polka dot Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 hmm glupia sprawa niby umiem modelowac a tu sie okazuje ze wysypuje sie na takiej prostej rzeczy.. sprawia przedstawiona jest na obrazku i chodzi mi o to jak zrobic zeby po dodaniu meshmooth'a krawedzie mialy srednice dokladnie taka jaka dam przy chamferze... niestety u mnie tak to nie wychodzi i nawet jak dam chamfer 0,0001 to po ms krawedz rozwala sie na 1/4 obiektu :/ nie wchodzi w gre podwojny chamfer bo w roznych miejscach robia sie straszne bugi wtedy. czekam na jakies odpowiedzi mam nadzieje ze ktos mi pomoze. ponnizej macie screeny pozdro kome
kozioo Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 Zrób inseta na "duzych polygonach" i powinno być lepiej.
polka dot Napisano 29 Listopad 2004 Autor Napisano 29 Listopad 2004 niewiele pomaga ale za to psuje sie ksztalt obiektu :(
kozioo Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 zaraz odpale maxa i sprawdze jak to wyglada - mozliwe ze troche mi sie pokrecilo dzialanie inseta ;) edit - ok, inseta mozna sobie podarowac:] Trzeba ręcznie (albo przez connect edge) dodać nowe krawędzie, które będą blisko chamferow.
polka dot Napisano 29 Listopad 2004 Autor Napisano 29 Listopad 2004 wiesz jak na szescianie zrobisz inseta to bedzie ladnie ale na jakims bardziej skomplikowanym obiekcie to juz lipa i nie zawsze sie da. ;) nawet jak connectem podziele polyginy na 4 to i tak chamfer nie jest taki jaki ustawilem ;(
asblaze Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 możesz zrobić MS po grupie wygładzania.... ale nie wiem czy to rozwiąże problem
illy Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 dac wiecej chamfera na te krawedzie czyli np. pierwszy chamfer 0,5 a drugi 0,125
uncle Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 waga vertexow i to drugie , zapomnialem jak sie to nazywa,
Rekomendowane odpowiedzi