Skyrush Napisano Piątek o 12:27 Napisano Piątek o 12:27 Hej, chciałem się pobawić i nauczyć czegoś nowego. Udało mi się zainstalować sterowniki nvidii na debianie 12 i blender śmiga. Jest tylko jeden problem, nie działa rendering przy użyciu optix, cuda działa normalnie. Blender pobrany z blender.org i wypakowany. Zainstalowałem również flatpak i tam pobrałem blendera, o dziwo tam optix działa, ale jest dostępna tylko najnowsza wersja blendera, a chciałbym sobie np wybrać jakąś starszą wersję. Czy ktoś używa blendera na linuxie i ma, lub miał podobny problem?
dm_ Napisano Niedziela o 17:37 Napisano Niedziela o 17:37 (edytowane) Skoro działa wersja z flatpaka, a ze strony nie to znaczy, że brakuje Ci jakichś pakietów dotyczących Optixa. Jakby co to ja nie wiem których, ale być może dostaniesz takie info jak odpalisz Blendera z terminala i włączysz cokolwiek związanego z Optixem, wtedy informacja o brakującym pakiecie może pojawić się jako error w terminalu. Ideą Flatpaka jest generalnie to, że aplikacje dostarczone przez niego są skonteneryzowane i zawierają już w sobie wszystkie niezbędne pakiety, więc bardzo ułatwiają rozwiązywanie zależności kosztem miejsca na dysku. Tak poza tym wg mnie Debian to średni wybór dla grafiki 3D chyba że pod starsze werjse, bo ta dystrybucja jest znana ze swojej stabilności osiąganej poprzez bardzo ostrożne wprowadzanie nowości. Jeśli to ma być debiano-podobny to na pewno na Ubuntu i Mint byłoby prościej. Edytowane Niedziela o 17:38 przez dm_ poprawek -> nowości
EthicallyChallenged Napisano Niedziela o 17:49 Napisano Niedziela o 17:49 W dniu 22.11.2024 o 12:27, Skyrush napisał: Hej, chciałem się pobawić i nauczyć czegoś nowego. Udało mi się zainstalować sterowniki nvidii na debianie 12 i blender śmiga. Jest tylko jeden problem, nie działa rendering przy użyciu optix, cuda działa normalnie. Blender pobrany z blender.org i wypakowany. Zainstalowałem również flatpak i tam pobrałem blendera, o dziwo tam optix działa, ale jest dostępna tylko najnowsza wersja blendera, a chciałbym sobie np wybrać jakąś starszą wersję. Czy ktoś używa blendera na linuxie i ma, lub miał podobny problem? a jaką masz kartę do grafy? Bo optix chyba tylko na nvidii RTX działa, a przynajmniej chyba tak było jak śledziłem na ten temat aktualności. Starsze wersje blendera możesz ściągnąć tu https://www.blender.org/download/releases/
dm_ Napisano Niedziela o 19:17 Napisano Niedziela o 19:17 Jak zadziałał na Flatpaku to karta jest OK, problem jest ewidentnie w braku pakietów do jego obsługi, które jak widać są dostarczane w kontenerze flatpakowym.
Skyrush Napisano Poniedziałek o 08:26 Autor Napisano Poniedziałek o 08:26 14 godzin temu, dm_ napisał: odpalisz Blendera z terminala i włączysz cokolwiek związanego z Optixem Spróbowałem, ale żadnego błędu nie wywala bo ustawieniu optix w preferencjach jest takie info, a render z automatu idzie na cpu. Konsola pusta. Oczywiście gpu wspiera optix co prawda gtx 980ti nie jest najnowszy, ale na windowsie i flatpaku działa, Wersja sterowników 560, cuda 12.2 Szkoda, że wszystkie pliki nvidii są rozrzucone po całym roocie, bo mógłbym sprawdzić co mają sterowniki zainstalowane w flatpaku. Jednym rozwiązaniem jakie znalazłem przeszukując internet jest skompilowanie blendera z optix własnoręcznie, ale jak to zrobić, oh boy
Skyrush Napisano Poniedziałek o 08:39 Autor Napisano Poniedziałek o 08:39 (edytowane) Jeszcze takie info sprzed 2 lat znalazłem Note this is an issue which can only be solved by NVidia, they have to change the license of the required OptiX headers (only the headers, not the SDK) to something compatible with blenders GPL-2.0 license. Currently, no distribution (Arch, openSUSE, Fedora, Debian and derivatives ...) can legally distribute a binary blender build incorporating OptiX. As blender is GPL-2.0 licensed, distributions have to provide all sources, including the OptiX header files. Redistributing the latter is strictly forbidden by NVidias license (only allowed redistribution is as part of a binary). czyli klasycznie złe korpo xD Edytowane Poniedziałek o 08:40 przez Skyrush
Skyrush Napisano Poniedziałek o 09:29 Autor Napisano Poniedziałek o 09:29 KUUURDE, działa Panowie, nie wiem jak, ale zainstalowałem pakiet libnvoptix1_560.35.05-1_amd64.deb, który znalazłem przeszukując roota w /var/cuda-repo-debian12-12-6-local i działa! Mam nadzieje że po reboocie dalej będzie śmigać xD Dziwne jest to, że w scenie blender-3.5-splash.blend, windows renderuje ją w ~31.7sec a linux ~39.6 używając optix...
