Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakas opcja, zeby automatycznie Maya maksymalizowala uzycie miejca na konkretnym tile? Layout moze rozmiescic automatycznie na wielu "tiles" ale rozmieszcza "shells" UVki jak mu sie podoba. A jest moze opcja umozliwiajaca reczne wybranie konkretnych czesci UV na konkretny "tile" i zeby Maya rozmiescila wybrane czesci UV na tym konkretnym "tile"? Uzycie layout zawsze przerzuca wszystko do pierwszego tile'a...

• Odpowiedzi 10
  • Wy艣wietle艅 464
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jak ustawisz kraj jako Polska to dostaniesz automatyczn膮 zni偶k臋 dla biedak贸w 馃檪聽Teraz my艣l臋 czy nie ustawi膰 np Argentyn臋 czy co艣 馃槢聽Za 18$ masz wszystkie jego skrypty 聽 聽

• @Nezumi聽wybierasz custom dla regionu i pakuje tylko zaznaczone do niego 聽 alternatywnie u偶yj tego packera od @glukoz聽馃檪 https://uvpackmaster.com/

• Bo pierwszy tile to ma przestrze艅 UV w kierunku U od 0 do 1, jak chcesz w 5 to od 4 do 5, mo偶esz pakowa膰 w ma艂膮 sekcj臋 np 0.5 - 0.7 czy jaki kawa艂eczek sobie wybierzesz i nie musisz si臋 ogranicza膰 do

Posted Images

Napisano

Jaki艣 czas temu walczy艂em z rozk艂adaniem UVek na UDIMy w Majce, 偶eby to jako艣 fajnie w miar臋 prosto ogarn膮膰. Po prawie dw贸ch dniach si臋 podda艂em, bo nic sensownego nie znalaz艂em/wymy艣li艂em, wi臋c za艂o偶y艂em na koniec, 偶e maja nie umie w UDIMy i roz艂o偶y艂em r臋cznie, troch臋 na pa艂臋.

W UV Toolkit masz Transform -> Move i tam mo偶esz przesuwa膰 o ca艂e tile'e. Jest to cz臋艣ciowe rozwi膮zanie tego, 偶e 艂adnie uk艂ada zawsze w pierwszym, to przynajmniej mo偶na to r贸wno przesun膮膰.

Napisano
4 minutes ago, blood_brother said:

Ewentualnie jest taki skrypt, ale by艂o mi szkoda 15$ na jeden raz

Jak ustawisz kraj jako Polska to dostaniesz automatyczn膮 zni偶k臋 dla biedak贸w 馃檪聽Teraz my艣l臋 czy nie ustawi膰 np Argentyn臋 czy co艣 馃槢聽Za 18$ masz wszystkie jego skrypty

U4Nqfep.png

Boxq922.png

Edytowane przez Destroyer

Napisano

W recenzji tego plugina wspomina艂 o tej opcji, ale m贸wi艂, 偶e jest wolna i ma艂o intuicyjna. Poza tym, moim zdaniem, najwi臋ksze problemy w majce zaczynaj膮 si臋 gdy chcesz zachowa膰 sta艂e texel density dla wszystkich UV'ek. Wtedy wszystko przestaje dzia艂a膰 tak jak powinno. Ale ja w sumie ma艂o rozk艂adam UV'ki i mog臋 si臋 nie zna膰 馃檪

Napisano

Kiedy艣 uv toolkit by艂 ca艂kiem niez艂y tzn zaraz po tym jak kupili technologie od unwrap3d a teraz聽 艂adnych kilka lat nic w tym nie robi膮 to ju偶 si臋 postarza艂o. Texele mozna troch臋 kontrolowa膰 tj kopiowa膰 z jednego uv na inne a potem to pakowa膰 np bez zmiany skali i si臋 da ale troch臋 brakuje opcji do wi臋kszej kontroli nad tym. Ten plugin ma du偶o funkcji przydatnych w bardzo specyficznych warunkach ale jak potrzebujesz to ratuje 偶ycie聽

Napisano
  • Autor

Wczoraj tez recznie na zasadzie "strzelac z tego nie beda" ustawilem 馃槃

MEGA nieintuicyjne to jest. Ale zadzialalo 馃槃聽Jak chcialem na 5 tile'u rozmiescic to musze ustawic 4 i 5 ustawic w packing region. OK, ale... Dlaczego?聽 uotahel.jpg.ba03d964c4718f367df12892df1aa760.jpgTo przeciez jest niby region wewnatrz tile'a a nie ustawienie w ktorym tile'u, nie?

Whatever, nastepna rzecz ktora nie wiem czemu dziala ale dziala wiec jest git. Dzieki za pomoc! Tylko musze zanotowac sobie to super intuicyjne rozwiazanie.

Rizoma mam, ale przy prostych siatach nie chce odpalac armaty, zeby zabic komara.

Jeszcze mi sie przypomnialo takie cos ze jest za free, ale nigdy nie korzystalem i nie wiem czy tam jest jakas kontrola czy automatycznie wszystko robi:

https://www.uv-packer.com/

Edytowane przez Nezumi

Napisano
8 minutes ago, Nezumi said:

Jak chcialem na 5 tile'u rozmiescic to musze ustawic 4 i 5 ustawic w packing region. OK, ale... Dlaczego?聽

Bo pierwszy tile to ma przestrze艅 UV w kierunku U od 0 do 1, jak chcesz w 5 to od 4 do 5, mo偶esz pakowa膰 w ma艂膮 sekcj臋 np 0.5 - 0.7 czy jaki kawa艂eczek sobie wybierzesz i nie musisz si臋 ogranicza膰 do konkretnego tila, mo偶esz da膰 1,2-3,5 i te偶 tak spakuje.聽To nie mia艂o by膰 stosowane do UDIM贸w ale dzia艂a i w nich. Mo偶esz z pomoc膮 tego zrobi膰 np tekstur臋 w proporcji 2:1 co jest troch臋 nietypowe ale kiedy艣 tak robi艂em 馃檪

lQZ8ofr.jpeg

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci