Napisano 24 Sierpie艅 20231 r Czy w Maya jest co艣 takiego jak shadow display dla ko艣ci? Wyt艂umacz臋.聽 Na ten moment musz臋 tworzy膰 specjaln膮 osobn膮 hierarchi臋 dla uk艂adu ko艣ci i ta hierarchia curve (pod艣wietlona) ma constrainy parenty do poszczeg贸lnych ko艣ci. Troch臋 taka zdublowana robota. Robi臋 uk艂ad ko艣ci i potem handlery by m贸c operowa膰 ko艣ciami w rigu. Znowu zaposi艂kuj臋 si臋 wiedz膮 z innego softu z kt贸rego migruj臋.聽 聽 W XSI by艂 co艣 co nazywa艂o si臋 Shadow Display dla ka偶dej ko艣ci. Pozwala艂o to sprawnie zrobi膰 uk艂ad ko艣ci i po prostu w艂膮czy膰 ikony dla tych kt贸re chc臋 obs艂ugiwa膰 w RIGu.聽 聽
Napisano 24 Sierpie艅 20231 r Hehe 馃槈聽no nie ma tzn jest uchwyt ale to takie dziadostwo troch臋, robi ma艂y krzy偶yk do zaznaczania ale mo偶na filtrowa膰 zaznaczanie do samych handle ale curves daj膮 du偶o wi臋cej mo偶liwo艣ci聽 聽
Napisano 24 Sierpie艅 20231 r Autor Ale te curves kt贸re trzeba pouk艂ada膰 i zrobi膰 prawiln膮 hierarchi臋 do ko艣ci to jest kuuuupa roboty 馃槃 OMG ale zonk z tym system ko艣ci w Maya. Bo w艂a艣nie zda艂em sobie spraw臋, 偶e by zachowa膰 poprawne rotory tych obiekt贸w kontrolnych adekwatne do ko艣ci to trzeba si臋 nie藕le namacha膰. Mo偶e jest jaki艣 inny spos贸b ale podgl膮da艂em jak go艣膰 robi to tutaj:聽 Go艣膰 parnetuje controlne obiekty do ko艣ci potem w nich tworzy grup臋 dla tych obiekt贸w, by potem by je odparentowa膰 i mie膰 zachowane poprawne rotory ko艣ci. Potem duplikuje te grupy do staw贸w i znowu parentuje by potem odparentowa膰. Im g艂臋biej wchodz臋 w May臋 tym bardziej t臋skni臋 za XSI. Tam po prostu budowa艂em 艂a艅cuch, dawa艂em shadow display, reset bone rotation. Koniec tematu. 1/2 albo 1/4 szybciej zrobi艂em rig r臋ki i by艂 gotowy do skinu.聽聽 W Maya czuj臋 si臋 troch臋 jak bym dos艂ownie konstruowa艂 te 艂a艅cuchy od podstaw. Nie chc臋 za bardzo narzeka膰 bo wierz臋 @Destroyer 偶e zaraz poka偶esz mi jaki艣 szybszy spos贸b o kt贸rym nie mia艂em poj臋cia.聽 Edytowane 24 Sierpie艅 20231 r przez gryzon
Napisano 24 Sierpie艅 20231 r 11 minutes ago, gryzon said: Ale te curves kt贸re trzeba pouk艂ada膰 i zrobi膰 prawiln膮 hierarchi臋 do ko艣ci to jest kuuuupa roboty 馃槃 S膮 skrypty co z automatu to zrobi膮 i dodadz膮 kontrolk臋 do ka偶dej ko艣ci bo z r臋ki to szkoda 偶ycia 馃檪聽 16 minutes ago, gryzon said: Nie chc臋 za bardzo narzeka膰 bo wierz臋 @Destroyer 偶e zaraz poka偶esz mi jaki艣 szybszy spos贸b o kt贸rym nie mia艂em poj臋cia.聽 Narzekaj, tak nie tylko mozna ale nawet trzeba 馃檪聽 A prostszy聽spos贸b to jaki艣 autoriger, robi膰 takie聽rzeczy聽z r臋ki to masochizm szczeg贸lnie dla sztandarowych聽postaci, advanced skeletion, mGear, zootools czy co tam znajdziesz na highendzie, poprzebieraj co bardziej pasuje聽
Napisano 26 Sierpie艅 20231 r Autor A pami臋tasz nazw臋 jak taki srypt do dodawanie kontrolek do ko艣ci si臋 nazywa艂? Szukam, czego艣 takiego.聽 Z ciekawo艣ci, jak wygl膮da rigowanie w Houdinim w stosunku np. do tego co tera omawiamy o Maya? Masz jak膮艣 opini臋 na ten temat?聽
Napisano 26 Sierpie艅 20231 r Pierwszy z brzegu, zaraz 3 skrypt w dziale animacja, to s膮 na tyle proste skrypty 偶e w co drugim autorigerze czy narz臋dziu do rigowanai chyba jest cos podobnego 馃檪聽 https://github.com/TrevisanGMW/gt-tools/tree/release/docs#gt-create-auto-fk 聽 A co do houdiniego to 艂atwiej nie b臋dzie 馃槃 https://www.sidefx.com/tutorials/kinefx-rigging-fur-dude/
Napisano 30 Sierpie艅 20231 r Autor A jakie艣 symulatory mi臋艣ni w Maya s膮 standardowo? Czy tylko zewn臋trzne rozwi膮zania, Ziva mi tylko znana jest.聽
Napisano 30 Sierpie艅 20231 r Nie wiem, czy to o to Ci chodzi. Ewentualnie trzeba z plug-in managera go za艂adowa膰 je艣li go nie widzisz.
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Autor @Destroyer聽no faktycznie ten skrypt聽 to jest to czego brakowa艂o mi w Maya. Czemu Autodesk takich rzeczy nie dodaje standardowo do softu? Taki autorigger i potrzebne toole w XSI by艂y od strza艂a jak wesz艂y szkielety.聽
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r 4 hours ago, gryzon said: Czemu Autodesk takich rzeczy nie dodaje standardowo do softu? No bo po co jak i tak si臋 subskrybcja sprzedaje? 馃檪聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto