GRIFI Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Postanowiłem w koncu wziaść się do roboty i chce zrobić miasto nad brzegiem morza (miasto jest mi potrzebne do całej animacji, ale o tym w przyszlośći) a wiec moj pierwszy problem do proporcje ;/ Nie wiem czy przypadkiem pozniej sie nie okaze ze góry bedą wielkośći ratusza ;/ dlatego chce tego uniknąc na początku zeby pozniej sie nie bawić... Pare załączników poniżej ja juz mam pare uwag, ale czekam tez na wasze Pozdro :D
Piotr Dobosz Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 jeszcze chyba zawczesnie zeby cokolwiek ocenic:( pozdrawiam
Marcin Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 architektura ? masz jakis concept ? czy to ot tak sobie scena walnięta dla pomyslu ?
GRIFI Napisano 29 Grudzień 2004 Autor Napisano 29 Grudzień 2004 no mysle ze to dobre miejsce ale to dopiero początek... jeszcze duzo roboty... :D A miasto bedze wzorowane na Dubrovniku położonego w Chorwacji
Marcin Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 hehe ;] wiec widze ze sie nie pomyliles co do dzialow bo myslalem ze bedzie to jakas scena ;] arch. jednak to nie robienie ładnej scenki ;] pozostaje zyczyc powodzenia ... bo ostatnio cos przycichł ten dzial
GRIFI Napisano 29 Grudzień 2004 Autor Napisano 29 Grudzień 2004 Wiesz jak dzisiaj sobie to przemyślałem tak na trzezwo to moze faktycznie masz racje ;]... ale moze pojde w strony arch i bedzie dobrze :) a teraz do roboty!! :)
Pr00zak Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 pytasz o proporcje. na tym etapie można jedynie zasugerować byś zwrócił uwagę na skalę człowieka. nie wiem czy masz cokolwiek wspólnego z architekturą i urbanistyką, czy tylko sie bawisz próbując stworzyć włąsną wizję miasta. Nie wiem też czy projektujesz coś na kształt idealnego miasta, czy chcesz stworzyć replikę jekiegoś istniejącego założenia. Potrzebne jest więcej informacji
Marcin Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 jesli chodzi ci o proporcje to zajzyj na strone http://www.cad.pl ... sciagnij jakis model ... popatrz jak leza w nim wymiary ... moze napotkasz budynki ktore beda ci odpowiadaly ...
Touch Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Jeśli chodzi o proporcje to, proponuję ustawić sobie odpowiednie jednostki w Max'ie i starać się robić wszystko w skali 1:1. 1 kondygnacja=2x wys. człowieka?? Chyba nie baudzo;) Powodzenia! Czeka Cię dużo pracy! Pozdr!
Pr00zak Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 ojojjj... historyczna zabudowa przyrynkowa. wys człowieka średnio 175cm, wys pomieszczenia w świetle np parter. 350cm, inne kondygnacje 300, strop 20cm. Możliwe?? poza tym w przybliżeniu mówiłem, ale jak to bywa na forach internetowych zawsze ktoś sie przyczepi i nawet nie da własnej propozycji rozwiazania zauważonej nieptrawidłowości pozdro.
Marcin Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 350 ? standard w mieszkaniach spoldzielczych to 260 ...
Touch Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Proozak... a nie uspokaja;) Nie ma się co denerwować ;] Brałem pod uwagę normalną zbudowę, współczesną do tego, gdzie kondygnacja ma, jak pisze Marcin, ok. 260cm...
Pr00zak Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 nia ma uspakajać, tylko powodować zapotrzebowanie na ... ;] spójrzcie na pikczer: "całość.jpg" moje skojarzenia z historyczną zabudową przyrynkową nie są bezpodstawne, a tej daleko do mieszkań spółdzielczych. Staram sie troszkę szerzej spojrzeć i jakby ktos powiedział, że wys kond= 1,5xludzik to raczej bym nie negował. wszystko zależy gdzie. stąd moje pytanie w poście sprzed 30 min odnośnie wyliczeń, czy "Możliwe??" Pomogę kolegą/koleżanką: "Możliwe" i to nawet sporo na to wskazuje tyle z mojej strony Wyluzowany, niezdenerwowany Pr00zak
Marcel Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 charakterem ma się to nijak do budownictwa spółdzielczego. stara zabudowa, 350 kondygnacje mieszkalne + przynajmniej 400 kondygnacja usługowa
GRIFI Napisano 29 Grudzień 2004 Autor Napisano 29 Grudzień 2004 a tak mam jeszcze pytanie jak proponujecie robić np. kolumny i te wszystkie takie dodatkowe pirdolniczki charakterystyczne dla... renesansu czy tam czego :) 1. Robić tak jako jedność wszystko wychodzi z budynku (boxa) przez Extude czy kazdy element 2. box a następnie Extude, czy moze wogole wszystko w 3. Boxach, cylindrach i Spherach?? :) Mysle ze ta 2 opcja jest najlepsza bo pozniej łatwo i szybko mozna walnąć teksturki... Ale czekam na TWOJĄ opinie :D Jeszcze tej nocy postaram sie wrzucic pare uaktualnien :)
