Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

 

sporo osób nie do końca rozumie na jakiej zasadzie funkcjonuje Fillet Edge, postanowiłem trochę to nakreslić...

 

filletedge9sb.png

 

jak widać na załączonym obrazku wielkość filleta jest uzależniona nie tylko od promienia ale również od kąta pomiędzy filletowanymi powierzchniami, niestety rzadko jest to porządanym efektem a więc w sytuacjach, gdzie na całej długości filleta powierzchnie mają różne kąty polecam stosować Pipe -> Cut -> Blend Surface/Sweep 2 Rails

 

pozdrawiam :)

  • Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

hły hły hły ;] niby oczywiste ... ale napewno wielu ludziom sie przyda ...

 

PS. w czym to robiles ? MAX? ;) (joke)

 

pozdro ;]

Napisano

a teraz zeby nie bylo ze sie nabijam i nie potraktowalem tutka powaznie ;) to tak to wyglada w praktyce ...

 

pozdrawiam & have fun

Napisano
Polecam stosować Pipe -> Cut -> Blend Surface/Sweep 2 Rails

 

Mogłbys mi to opisac? bo ja pojecia nie mam o co chodzi z tym..mam Rhino od trzech dni...wczesniej pracowałem na maxie...fillet faktycznie zadko sie udaje dlatego prosze o rozpisanie tej metody drugiej ktora podałes...P.S..mam cos takiego jeszcze jak plugin Powersolids..i tam jest takie cos jak PowerFillet..ale nie wiem jak z tego korzystac...może tesh wiesz?

Napisano

wygląda to tak - kopiujesz krawędzie w miejscu gdzie ma być fillet (Duplicate Edge), łączysz je w jedną krzywą (Join), robisz na tej krzywej Pipe (...), przedłużasz końcówki krzywej, żeby objęła całą powierzchnię przecinanego elementu (Extend Surface), tniesz powierzchnię rurą (Split), w miejscu powstałej dziury robisz Blend Surface lub Sweep 2 Rails i tworzysz w ten sposób powierzchnię filleta

Napisano
w miejscu powstałej dziury robisz Blend Surface lub Sweep 2 Rails i tworzysz w ten sposób powierzchnię filleta

 

tylko że trzeba jeszcze porobić dobre (blend z g2) kurwy które będą profilami dla tego 2rail ;)

Napisano

a no, w kurwach siła, chociaż G2 (Curvature) nie zawsze jest wskazane, takie delikatne zaokrąglenia są dobre na większych powierzchniach moim zdaniem, na mniejszych, takich jak małe fillety, lepiej sprawdza się G1 (Tangency), wygląda bardziej technicznie ;)

 

pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności