4-W2-Mining-Rack/dp/B07CV9KNQ4/ref=d_pd_sbs_sccl_2_15/258-9706538-2280806?pd_rd_w=P0dkv&content-id=amzn1.sym.4dc5f9e6-4066-4442-a95d-8b1961394968&pf_rd_p=4dc5f9e6-4066-4442-a95d-8b1961394968&pf_rd_r=CC1PDTSX25JC2ESETRSK&pd_rd_wg=RZME8&pd_rd_r=a1af2cbe-04c4-418e-aed4-0843c991164c&pd_rd_i=B07CV9KNQ4&psc=1 za "chwile" pewnie weymienie wszystkie gpu na 4090 i będzie po problemie 🙂