Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Otóż spotkała mnie rzecz całkiem specyficzna. Za pomocą programu RivaTuner zmieniłem z ciekawości typ karty z geforce na quadro. Sądziłem że w ten sam sposób da się łatwo wrócić do ustawień. Byłęmw błędzie. Po restarcie, którego wymagał, system (XP) zgłosił mi się że wykrył nowe urządzenie karta zgodna z VGA (o zgrozo). Twierdzi w dodatku że kompatybilne z kartą są sterowniki do ... quadro. Zaskakujące, prawda? Co gorsza, sterowniki do Quadro nie działają, o zgrozo sterowniki Geforce Ti 4600 też nie działają! Ale kłopot jest taki, że kopchany rivatuner nie wyświetla mi już takich okienek jak kiedyś, bo wykrywa że mam kartą VGA .... Może to dlatego że mam gorączkę i nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu, właściwie sprowadza się to do ustawienia z powrotem na GeForce, ale jak to zrobić?
SansSerif Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 odinstalowac stery, odpalic detonatordestroyer i usunac karte ze spisu uzadzen w systemie. zrestartowac i od nowa :)
Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Autor Napisano 16 Marzec 2005 sądzę, że poniżsyz obrazek nieco komplikuje sprawę (po naciśnięciu uninstall dodatkowo wysakkuje, że nie może być odpalony na tej platformie :/ ) edit: problem okazał się o tyle mało inspirujący, że sam się rozwiązał, nie wiem jak, ale nie zadaję niepotrzebnych pytań, bo windows wie najlepiej co jest dla mnie dobre. Wszystko działa i to szyciej niż kiedyś bo przy okazji kombinowania ściągałem nowsze stery z nvidii. pozdro
kozioo Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Coś musiałeś skopać. Wywal karte z menadżera urządzeń, wywal rivatunera z systemu, po restarcie RECZNIE instaluj sterowniki (recznie wybierz model karty). Może tak się da.
Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Autor Napisano 16 Marzec 2005 dzięki Kozioo, ale po fakcie twoje rady ;] a w destroyer nie wie nawet teraz że ma do czynienia z nvidia ;]
kozioo Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 upsik - jak pisalem posta, edita jeszcze nie było ;) A nowsze stery z nvidii są całkiem miłe, tylko u mnie zawyzają temp - gpu ma 61* w idle ;) Na poprzednich pokazywało 7 stopni mniej...
javor Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 hehe :] ale hardkor :P dlatego ja się nigdy w takie rzeczy nie bawie myśle że może pomóc wyciągnięcie karty z płyty głównej na kilkanaście sekund ... zresetuje to jej bios ... i może wtedy ją normalnie wykryje
Rascal Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Problem prawdopodobnie lezy w Win ktory juz sam nie wie co ma. Zrobic format i pewnie bedzie po problemie watpie zeby bylo cos programowo zmienione w karcie ze zaczela swirowac.
Salvator Napisano 16 Marzec 2005 Autor Napisano 16 Marzec 2005 dzięki Rascal, ale obyło się bez formatu :>
Quadysz Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 a wystarczylo odinstalowac rivatunera :D a jezeli nastepnym razem chcesz przerobic na quadro uzyj sterownikow ktore na pewno dzialaja.. sa to na pewno detonatory jeszcze z serii 44.x albo i wczesniejsze... ale samo to nic ci nie da jak potem nie zaistalujesz maxtreemow :P ale to na pewno juz wiesz :) greets ps dokladny opis co i jak na pewno pojawil sie na forum poszukaj a znajdziesz...
Rekomendowane odpowiedzi