Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Przymierzam sie do zakupu RAMu gdyz moje 256 juz mi nie starcza.

Chcialem sie was zapytac co byscie polecili w cenie do 200zl. Czy warto inwestowac w duala i kupic 2x256 czy kupic 1x512 i dorzucic do tych 256 co mam? Mam Elixiry 400MHz. Z checia bym kupil 1GB ale na razie nie stac mnie chociaz mooooze uda mi sie namowic tate do wspoludzialu przy zakupie:) I tu tez klania sie pytanie jaki i czy 1x1024 czy 2x512. Ale 1GB stoi pod wielkim znakiem zapytania wiec musze sie na razie poprzestac na 512:)

Z gory dziekuje za pomoc.

edit:

Co to sa za pamieci DDR2??

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 835
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1x512 chyba jest tanszy niz 2x256 ale też 2x512 jest tańsze niż 1x1024. Bież najtańszy w największej ilości, moc komputera można realnie zacząć oceniać dopiero z minimum 1gb na pokładzie :)

Napisano

to czy dual czy single zależy od tego, jaki masz procesor, a konkretnie jaki socket, poza tym ceny pamięci tak poleciały na ryj, że już za ~300zł możesz mieć 2x512mb TwinMOS :) najlepsze ceny chyba są na http://www.proline.pl , a przynajmniej ja nigdzie nie widziałem tańszych kości i lepszej obsługi, opchnij Elixiry na Allegro za 70zł (jak się uda), dołóż ok. 250 i masz 1gb ramu :)

pozdrawiam

P.S. najlepiej podaj swój aktualny konfig, wtedy będzie łatwiej podpowiedzieć, bo naprzykład pamięci firmy TwinMOS nie zawsze lubią się z płytami głównymi firmy Abit

Napisano
  • Autor

Moj sprzet:)

Procesor: Sempron 2400 Socket A

Plyta glowna: ASRock K7VT4A+

Grafika: Radeon 9200 Atlantis 128MB DDR

Dysk: Seagate Barracuda 80GB

To chyba wszystko.

Tych kosci co mam na razie nie sprzedaje bo tata nie dlugo bedzie skladal sobie komputer to mu sie przydadza.

Napisano

na Socket A nie ma co się bawić w Dual, w takim razie polecam kupno jednej kostki 512mb 400MHz Cl2.5, a w razie potrzeb w przyszłości dokupienie drugiej

pozdrawiam

P.S. DDR2 to nowy standard pamięci obsługiwanych jak dotąd jedynie przez najnowsze procesory Intela

Napisano
  • Autor

Dlaczego nie warto bawic sie w duala?? Pytam z ciekawosci. Ale chyba poczekam na 1GB w dwoch kostkach pojedyncza jest droga a jedna kosc 512 zaraz znowu bedzie mi nie wystarczac.

Napisano

bo różnica wydajności między Single a Dual Channel w starych Athlonach to 2 może 4%, a z tym 1gb to nie masz co czekać, kup teraz jedną kość a później dokupisz drugą, zestawy są dobre gdy chcesz kości mocno podkręcać (a chcesz?), teoretycznie gwarantuje to, że obie kości są selekcjonowane z tej samej serii, a więc powinny mieć identyczne osiągi, ale w praktyce nie zaszkodzi nawet jak masz kości dwóch różnych firm :)

pozdrawiam

Napisano

najlepiej brac 2x512, bo jak jedna sie przepali, to zostaje Ci druga. Jezeli spali Ci sie 1024, to masz kompa z glowy na conajmniej dwa, trzy dni :P

Napisano
  • Autor

Moge kupic jedna 512 teraz druga pozniej ale to sie wiaze z wiekszym obciazeniem mojego portfela bo gdy kupie dwie na raz jako komplet to latwiej bedzie mi przekonac tate do pomocy w kupnie:) Pomysle jeszcze.

Co do podkrecania to na razie nie mam tyle kasy by eksperymentowac ze sprzetem i kupic cos w zmian jak cos popsuje:)