Napisano 29 Maj 200519 l Witam W niedalekim czasie zajmować się będę zrobieniem krótkiego filmiku, renderowanego pod 3d studio max. Nim jednak to zrobię zamierzam zmienić kompa. Proszę o rady dotyczące konfiguracji tak aby proces generacji animacji przebiegł w miarę sprawnie i aby nie naruszyć także mojego budżetu... wstępny plan : 1.Pentium IV 3GHz 2.1Gb RAM 3.jakiś Higabyte na Chipsecie Intel 915 4.Grafika klasy ATI X600 PCI - E na to poleci koło 2200zł do tego jakaś lepsza obudowa tuner i inne bajery - planuję zamknąć się w 3000-3200 zł . Ale najbardziej zależy mi na dobraniu właściwego j konfiguracji tych 4 wymienionych sprzętów - co o tym sądzicie - myślę góra 2500 zł na nie zamierzam wydać - co byście zminili / wybrali ? Serdeczne dzięki za porady
Napisano 29 Maj 200519 l zalezy co chcesz animowac ... niektorzy robią pracki na PIII 600 mhz nie mowiac juz o reszcie sprzetu ... teraz "normalny" kompjuter radzi sobie bardzo dobrze z grafiką ... wystarczy ci to co napisales ... tylko jakos ta karta graficzna mi nie ten tego ;] z racji tego ze teraz ram zZ-taniał to mozesz poswiecic sie na cos lepszego ...
Napisano 29 Maj 200519 l plyta do bani, grafika tez. procek.. ujdzie, szkoda ze jeden. sprawne tworzenie animacji nie wymaga super sprzetu, ale sprawny rendering tak, tyle ze skoro robisz sobie filmik, a nie reklamówke dla klienta z dedlajnem na wczoraj, to co sie gryziesz renderingiem? przez prare tygodni bedziesz zapuszczał na noc, i gotowe, wydaj lepiej kase na wyciszenie obodowy;)
Napisano 29 Maj 200519 l Problem w tym że właśnie na renderingu mi zależy. Scenka będzie średnio zabudowana detalami. Jakiś budynek (ale ogólny widok) i do tego ze 2-3 detale typu kosz na śmieci ławka jakiś krzak / drzewo . Z tego będzie zrobiona animacja jakaś 1-2 min. Co zatem sugerujecie- jaka płyta , grafika (czy karta graficzna w kwestii renderingu ma bardziej istotny wpływ niż procek ?? chyba nie...)
Napisano 29 Maj 200519 l RAM + procek ;] ale nigdy nie zakladaj ze jesli chcesz zrobic animacje z mala iloscia detali to skladasz pod to kompa ;] najlepiej zainwestowac w CPU(x2) jak Damian powiedzial (z reszta jak mnie pamiec nie myli Damian chcial sprzedac mobo pod 2 procki razem z prockami) i ram ... dobry dysk i chlodzenie ...
Napisano 29 Maj 200519 l to raczej będzie robota jednorazowa bo nie zajmuję się w sumie grafiką. Nie mniej jednak będę musiał to zrobić a akurat zbiegło się z wymianą kompa ... a 2xCPU odpada bo skoncze z kompem i pustą kieszenią.... to jeszcze dajcie znac czy NVIDIA 6600 czy ATI x600 / x700 ? Na karte wiecej niz 700 zl nie wydam .
Napisano 29 Maj 200519 l karta to może być nawet rivaTNT oczywiście o ile masz już scene gotową do renderowania. Osobiście nie widzę specjalnie różnicy między 6600 czy x600/700 sam siedzę na fx5200 i daję sobie radę. Karta Graficzna nie bierze udziału w renderowaniu. P.S. też bym chciał kupić osobny koputer na każdą renderowaną scenkę. Jak masz możliwość zastosuj rendering sieciowy.
Napisano 29 Maj 200519 l no marcin racje ma rzecz jasna!:) chcesz to Ci sprzedam plyte asusa z dwoma athlonami MP 1900+ na pokładzie + w promocji dorzuce karte radeona 9700pro, komplecik za jedyne 1300zł, to o połowe mniej niz zakladaleś, dokupisz 2 gb ramu i masz rakietę!
Napisano 29 Maj 200519 l a uwiez mi ze co 2 procki to nie jeden :> Damian - a widzisz ... jednak opisy na gg cos dają ;]
Napisano 29 Maj 200519 l no marcin racje ma rzecz jasna!:) chcesz to Ci sprzedam plyte asusa z dwoma athlonami MP 1900+ na pokładzie + w promocji dorzuce karte radeona 9700pro, komplecik za jedyne 1300zł, to o połowe mniej niz zakladaleś, dokupisz 2 gb ramu i masz rakietę! wow to pewnie będzie prawie tak szybkie jak p4 3.2 :]