Mortom Napisano Poniedziałek o 10:07 Napisano Poniedziałek o 10:07 @Skyrush nie wiedziałem, że moja emerytowana staruszka 980ti wspiera Otixa.... brzmi to jak coś co nvidia raczej nie robi... bo pieniądze 🙂 A drugie zaskoczenie to te, że na linuxie działa wolniej... za starych czasów to na pingwinku wszystko szybciej hulało. Wszystko sie zmienia... 1
Skyrush Napisano Poniedziałek o 10:29 Autor Napisano Poniedziałek o 10:29 @Mortom ten gtx 980ti jest tak samo szybki, albo wolny jak r9 7950x, jeszcze raz to sprawdzę bo rzeczywiście dziwne te wyniki. Przy prostych scenach optix jest wolniejszy niż cuda. W scenach gdzie jest więcej promieni do przeliczenia podobno optix zyskuje przewagę.
Mortom Napisano Poniedziałek o 10:39 Napisano Poniedziałek o 10:39 @SkyrushZ życia wzięte: Mam scenę która na opixie renderowała się 5 min na klatkę a na CUDA chciało liczyć 20min na klatkę! Optix bardzo zyskuje na cięższych scenach od 1 miliona poly zwyż... czyli w każdej scenie jaką robię 😄 CUDA bardzo zwalnia w początkowej fazie renderu przede wszystkim jak masz dużo zieleni/obiektów... cały proces preparowania do renderingu na cuda to koszmar... a przynajmniej w moim przypadku. Jest tez tak że Optix potrafi generować dziwne artefakty które nie występują na CUDA. No i może się tutaj mylić ale CUDA zżera mniej Vramu... CHYBA... nie mierzyłem tego ale takie miałem wrażenie.
Skyrush Napisano Poniedziałek o 10:45 Autor Napisano Poniedziałek o 10:45 @MortomNo to może spróbuj linuxa, tak jak @dm_ wspominał linux mint powinien być łatwiejszy od debiana. Zawsze to kilka procent na klatce, a jak animacje to już w ogóle. Tak właśnie planuje wykorzystanie drugiego pc jako render slave. PS. sprawdziłem jeszcze raz i na win10 w scenie blender-3.5-splash.blend (do pobrania ze strony blender.org) win10 cuda ~33.5sec optix ~40.3sec linux cuda ~32.1sec optix ~38.3sec
kengi Napisano Poniedziałek o 11:07 Napisano Poniedziałek o 11:07 Starsze karty mimo wspierania optix często lepiej wypadają z cudami (nie robiłem jakiś wielkich testów). Nie jest to takie oczywiste, że optix działa szybciej by default. Ale warto jeszcze sprawdzić ustawienia denoisingu czy masz liczone na gpu i czy jest to optix w ogóle (tylko gpu) czy openimage (możesz wybrać cpu/gpu). Do ostatniego update'u sterowników mi też potrafił się wywalić render na optix... więc wygląda na to, że to sprawa którą warto sprawdzić przed puszczeniem renderu na "noc". 1
Skyrush Napisano Poniedziałek o 11:21 Autor Napisano Poniedziałek o 11:21 Pewnie tak, na rtx 3060 12GB mam win10 cuda ~24.1sec optix ~17.6sec Testowałem na domyślnych ustawieniach plików.
Rekomendowane odpowiedzi