Jump to content

(instalacja glu3d dla max6) w maxie 7

Recommended Posts

Posted

jest jakiś sposób żeby instalka glu3d rozpoznała maxa6 na moim kompie??

mam zainstalowaną wersje 7 i przed zaczęciem instalacji glu3d wyświetla napis, że nie znalazł maxa 6 i nie zainstaluje sie bez niego :(

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

ale mi chodzi o instalator. glu3d to normalny plugin do maxa6.

mam maxa7. pluginy z maxa6 dzialają też na siódemce, ale chodzi o to że instalator glu3d próbuje wyszukać najpierw maxa6. jak go nie znajdzie to instalator sie wyłącza :(

a ja nie wiem jak udać że mam maxa 6 a nie 7 ...

Posted

jesli plik z instalacją to jest .msi możesz sprobować go rozpakować winzipem albo czymś podobnym - czasami da się to obejsc w ten sposob:)

Posted

moze poprostu masz walnietego instalatora wszystkie szukaja tylko albo przynajmniej katalogu maxa nic nie sprawdzają byle jeszcze byl katalog w srodku plugins czyli teoretycznie wystarczy nawet samemu stworzyc takie katalog c:\3dsmax6 i w srodku jeszcze katalog "plugins" a jesli plugin dopisuje cos do plugin.ini to moze tez trzeba taki przegrac z 7(moze wyczyscic moze nie zalezy od ciebie bo rowniez mozesz go stworzyc samem) i nic wiecej sprawdz dobrze kozioo nie kazdego msi da sie wypakowac !!

Posted

Niestety msi nie daje sie rozpakować... A instalator pewnie sprawdza to w rejestrze czy gdzieś bo żadne kombinacje ze ścieżkami nie działają. Nie znam się na tym niestety więc będe musiał sobie pewnie odpuścić glu3d...

A w takim razie znacie jakiś inny dobry plugin do tworzenia wody w maxie??

Posted

Witam wzsystkich.

Jestem nowy na tym forum i początkujący w 3d ale mogę podzielić się

swoim doświadczeniem w instalowaniu Glu3D w maxie7. Ja zrobiłem to tak:

najpierw zainstalowałem glu3d 1.1.64 w maxie6 (na innym komputerze np).

Skopiowałem pliki glu z odpowiednich folderów (plugins, plugcfg,UI itd).

Póżniej zainstalowałem w maxie7 wcześniejszą wersję glu (1.1.51), bo taka się instaluje. Następnie podmieniłem pliki glu z odpowiednich folderów wcześniej skopiowanymi plikami z maxa6. Może to trochę na okrętkę ale u mnie działa bez zarzutu.