kch6 Napisano 1 Luty 2023 Napisano 1 Luty 2023 Hej czy ktoś wie od czego to moze zależeć? W szkle i lustrze pojawiaja mi się babole w postaci jakis kwadratów. Mirror używam w prostej formie we wszystkich modelach i zawsze było ok, a teraz zarówno lustro jak i szkło ( balustrada ) mają ten sam problem ( aczkolwiek na zdj. 44 jest ok...).
Mortom Napisano 1 Luty 2023 Napisano 1 Luty 2023 (edytowane) Wygląda jak byś miał zduplikowany model szyby (lub face-a) w tym samym miejscu i jeden walczy o refleksy z drugim, CHYBA. Edytowane 1 Luty 2023 przez Mortom
Destroyer Napisano 1 Luty 2023 Napisano 1 Luty 2023 (edytowane) Dla mnie zupełnie to nie wygląda jak zfigting, na początku nie mogłem znaleźć tych artefaktów bo myślałem e tak miało to wyglądać 🙂 Na barierce serio wygląda jak narzucona tekstura z kwadracikami, odbicie w lustrze to znowu myślałem, że ta ściana ma taki wzór 🙂 Czym renderowane? na gpu? Edytowane 1 Luty 2023 przez Destroyer
kch6 Napisano 2 Luty 2023 Autor Napisano 2 Luty 2023 15 godzin temu, Destroyer napisał(a): Dla mnie zupełnie to nie wygląda jak zfigting, na początku nie mogłem znaleźć tych artefaktów bo myślałem e tak miało to wyglądać 🙂 Na barierce serio wygląda jak narzucona tekstura z kwadracikami, odbicie w lustrze to znowu myślałem, że ta ściana ma taki wzór 🙂 Czym renderowane? na gpu? vray, cpu
Destroyer Napisano 2 Luty 2023 Napisano 2 Luty 2023 2 minutes ago, kch6 said: vray, cpu Hmm miałem myśl, że może brakuje vramu przy renderowaniu GPU ale jeśli CPU to teoria odpada. A zrób w miejscu tych powierzchni nowego boxa z nowym materiałem i zobacz czy nadal jest problem bo może coś nie tak z geometrią. Ale tak pociętej geometrii to nawet chyba SketchUp by nie wyrzucił choć nigdy nie wiadomo co zręczny operator wymyśli 🙂
kch6 Napisano 2 Luty 2023 Autor Napisano 2 Luty 2023 2 godziny temu, Destroyer napisał(a): Hmm miałem myśl, że może brakuje vramu przy renderowaniu GPU ale jeśli CPU to teoria odpada. A zrób w miejscu tych powierzchni nowego boxa z nowym materiałem i zobacz czy nadal jest problem bo może coś nie tak z geometrią. Ale tak pociętej geometrii to nawet chyba SketchUp by nie wyrzucił choć nigdy nie wiadomo co zręczny operator wymyśli 🙂 Własnie robiłam bo myslałam, że to moze przez wycięcia otworów, ale jak widac - prosta ściana a dalej nic. Do tego w ogole coś się porąbało, bo spójrzcie co jest na podłodze 😕 A najlepsze jest to, że - wyrzuciłam wszystko z podłogi i dalej tak się dzieje, ale w pliku jak widac na kolejnym ujęciu nic nie widać, aby cokolwiek przechodziło. Myślałam, że to może przez clipping w kamerze ale tez nie. Dodatkowo zwiększyła mi się ilośc prepasów z 2 do 5 😕 przy ustawieniach irradiance map takich jak poniżej.. ale co jest jeszcze lepsze - tę samą kamerę przekopiowałam w inny narożnik i prepass zmniejszył się do 4 i nic nie wyskakuje przy podłodze... ale problem w odbiciu wciąż ten sam... Co tu się odwaliło?! Chyba przerzucę cały model do nowego pliku... Chyba, że wiecie co moze na to wpływać tak na przyszłość... może jakis model sciągnełam z jakimś babolem.
Skyrush Napisano 2 Luty 2023 Napisano 2 Luty 2023 No wygląda to jakby coś się odbijało w tym lustrze, może jest jakiś obiekt ma primary rays wyłączony i widoczny jest tylko dla secondary ray. Spróbuj schować wszystko w scenie i zrób render tylko dla tego lustra/szkła 46 minut temu, kch6 napisał: A najlepsze jest to, że - wyrzuciłam wszystko z podłogi i dalej tak się dzieje jakiś obiekt ma za mocny disp albo coś?
Gruby Napisano 8 Luty 2023 Napisano 8 Luty 2023 A może to jakiś problem z caustics? Pomysł trochę z czapy, bo nigdy tego nie włączałem, więc nie wiem co by tam mogło pójść nie tak, ale te dodatkowe prepassy trochę mnie na to nakierowały.
Rekomendowane odpowiedzi