GRIFI Napisano 30 Grudzień 2004 Autor Napisano 30 Grudzień 2004 Juz zaprojektowałem 1 typ domku, baszte, i robie kosciol (wiem ze jeszcze nie wygląda, poza tym bede musiał go chyba zmniejszyć bo sie niemieści) A proporcje jak na razie 0,75 człowieka= 1 piętro
fotoas Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 woow Grifi_ pojechales po bandzie stary i to ostro. w oku mi cos zakulo brr, dreszcz mnie przeszyl po plecach chyba wylacze monitor na chwile bo mi sie cos w nim zepsuje :) moglbys ten watek przeniesc do Vip,..bo to cos nie ma przecie nic wspolnego z Architektura na moj gust. az sam sie sobie dziwie ze mnie jeszcze nie ponioslo..hmm FotoAs
Marcel Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 moglbys ten watek przeniesc do Vip,..bo to cos nie ma przecie nic wspolnego z Architektura na moj gust.FotoAs ja się powstrzymałem, ale powiem tylko... Exactly
Touch Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 O stary... pracuj, pracuj- przyda Ci się ;]
GRIFI Napisano 30 Grudzień 2004 Autor Napisano 30 Grudzień 2004 a tak mam jeszcze pytanie jak proponujecie robić np. kolumny i te wszystkie takie dodatkowe pirdolniczki charakterystyczne dla... renesansu czy tam czego :) 1. Robić tak jako jedność wszystko wychodzi z budynku (boxa) przez Extude czy kazdy element 2. box a następnie Extude, czy moze wogole wszystko w 3. Boxach, cylindrach i Spherach?? :) Mysle ze ta 2 opcja jest najlepsza bo pozniej łatwo i szybko mozna walnąć teksturki... Ale czekam na TWOJĄ opinie :D
GRIFI Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 Dobra troche sie obijałem ale wszystko idzie do przodu ;) Jakieś uwagi, moze pomysł jak szybko i latwo stworzyć zdobienia do kościoła...
vellkan Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Jak dla mnie to coś jest dziwne... Nijak mi nie przypomina rzeczywistości... Chyba że tak miało byc... Kościół za niski za szeroki, za mały.. A jak tak wygląda Dubrownik to jesteśw błędzie... To miasto wygląda zupełnie inaczej. Nie podoba mi się ta praca w ogóle...:(
Bubu Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Texturki troszeczkę za bardzo roźciągnięte i rozmyte a to nie wygląda najlepiej (moim zdaniem). Ale życze powodzenia :)
GRIFI Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 zanim zaczne nakładać teksturki na koscioł wole sie upewnic czy nie wprowadzić jeszcze jakiś zmian...
WToreK Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 No to ja proponuje zebys juz jednak dal _jakiekolwiek_ tekstury, bez nich wyglada ... dziwnie
prabab Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Nie wiem co o tym myśleć, bo na razie to są praktycznie same primitives poukładane w jakieś budynkopodobne formy ;). Weź jakieś tekstury zrób porządne. A na razie wygląda ok...
GRIFI Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 prabab no to powiedz jak ty robisz zeby było zajebiście a nie primitivnie!? Po co mam robić dalej błedy jak mozna je naprawić.. Ja tworze boxa a pozniej jade extude... moze da sie prościej i jest lepszy efekt?? :D Pozdro
GRIFI Napisano 25 Styczeń 2005 Autor Napisano 25 Styczeń 2005 Mam problem bo nie wiem jak dopasować tekstury do poszczegolnych częsci budynków... Użyłem multi/sub-object i nie wiem jak np. oddzielić dach od reszty moze coś jeszcze oprocz Unwrap UVW
GRIFI Napisano 26 Styczeń 2005 Autor Napisano 26 Styczeń 2005 widze ze wszystkich zatkało moje pytanie ciekawe jak wy mapujecie...
Ania Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 taki schemat: w surface properties editable mesha rozdzielasz poligony na material ID: sciana - ID 1 dach - ID 2 daj dwa modifiery "uvw map", jeden z map channel 1, drugi 2, np. z box mapping o wymiarach takich jak ma twoja tekstura (jak masz metr cegiel na teksturze, daj length/width/height metr). w material edytorze, w multisub podmateriale numer 1 (sciana), rob bitmapy z map channel 1 (w bitmap properties). w podmateriale numer 2, odpowiednio rob bitmapy z map channel 2. a w budowlach sie chyba wymiary nie zgadzaja, to jest zamierzone?
GRIFI Napisano 26 Styczeń 2005 Autor Napisano 26 Styczeń 2005 robie tak jak napisałaś ale jak przełanczam sie miedzy "uvw map" to wszystko sie pieprzy i zazwyczaj wyświetla tylko jendą mape a druga jes zryta (id2) ;/
GRIFI Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 Dobra inaczej sobie poradziłem wszystko dałem na jedną mape a pozniej oddzielałem ;] A oto efekty... ale jeszcze pare rzeczy trzeba poprawić i zmapować reszte :)
Rekomendowane odpowiedzi