Posted February 16, 20241 yr Cześć Wszystkim, po baardzo długim czasie nieobecności na forum, nieśmiało postanowiłem się zalogować i z Wami przywitać :). Przypominam sobie Maxa i w ramach przypominajki takie wypocinki. I tu uwaga, modeluje sobie z opracowania kartonowego, tak więc będzie dalekie od oryginału. Edited February 17, 20241 yr by Lukasz2244
February 16, 20241 yr To jeszcze wrzuć zdjęcia z opracowania kartonowego żeby było wiadomo do czego dążysz. 💪
February 17, 20241 yr Author Słuszna uwaga, poniżej zdjęcia tego co już zrobione i to co dziś będzie dłubane.
February 17, 20241 yr Author Na tę chwilę tyle. Następny etap to mocowanie kół. Edited February 17, 20241 yr by Lukasz2244
February 17, 20241 yr Zadam pytanie.... bo mnie to ciekawi, dlaczego akurat wzorujesz się na kartonowym modelu? Mała dostępność rysunków czy książek w tym temacie? Czy zwyczajnie robisz sobie wakacyjny projekcik bez spiny? 🙂 Choć uważam że nawet wakacyjne projekty powinny dostać odpowiednią dozę miłości 🙂 Edited February 17, 20241 yr by Mortom
February 17, 20241 yr Author Bardzo prosta odpowiedź. Bez spinki i bez emocji sobie działam. Druga sprawa to szukałem na necie zdjęć dobrej jakości, ale niestety to co jest nie spełnia moich oczekiwać, ale również z nich zmuszony jestem korzystać. Trzecia i najważniejsza to umiejętności me i tu nie ma się co oszukiwać.
February 18, 20241 yr Zawsze to jakiś rozwój zdolności. A przynajmniej nie straci się tygodni na szukaniu materiału. 👍
February 25, 20241 yr Author Koledzy takie pytanie bo nie daję sobie z tym rady. Wiem, że chyba gdzieś jest/była opcja gdzie obiekt można było ustawiać względem drugiego obiektu. Poniżej zdjęcie o co mi chodzi. Właz chcę ustawić względem zaznaczonego na żółto, ręcznie się nie da bo docelowy obiekt jest w osiach x,y i z poskręcany i dopasować ręcznie to jakiś koszmar 😞 Edited February 25, 20241 yr by Lukasz2244
February 25, 20241 yr Author @BacryDziękuje Ci bardzo, tak o to mi chodziło. Kurczę a tak się męczyłem :(. Dłubię sobie dalej, powoli, ale do przodu.
February 26, 20241 yr Ładnie idziesz. Fajne detaliki już na tym etapie. Mam pytanie: czemu zdecydowałeś się na ten rodzaj modelowania, tzn. nie subdiv. Nie zrozum mnie źle. Ja sam właśnie zaczynałem od tego i jeden z modeli nad którym pracowałem 9 lat jest cały zrobiony tą metodą. Dzisiaj jednak cokolwiek robię to metodą tylko subdiv (poly-modeling) bo modele w tej metodzie wydają się być praktyczniejsze w użyciu.
March 6, 20241 yr Author Może nie widać na modelu, ale staram się tam gdzie potrzeba zagęszczać siatkę. Trochę detalu zostało jeszcze do wymodelowania i powoli będę brał się za wnętrze.
March 7, 20241 yr Bardzo ładny opancerzony transporter sie zapowiada 🙂 I gdyby to nie był niemiec, to bym nawet pochwalił konstrukcje 😛 To wiadro koło przedniego koła serio było na wyposażeniu? Czy to twój sprytny sanitarny 😉 dodatek dla szacownej załogi? 😄 Edited March 7, 20241 yr by Mortom
March 7, 20241 yr W dniu 26.02.2024 o 06:30, piotr_forkasiewicz napisał(a): Ładnie idziesz. Fajne detaliki już na tym etapie. Mam pytanie: czemu zdecydowałeś się na ten rodzaj modelowania, tzn. nie subdiv. Nie zrozum mnie źle. Ja sam właśnie zaczynałem od tego i jeden z modeli nad którym pracowałem 9 lat jest cały zrobiony tą metodą. Dzisiaj jednak cokolwiek robię to metodą tylko subdiv (poly-modeling) bo modele w tej metodzie wydają się być praktyczniejsze w użyciu. A jaką metodą teraz jest modelowane?🤔
March 7, 20241 yr Godzinę temu, Bacry napisał(a): A jaką metodą teraz jest modelowane?🤔 Tą drugą. Nie wiem jak się ona nazywa. W każdym razie niequadowa (nie pod subdiv) Edited March 7, 20241 yr by piotr_forkasiewicz
March 7, 20241 yr Author 11 godzin temu, Mortom napisał(a): Bardzo ładny opancerzony transporter sie zapowiada 🙂 I gdyby to nie był niemiec, to bym nawet pochwalił konstrukcje 😛 To wiadro koło przedniego koła serio było na wyposażeniu? Czy to twój sprytny sanitarny 😉 dodatek dla szacownej załogi? 😄 Wiadro to tak bardziej Kolego by ubogacić ich kulturowo ;).
March 8, 20241 yr W dniu 7.03.2024 o 17:00, piotr_forkasiewicz napisał(a): Tą drugą. Nie wiem jak się ona nazywa. W każdym razie niequadowa (nie pod subdiv) Już rozumiem. Rzeczywiście to trudniejsza metoda w dodatku zjada więcej poly😱
March 9, 20241 yr Raczej łatwiejsza w modelowaniu... ale trudniejsza w edycji 🙂 No i chmura z SubD odpada... co generuje większy plik źródłowy. No j ak zawsze coś za coś 🙂
March 9, 20241 yr Author Powoli wnętrze, bo resztę z zewnętrznych elementów będę modelował w wolnej chwili.