Nie_Grafik Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Czesc Jestem zilony w grafie wiec mam do Was pytanko colepiej zainstalowac max'a 5 czy 6 ewentulnie 7 bo chodzi mi o kwetie wymagan sprzetowych Mam: P4 1,8 @ 2,4 GHz 512 MB RAM Ge-Force 4 Ti 4200 i sie zastanawiam bo max 5 ma male wymagania(128) a 6 i 7 maja jako minimum 512 MB RAM'u z doswiaczenia wiem ze wszytskie aplikacje chodza lepiej jak jest 2x wiecej RAM niz minimalna wartosc czy to tez tyczy sie max'a i czy 5 jest zopytmalizwana pod P4 ?? Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Ja wole maxa 6, lepiej mi sie w nim robi, nawigowanie w oknie perspektywy jest lepiej zrobione. Nie sądze żeby tak mocno różniły sie wymagania tych programów. Zresztą ram ostatnio tanio można wyrwać na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 max 6 sux ... oprocz wersji 4 to najbardziej nie stabilna wersja tego softu ;] jak juz to 7 ... nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze te wymagania sa troche naciągniete ... i chyba tyczą sie tylko zalączonego do tych wersji mental raya ... spokojnie na takim sprzecie zainstalujesz sobie maxa 7 ... do tego jest jak narazie najbardziej stabilna ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 max 6 sux ... oprocz wersji 4 to najbardziej nie stabilna wersja tego softu ;] buuuuuuu[wygwizdany] ;) max6 jest (wedlug mnie) najlepszy mi sie nie zawiesz jest stabilny i jest dla mnie I.D.E.A.L.N.Y. :D a max7 sux to tak odemnie:) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 nie odnotowałem różnicy stabilności między wersjami 5,6,7. Wiem jednak, że wolę wersje nowsze ponieważ mają większe możliwości. Co do wymagań sprzętowych nie ma różnicy między nimi. Ten sam obiekt zje procka i ramu tyle samo na wszystkich programach. Jeszcze w kwesti stabilności. Znaczący wpływ mają tutaj zainstalowane dodatki i to one najczęściej powodują zwisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie_Grafik Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Oki to zainstaluje sobie 7, mam jeszcze pytanko jak wielki swamp zalecacacie bo narazie mam 2 GB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 to zależy co będziesz robił :D Więcej niż 1GB dla procesu i tak musisz włączyć osobno w startowej lini systemu. U mnie przy 1GB fizycznej czasami zje jeszcze 2,7 GB wirtualnej (taka to już wydajność windowsa). Oczywiście winny jestem ja ponieważ nie zajmuję się optymalizacją sceny :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie_Grafik Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Więcej niż 1GB dla procesu i tak musisz włączyć osobno w startowej lini systemu. moglbys jasniej z ta startowa ... :p ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 poszukaj na forum, pisali już o tym wiele razy, a dokładnie teraz nie pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 w boot.ini w lini gdize ejst fastdetect dodaj tak : /fastdetect /3GB tak ma wygladac koncowka linii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie_Grafik Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2005 aha, a ten parametr zwieksza do 3GB wielkosc pamieci jaka moze wykorzytac jeden proces czy tez zwieksza swampfile do wielkosci 3GB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 zwieksza przydzial pamieci do pojedynczego procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie_Grafik Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Ok wielkie dzieki wszystki za pomoc pewnei jeszce tu zajrze nie raz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 nie odnotowałem różnicy stabilności między wersjami 5,6,7 Jeżeli nie używałeś mental ray`a to rzeczywiście mogłeś "nie odnotować" różnicy stabilności między "6.", a "7." ;) ps. dopiero od "6." wersji max`a pojawił się zintegrowany mental ray :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Wcale nie używam Mentala jakoś tak nie po drodze nam z Mentalem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 wymaganiami sprzetowymi sie nie przejmujcie ja maxa7 na 450MHz z 256 Ramu odpalilem i pracuje sie niezle :) nawet bawilem sie Zbrushem (ale z malymi osiagami heheh) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Hatred to to nic:) ja na c400mhz 128mb(dimm) karta 16mb:) odpalilem maxa5 i dlugo w nim cos tam robilem:) hehe nawet nie bylo najgorzej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyinthesea Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 tak czytam wasze posty i sie zastanawiam co to jest "mental ray" moze ktos mnie wtajemniczyc :) ? Z gory dziekuje Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mergan Napisano 1 Czerwiec 2005 Share Napisano 1 Czerwiec 2005 Mental ray renderuje końcowy obraz 3d na 2d (tak mi sie zdaje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 2 Czerwiec 2005 Share Napisano 2 Czerwiec 2005 Mental ray jest zaawansowanym systemem śledzenia promieni światła typu raytrace, stosowanym w renderingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 2 Czerwiec 2005 Share Napisano 2 Czerwiec 2005 Mental ray renderuje końcowy obraz 3d na 2d (tak mi sie zdaje) hmmm... a Vray robi na odwrót! z 2D do 3D ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 2 Czerwiec 2005 Share Napisano 2 Czerwiec 2005 pytanie o Mentala jest co najmniej nie stosowne.. przynajmniej od kiedy poajwiła się wersja maxa standardowo posiadająca ten raytracer (zdaje się v5) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg_jg Napisano 2 Czerwiec 2005 Share Napisano 2 Czerwiec 2005 tak czytam wasze posty i sie zastanawiam co to jest "mental ray" "mental ray® generates images of outstanding quality and unsurpassed realism and achieves scalable performance through the exploitation of parallelism on both multiprocessor machines and across networks of machines. The software uses advanced and proprietary acceleration and recursive sampling techniques for faster rendering on even the smallest, single processor machines." ...reszta tu: http://www.mentalimages.com/2_1_0_mentalray/index.html pytanie o Mentala jest co najmniej nie stosowne.. przynajmniej od kiedy poajwiła się wersja maxa standardowo posiadająca ten raytracer (zdaje się v5) mental ray® standardowo jest od 3ds max 6 (wersja 3.2), później 3ds max 7 (wersja 3.3), a ostatnia 3ds max 7.5 (wersja 3.4) Do wcześniejszych max`ów były (wyłącznie) przeznaczone wersje standalone mental ray`a ® ps. ostatnio wyczytałem, że mental ray`em ® będzie można renderować na nowej konsoli Sony- PS3 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyinthesea Napisano 3 Czerwiec 2005 Share Napisano 3 Czerwiec 2005 dzieki za odpowiedze :D znow czegos mnie nauczyliscie :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 7 ! :) . a na serio to 6 > ma dobrego reactora i inne opcje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi