Napisano 16 Luty 20241 r Cześć Wszystkim, po baardzo długim czasie nieobecności na forum, nieśmiało postanowiłem się zalogować i z Wami przywitać :). Przypominam sobie Maxa i w ramach przypominajki takie wypocinki. I tu uwaga, modeluje sobie z opracowania kartonowego, tak więc będzie dalekie od oryginału. Edytowane 17 Luty 20241 r przez Lukasz2244
Napisano 16 Luty 20241 r To jeszcze wrzuć zdjęcia z opracowania kartonowego żeby było wiadomo do czego dążysz. 💪
Napisano 17 Luty 20241 r Autor Słuszna uwaga, poniżej zdjęcia tego co już zrobione i to co dziś będzie dłubane.
Napisano 17 Luty 20241 r Autor Na tę chwilę tyle. Następny etap to mocowanie kół. Edytowane 17 Luty 20241 r przez Lukasz2244
Napisano 17 Luty 20241 r Zadam pytanie.... bo mnie to ciekawi, dlaczego akurat wzorujesz się na kartonowym modelu? Mała dostępność rysunków czy książek w tym temacie? Czy zwyczajnie robisz sobie wakacyjny projekcik bez spiny? 🙂 Choć uważam że nawet wakacyjne projekty powinny dostać odpowiednią dozę miłości 🙂 Edytowane 17 Luty 20241 r przez Mortom
Napisano 17 Luty 20241 r Autor Bardzo prosta odpowiedź. Bez spinki i bez emocji sobie działam. Druga sprawa to szukałem na necie zdjęć dobrej jakości, ale niestety to co jest nie spełnia moich oczekiwać, ale również z nich zmuszony jestem korzystać. Trzecia i najważniejsza to umiejętności me i tu nie ma się co oszukiwać.
Napisano 18 Luty 20241 r Zawsze to jakiś rozwój zdolności. A przynajmniej nie straci się tygodni na szukaniu materiału. 👍
Napisano 25 Luty 20241 r Autor Koledzy takie pytanie bo nie daję sobie z tym rady. Wiem, że chyba gdzieś jest/była opcja gdzie obiekt można było ustawiać względem drugiego obiektu. Poniżej zdjęcie o co mi chodzi. Właz chcę ustawić względem zaznaczonego na żółto, ręcznie się nie da bo docelowy obiekt jest w osiach x,y i z poskręcany i dopasować ręcznie to jakiś koszmar 😞 Edytowane 25 Luty 20241 r przez Lukasz2244
Napisano 25 Luty 20241 r Autor @BacryDziękuje Ci bardzo, tak o to mi chodziło. Kurczę a tak się męczyłem :(. Dłubię sobie dalej, powoli, ale do przodu.
Napisano 26 Luty 20241 r Ładnie idziesz. Fajne detaliki już na tym etapie. Mam pytanie: czemu zdecydowałeś się na ten rodzaj modelowania, tzn. nie subdiv. Nie zrozum mnie źle. Ja sam właśnie zaczynałem od tego i jeden z modeli nad którym pracowałem 9 lat jest cały zrobiony tą metodą. Dzisiaj jednak cokolwiek robię to metodą tylko subdiv (poly-modeling) bo modele w tej metodzie wydają się być praktyczniejsze w użyciu.
Napisano 6 Marzec 20241 r Autor Może nie widać na modelu, ale staram się tam gdzie potrzeba zagęszczać siatkę. Trochę detalu zostało jeszcze do wymodelowania i powoli będę brał się za wnętrze.
Napisano 7 Marzec 20241 r Bardzo ładny opancerzony transporter sie zapowiada 🙂 I gdyby to nie był niemiec, to bym nawet pochwalił konstrukcje 😛 To wiadro koło przedniego koła serio było na wyposażeniu? Czy to twój sprytny sanitarny 😉 dodatek dla szacownej załogi? 😄 Edytowane 7 Marzec 20241 r przez Mortom
Napisano 7 Marzec 20241 r W dniu 26.02.2024 o 06:30, piotr_forkasiewicz napisał(a): Ładnie idziesz. Fajne detaliki już na tym etapie. Mam pytanie: czemu zdecydowałeś się na ten rodzaj modelowania, tzn. nie subdiv. Nie zrozum mnie źle. Ja sam właśnie zaczynałem od tego i jeden z modeli nad którym pracowałem 9 lat jest cały zrobiony tą metodą. Dzisiaj jednak cokolwiek robię to metodą tylko subdiv (poly-modeling) bo modele w tej metodzie wydają się być praktyczniejsze w użyciu. A jaką metodą teraz jest modelowane?🤔
Napisano 7 Marzec 20241 r Godzinę temu, Bacry napisał(a): A jaką metodą teraz jest modelowane?🤔 Tą drugą. Nie wiem jak się ona nazywa. W każdym razie niequadowa (nie pod subdiv) Edytowane 7 Marzec 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 7 Marzec 20241 r Autor 11 godzin temu, Mortom napisał(a): Bardzo ładny opancerzony transporter sie zapowiada 🙂 I gdyby to nie był niemiec, to bym nawet pochwalił konstrukcje 😛 To wiadro koło przedniego koła serio było na wyposażeniu? Czy to twój sprytny sanitarny 😉 dodatek dla szacownej załogi? 😄 Wiadro to tak bardziej Kolego by ubogacić ich kulturowo ;).
Napisano 8 Marzec 20241 r W dniu 7.03.2024 o 17:00, piotr_forkasiewicz napisał(a): Tą drugą. Nie wiem jak się ona nazywa. W każdym razie niequadowa (nie pod subdiv) Już rozumiem. Rzeczywiście to trudniejsza metoda w dodatku zjada więcej poly😱
Napisano 9 Marzec 20241 r Raczej łatwiejsza w modelowaniu... ale trudniejsza w edycji 🙂 No i chmura z SubD odpada... co generuje większy plik źródłowy. No j ak zawsze coś za coś 🙂
Napisano 9 Marzec 20241 r Autor Powoli wnętrze, bo resztę z zewnętrznych elementów będę modelował w wolnej chwili.