kengi Napisano 8 Maj 2005 Autor Napisano 8 Maj 2005 "Ale jeżeli chcesz, żeby oceniano Twoje prace tylko z jakiejś konkretnej strony to trochę ucieczka przed hmm.. istotą chyba sztuki ;) No dobra. Może trochę paplam, ale mam wrażenie, że to trochę brak odpowiedzialności." pracka ktora oceniasz jako dzielo sztuki jest obrazkiem na konkurs, w ktorym glowna nagroda byl komputer. mam amd 550mhz i 384mb ramu. nie oczekuj ze w kazdej swojej pracy bede sie silil na jakas glebie i tresc. zwlaszcza ze ostatnio czuje awersje do przeintelektualizowanej glebokiej tworczosci, wole glupawe rysuneczki. poza tym nie mam ludziom nic do powiedzenia, wiec nie bede udawal ze jest inaczej. a Corbusier sie nie sprawdzil imho, bo poprzez totalne skupienie sie na funkcji, zapomnial o odczuciach. jego budynki sa funkcjonalne, niemal doskonale pod tym wzgledem. praktyczne do bolu. a ludzie wola czasem pomeczyc sie przechodzac co dziennie nad belkami, ktore sa na wysokosci 30cm nad podloga, bo to ma po prostu klimat i sie w tym im fajniej zyje. mimo ze czasem sie potykaja. logika nie zawsze sie sprawdza. zwlaszcza jezeli w gre wchodzi czlowiek. a to ze sie porozumiemy to wiedzialem od poczatku, bo wszyscy ludzie mysla w gruncie rzeczy tak samo. tylko srodki wyrazu maja odmienne. miedzy innymi dlatego nie czuje potrzeby przemawiania poprzez sztuke. moze jak juz bede stary to mi sie odmieni, i bede mial cos madrego do powiedzenia. narazie wole byc banalny, niz udawac ze jestem madry. "Bacry: Agresja jest cechą nabytą, a nie wrodzoną. Widziałeś kiedyś niemowlaka, który jest agresywny ?!" a widziales niemowlaka, ktory chodzi? ;P wrodzona, nabyta- kwestia definicji tych wyrazow. semantyka tylko. nie ma sensu trzepac piany :) Cytuj
Maceo Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 "a Corbusier sie nie sprawdzil imho, bo poprzez totalne skupienie sie na funkcji, zapomnial o odczuciach. jego budynki sa funkcjonalne, niemal doskonale pod tym wzgledem. praktyczne do bolu. a ludzie wola czasem pomeczyc sie przechodzac co dziennie nad belkami, ktore sa na wysokosci 30cm nad podloga, bo to ma po prostu klimat i sie w tym im fajniej zyje. mimo ze czasem sie potykaja." Spoko :D Ale do cytatu się jeszcze przyczepię, bo uważam, że się mylisz, a co :D Corbusier w późniejszych etapach swojej twórczości odchodził odfunkcjonalności na rzecz zabawy z bryłą, budynkiem i traktowania architektury jako sztuki dla oka i środka wyrazu. To mu nawet zarzucano. Przykładami mogą być budynki które nie mają części parerowej, tylko podniesione na konstrukcji nośnej, na tarasach. Gubił w ten sposób masę powierzchni. W przypadkach których stawiał te domki takie rozwiązania nie były koniecznie, niosły za sobą problemy, (jakieś tam). Ale zyskiwał na estetyce. Robił też budynki, z rozwiązaniami które ewidentnie traciły energię, na rzezcz estetyki ;) Ale fakt, masz rację zę fajniej się żyje w ładniejszych przestrzeniach. Ale to już trzeba mieć wizję która jest niezła. Bo takie wizje typu bazylika w Licheniu ;D Widziałeś ? Freski wałęsy witającego się z piłsudskim. Plastikowe ornamenty.. hmm.. Ale wielkie to jak słoń ;) A jezeli chodzi o niemowlaki - one nie są agresywne, tylko chcą poznawać świat. To że krzyczą, że wywalają przedmioty to tylko ich niezdarne poruszanie się po świecie, agresję nabywa się z otoczenia. Przez frustrację przedewszystkim. Od rodziców najczęściej bo są z nami przy tym jak poznajemy świat. Ale może nie dyskutujmy o tym tu, bo tu chyba jest inna tematyka. Aha :D z resztą a propo słów krytyki - mam takie podejście ogólne - mistrzów zjechać, żeby nie odlatywali i nadal się rozwijali, a począkującym przedstawić krytykę w postaci rad, które pomogą im chcieć się rozwijać. Aha.. sam uważam się za średniaka, który początki ma za sobą, ale do wielkich lub zaawansowanych mu jeszcze baaaaaardzo daleko. A czy zrobiłbym prackę taką jak Twoja? Na kompie na 100% nie. Na papieże, możę za dwa lata ;), a co ?! Trzeba mierzyć wysoko, tylko wtedy się do czegoś dojdzie. Średniaków jest za dużo. Jeszcze się zmierzymy na jakimś międzynarodowym turnieju, co Kengi ? ;) Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi