Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć

Może część z Was pamięta wątek z "WIPa", gdzie postowałem swoje postępy w animacji.

Długo tam nic nie zamieszczałem, co nie znaczy że temat porzuciłem. Teraz prezentuję ukończony projekt.

W skrócie, jest to animacja inspirowana kinowymi przebojami z gatunku science-fiction lat 80. i 90. Zapewne wielu zobaczy znajome motywy z różnych filmów które były jak najbardziej zamierzone. Ale do rzeczy:

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez Pawlito

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• cześć Pawlito! przegapiłem publikację w styczniu, dzięki za bump i wysoką rozdzielczość - behance będzie paczone do rzeczy - ogrom wysiłku!! zastanawiające, gdzie są wszystkie komentarze? główne inspi

• @polka dot Masz rację, inspirowałem się Lotusem, w tej część animacji o której napisałeś. Co do wyboru auta, czyli Ferrari 550, to dużo takim jeździłem w Need For Speedzie 3: Hot Pursuit. Do tego stop

Napisano

cześć Pawlito!

przegapiłem publikację w styczniu, dzięki za bump i wysoką rozdzielczość - behance będzie paczone
do rzeczy - ogrom wysiłku!! zastanawiające, gdzie są wszystkie komentarze?

główne inspiracje są oczywiste, ale ciekaw jestem, na ile samymi grami się inspirowałeś?
wipeout oczywiście można podpiąć obok trona, ale mnie przyszedł na myśl.. lotus

zwłaszcza sekwencja 0:42 - 0:45

bardzo długa kinematografia, biorąc pod uwagę gęstość akcji - jak duży zespół?
chciałbym wierzyć, że to dzieło jedno-osobowe, ale aż w głowie się nie mieści!

jak długo nad tym pracowałeś? dzieło odosobnione, czy zbiór pomysłów "z lat"?

pozdr

Napisano
  • Autor

@polka dot Masz rację, inspirowałem się Lotusem, w tej część animacji o której napisałeś. Co do wyboru auta, czyli Ferrari 550, to dużo takim jeździłem w Need For Speedzie 3: Hot Pursuit. Do tego stopnia mi się to auto spodobało, że je kiedyś sobie wymodelowałem. Na inspirace duży wpływ miały automaty arcade z grami Segi, w tym Daytona USA, Virtua Racing, Outrun (palmy na poboczach). W Daytonę grywałem kiedyś na automatach. Tam była taka czysta polygonalna grafika, skąpo teksturowana, z cieniowaniem płaskim, miała w tym swój urok.

Co do skojarzenia z Tronem, to masz dużo racji. Ogólny pomysł na stylistykę zaczerpnąłem z Trona. Pomyślałem że będzie to miało taki klimat retro i uniknę dzięki temu dużo pracy idącej na teksturowanie i mapowanie. Miałem do wyboru, zrobić to w jakimś sensownym terminie lub nie zrobić wcale. Chciałem pokazać wnętrze komputera w trochę takim dziecięcym (dziecinnym?) ujęciu jak z fantazji lub snu. Co do komputera, inspirowałem się Amigą, i różnymi jej procesorami specjalizowanymi (Paula, Agnus, Kickstart, Chip RAM). Motywy Amigi się przewijają przez całą animację. Co do innych inspiracji sprzętowych to jak ktoś się przyjrzy to na dachu w ujęciu z wybuchem dostrzeże PSXa (jako wentylator).

Animację robiłem od kwietnia 2020, to wyjdzie ponad pięć lat. Także różne pomysły które miałem przez ten czas, i wydawały mi się trafne, wprowadzałem do projektu. Z tym że robiłem bez ciśnienia, po godzinach w wolnych chwilach. I tak, robiłem sam. Jeszcze co do muzyki, to gdy słuchałem pewnego setu autorstwa DALZIELa, to muzyka którą puszczał, taka ciężka techniawka mi siadła tematycznie. On gra dużo takich numerów z gatunku techno, trance, ambient. Sprawiłem sobie winyl z tym numerem i zgrałem z gramofonu. Ten kawałek to "Take Me Down" feat. Douglas McCarthy - DJEDJOTRONIC (Obscure Shape & SHDW Remix). Jeszcze co do efektów dźwiękowych, to ukradzione (nazywajmy rzeczy po imieniu), z Terminatora 2, z ujęcia jak T-800 (Arnold) teleportuje się z przyszłości na parkingu dla ciężarówek. Przegrałem SFXy po kabelku analogowo (po jacku) z telewizora na którym leciał film.

Jak kiedyś się zastanawiałem jak mógłbym tą animację nazwać jak najkrócej, to hiphopowcy mają takie ładne określenie "nielegal", na produkcję zrobioną w chałupniczych warunkach, bez zawracania sobie głowy tematami ogólnie pojętych praw autorskich, czy też legalności użytych dzieł innych twórców - sampli, loopów. I to jest idealne określenie dla tej animacji.

W ujęciu na którym auto jedzie przez miasto, i wyświetla się reklama filmów dla dorosłych to muszę się przyznać, że się inspirowałem i to mocno pracą autorstwa CreativeRealmLLC "Naughty Snow White" . Praca ta jest z gatunku NSFW.

No i to tak byłoby po krótce o animacji.

Jeszcze z ciekawostek to na jednym ujęciu w mieście i z w/w reklamą jest nawiązanie do teledysku Georga Micheala "Killer / Papa Was A Rolling Stone" ;)

Pozdrawiam

Paweł

edit: Cieszę się że się podoba, bo to znaczy że cała robota nie poszła na marne :)

Edytowane przez Pawlito

Napisano

szacun za zgrywki dźwięku przez kabel i z czarnej płyty, nadajesz panie głębi
co do miasta jako komputera, kojarzysz sekwencję z koyaanisqatsi, the grid?

dzięki za inspirację!

Edytowane przez polka dot