Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ludzie, pilnie poczebuje zrobic efekt rozszczepienie swiatla na pryzmacie.

Jesli wiecie cos na ten temat to piszcie i z gory dzieki za pomoc:)

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dolaczam sie goraca do prosby - tez mnie to ciekawi jak to zrobic

Napisano
  • Autor

Ludzie pliz pomozcie bardzo zalezy mi na czasie.

Napisano

Piszę czysto teoretycznie, gdyż niegdy nie próbowałem.

Może by to zasymulować, tzn. W pryzmacie umieścić światło które \"świeciłoby\" przygotowaną wcześniej teksturą gradientu z kolorami pasma światła.

Napisano

O! To jest dobry pomysl... z tym ze chyba nawet lepiej byloby zrobic 3 rozne swiatla... zaraz scenke zrobie i zobacze jak bedzie wygladac...

Napisano

Oto co udalo mie sie zrobic (nie smiejcie sie... zrobilem to w jakias minute ;) )

4 swiatla + Volume Fog w 3 kolorach (chyba taka kolejnosc byla)

pryzmat.jpg

Somfing lajk wat?

Napisano

nie!!!! musi byc inny sposob, to zbyt prymitywne. Moze jakis skrypt/plugin, albo kontroler równań - efekt podobny do tego w tutorialu o powierzchni płyty CD - może namówny autora zeby napisal jak przekształcić :-) ten tutek w tutorial o pryzmacie - mysle ze szukam blisko - co do githa - wiesz ze dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele...

Napisano

Sluchaj Karawan raczej na tym poziomie rozwoju programow 3d, wlasciwie rendererow, nie da sie zrobic dokladnego rozszczepienia swiatla... Sprobuj zrobic chociazby mikroskop. A rozszczepienie jest jeszcze bardziej skomplikowane...

Efekty takie mozna uzyskac dopiero w najnowszych wersjach rendererow, np. finalRender Stage-1, ale chyba jeszcze nie wyszedl...

A oto jak wyglada: finalRender Stage-1 Preview

Qrde najpierw powiedzialem ze nie mozna, a teraz ze mozna [mruga]

Pozdrawiam

Gith

Napisano
  • Autor

zrobilem to sposobem zaproponowanym przez VGTsXVII\'a i Githa. I to co zrobil gith, na czarnym i ogolnie wygladajacym kijowo, to ja pobawilem sie troche, dodalem inne tlo (wlasciwie nie tlo, tylko obiekty 3d, w roznych kolorach, itd, ogolnie taka scenka, to nawet niezle wyszlo.

Jak na moje potrzeby to w sam raz. Dzieki za pomoc.

PS. Skad moge dorwac najnowszego finalrendera ?

Napisano

To jest tam przy ustawieniach swiatla, gdzie jest tez absorpcja, etc ??? i jak tego uzywac?

Napisano

disperse wlaczasz przy materiale brazila glass - zmienna jest wspolczynnik ktorym sterujesz sila efektu - a jak uzywac? hmm poeksperymentuj mozesz zrobic scenke dokladnie taka sama jak w podanych wyzej przykladach z finalrendera. Najszybciej - kulka szklana wspolczynnik disperse na >2,5 i dwa srednio silne swiatelka omnii (spotlighty na kuli) - ladny efekt :)

Napisano

dobre dobre.. hmm sprobuję, ile to sie czlowiek uczy od \"poczatkujących\" (celowo w cudzyslowiu, domysl sie dlaczego - podpowiedz: w kontekscie pozytywnym)

Napisano

heh no ..ostatnio odgrzebalem pokryta warstwa kurzu plytke 3d max 2 - oryginalna rosyjska produkcja :)) lezka sie zakrecila .. :cool:

Napisano

dispersion.jpg

taki maly preview - naprawde nie ma co opisywac, szklo, 2 geometry lights i GI - ustawienia dispersion jak w podpisach. Milego eksperymentowania

Napisano

Sorki nie bawilem sie za dlugo w Brazilu i nie zauwazylem - zwracam Honor :) [spox][soczek] [uczeń]

Napisano

a moze pryzmacik, wchodzacy do srodka bialy cylinder i wychodzacy kolorowy cone? :)

wiem ze to chamowa :D

Napisano

Dobra pryzmacik dziala i jest ok.

Teraz mam pytanie takze dotyczace szkla. Jeden z uzytkownikow forum ma avatara przedstawiajacego 2 szklane kule 1 niebieska a 2 czerwona (jesli dobrze pamietam) a dookola nich takie jasniejsze miejsca (na podlodze) efekt ten mozna zauwazyc oswieklajac butelke a woda. Poprostu swiatlo skupia sie bardziej w niektorych miejscach. I tak np. robie kule daje material glass (brazil) oswietlam z 1 strony i powstaje mi normalny cien taki jak przy zwyklym materiale a powinien wyjsc z tymi jasnymi plamami.

Co robie zle???

Napisano

Keiichi Morisato - opcja Szukaj(ta na gorze ;) / Caustic

zaopatrz sie w jakis sensowny (bez urazy dla maniakow scanlinerender\'a) silnik renderujacy jesli chcesz sie tym pobawic

(vray,FR,Brazil i inne)