Napisano 12 Styczeń 200520 l Witam, Nie używałem wcześniej za bardzo displacementa żadnego, aż do teraz. Korzystam z VRayowego displacementa i wydaje mi się całkiem ok, efekty są stosunkowo dobre i dość szybko się liczy. Nie wiem tylko czy nie robię błędu i nie powinienem użyc maxowego displace, może jest lepszy a ja zabrnąłem w ślepą uliczkę. Jak ktoś ma doświadczenie w tym względzie to byłbym wdzięczny za jakieś opinie. pozdrawiam, [nie wiem czy to dobry dział na ten temat, w razie czego przepraszam i proszę moderatorów o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu]
Napisano 12 Styczeń 200520 l vray displace bije maxowego na głowę. Głównie dlatego, ze praktycznie nie zalezy od gęstości siatki podstawowej. Jesli używasz vraya uzywaj jego displace'a.
Napisano 12 Styczeń 200520 l Autor No tak właśnie myślałem. Dzięki. Przy okazji: mam taki problem, że jak wrzucam displace na obiekt, to strasznie mi on "puchnie", oczywiście mogę zmniejszych amount, ale nie o to chodzi, bo poziom "wybojów" jest ok. Próbowałem regulować to opcją shift dająć ją ujemną, ale wtedy dziwne rzeczy dzieją się na cieńszych miejscach obiektu. Mam nadzieję, żę wiecie o co mi chodzi. Muszę się z tym pogodzić, czy jest jakaś metoda?
Napisano 30 Styczeń 200520 l Musisz pobawić się mapą displace. Zobacz czy nie da się nią podsterować displaca przez mapkę. Zwiększ kontrast, zmiejsz amount no i shift przynajmniej na 0. Inaczej niestety się nie da. Czasami pomaga opcja keep continuity ale nie zawsze :D
Napisano 30 Styczeń 200520 l Witam, Nie używałem wcześniej za bardzo displacementa żadnego, aż do teraz. Korzystam z VRayowego displacementa i wydaje mi się całkiem ok, efekty są stosunkowo dobre i dość szybko się liczy. Nie wiem tylko czy nie robię błędu i nie powinienem użyc maxowego displace, może jest lepszy a ja zabrnąłem w ślepą uliczkę. Jak ktoś ma doświadczenie w tym względzie to byłbym wdzięczny za jakieś opinie. pozdrawiam, czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest VRay displacement??
Napisano 30 Styczeń 200520 l a w jakim formacie zapisujesz mape displejsa? nie przypadkiem w *.jpg ??
Napisano 30 Styczeń 200520 l http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/tutorials_displacement.htm jeszce ten tutorial przerob ;]
Napisano 30 Styczeń 200520 l Autor Bacry, ze zwiększeniem kontrastu to dobry pomysł, będę musiał tak zrobić. Keep continuity używam, trochę pomaga w kilku miejscach. kome: chyba w tiffach, o ile dobrze pamiętam. A jeśli w jpgach, to w czym to przeszkadza jeśli kompresja nie jest zbyt mocna? Marcin: oczywiście znam ten tutorial, od tego zacząłem.
Napisano 30 Styczeń 200520 l chalek - to bylo dla Baldaka ;] troche stary ten temat i tak sobie pomyslalem ze ty przez ten czas juz to skapowałes ;]
Napisano 30 Styczeń 200520 l nie zapisuj w jpegach nawet jak dobra kompresja to i tak na krawedziach robi plamy - niewidoczne niby ale na displejsie widac
Napisano 12 Czerwiec 200618 l witam, temat wygrzebany spod ziemi ale nie moglem sie doszukac swiezszego. pytanie mam takie - chce zrobic mur ceglany nie uzywajac tekstury tylko za pomoca samego vray displacement. w type 2D mapping "scina" narozniki cegiel, a w type 3D mapping "wyciaga" wszystko od srodka bryly na zewnatrz (promieniscie, nie prostopadle do scian). jezeli ktos jest w stanie pomoc to czekam na pomysly.
Napisano 12 Czerwiec 200618 l Nie wiem czy dobrze cię rozumiem, ale zaznacz "keep continuity" w opcjach VRayDisplacementMod.
Napisano 13 Czerwiec 200618 l RA, nie o to mi chodzi, "keep cont." bylo wlaczone. moze inaczej to opisze: na pierwszym renderze (z diplacement ujemnym, bo lepiej to widac) jest wylaczone k.c.(keep continuity) a na drugim wlaczone i zauwaz, ze na pierwszym displ. wyciaga wszystko prostopadle do scianek boxa, a tam gdzie wlaczone k.c. - displ. wyciaga tak jakby promieniscie od srodka boxa poprzez punkty tworzace mape displacement. chodzi mi o to czy jest mozliwosc ustawienia displ. tak, zeby ciagnal prostopadle i "laczyl" w calosc narozniki tak jak z wlaczonym k.c. oczywiscie wiem, ze mozna to wymodelowac i nawet czas by sie znalazl, tylko poprostu watpie czy mi sprzet wytrzyma taka ilosc boxow i poly, ktore bym musial w scene wtloczyc i dlatego szukam innego sposobu.
Napisano 13 Czerwiec 200618 l tamten box mial rzeczywiscie po 1 poly na sciance, ale tutaj (render) elementy "odisplejsmentowane" skladaja sie z kilku(nastu) poly na sciane, i historia jest podobna do przykladowego boxa. render jest malo dokladny ale na gornym narozniku garazu widac, ze wszystko sie kszywi, pod oknami kuchni tez widac syfy. nie mam pomyslu jak z tego wybrnac, z tego co policzylem musialbym tu wsadzic w sumie ok 8 tys "cegiel" czyli za darmo dowalic 48 k poly :/ a nie mam znajomosci w NASA
Napisano 13 Czerwiec 200618 l nie robi sie renderu na obiekcie ktory ma malo poly , jezeli kasz sam kwadrat i 8 poly to mesh smooth razy 4 to malo bo kwadrat bedzie mial okolo 4069 poly a to malo no chyba zebys ustawil dzielenie siatki co pixel
Napisano 13 Czerwiec 200618 l no ok, nie chcialo mi sie tego rzeźbić :P ale chyba będę musiał, dzięki.