..:: WIKTOR ::.. Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Witam Wszystkich! To znowu ja :P Jak mnie ktoś pamięta... ;) Chyba już zasłynąłem z tego, że nie kończe moich modeli, a zawsze zapowiada się fajnie ;> Ale myślę, że mi pomożecie. Moja nieobecność była spowodowana tym, że starałem się "naumieć" programiku Rhino... Zobaczymy jak będzie... "Pomożecie?" - jak to mawiał Edziu Gierek ;) Bzyku pomóż! Loozack ty też! Reszta też pomagac!!! :> Postanowiłem wymodelować Lancie Stratos bo autko jest prze piękne i wogóle... Klasyk.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 Dołączam pierwsze screeny:
RA Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 No fajnie fajnie. :) A co z subaru??? Edit: Ja tez pomoge, ale nie w warstwie programowej. ;)
Hindus Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 maska t najprostsza rzecz w pojeździe do wydziergania jesli chodi o rhino ;) życzyć moge powodzenia....ciekawe czy podołasz ;)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 RA: Subaru jest COOL ale ja wole starocie ;) HINDUS: No niby maska prosta ale wierz mi, że dla mnie i tak jest ciekawie :) Ale powolutku łapie ten programik i pracuje sie mi wyśmienicie - wg mnie jak się go dobrze opanuje to Max przy tym wysiada (jeżeli chodzi o modeling)... Szczegóły będą pracochłonne, bo w tym przypadku jest ich bardzo dużo. To ja może jutro dokończe te wlociki na masce :)
Bzyku Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Wktor nie rozumiem dlaczego wycinasz juz takie bzdury na poczatku modelingu to zle bardzo najlepiej zrob wczesniej wszystkie surfy skladajace sie na bryle nadwozia a dopiero potem szczegoly no ale powodzenia
..:: WIKTOR ::.. Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Napisano 15 Czerwiec 2005 Bzyku: Sie wie. Dzięki za rade! Faktycznie... Poniosło mnie. Chyba się chciałem pobawic troszkę - dlatego :/ Zostawie to tak jak jest i zrobię tka jak mówisz.
RA Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 Ale gafe walnolem... chcialem napisac o mitsubishi a napisalem o subaru... ale mam zawiasy ostatnio. :D
..:: WIKTOR ::.. Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 No witam wszystkich! :) Powolutku robie ten modelik... Poznaje program więc proszę o cierpliwość! Bzyku służy radą i skorzystałem z niej... Otóż postanowiłem zrobić pewne elementy od początku. Faktycznie, nad zagięciami i innymi pierdołami posiedzę jak będę miał ogólny zarys/bryłe. Biorąc pod uwagę fakt, iż samochód ten to przysłowiowy "kant" to mogę stwierdzić, że na tym poziomie modelowania zaczyna być czasami gorrrąco... Ale myślę (a "myślę więc jestem"), że sobie poradzę :) Jak macie dojście do jakiś fotek tego autka to podeślijcie adresy stron - mam troszkę fotek ale jak dla mnie mało, a zawsze się coś ciekawego rzuci w oko ;)
KamillM Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Oj coś strasznie gęsta ta siatka, nie wiem czy tak powinno być. A wogóle to powodzenia w modelowaniu tego wozika ;) pzdr
..:: WIKTOR ::.. Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 KamilM: Wiesz.. Uczę się Rhino i wiem, że gdzieś jest jakieś narzędzie do redukowania tej gęstwiny ;) Wyczaje to z pewnością :) Musi mi się udać wymodelować ten samochodzik bo jak w rzeczywistości nie będę go posiadał (a może będę...? ;) ) to chociaż żeby wirtualnie istniał :> BZYKU - jakbyś mógł to podpowiedz co najlepiej na tym etapie modelować: iść w górę czy najpierw dół samochodu? Zauważyłem, że w tym programiku ma to czasami znaczenie, a ty masz doświadczenie więc poratuj jakąś radą. Z góry dzięki!
Conrad Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 huhu za gesta ta siatka...pamietam tą furkęz czasow konsoli segi z 10 lat temu czy 8, autko ma klimat tych rajdow, ale narazie ładnie rzeźbisz
..:: WIKTOR ::.. Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 Kulfer: Hehe :) No gdzieniegdzie jest gęsta no ale taki program ;) Poczekam może co Bzyku albo Loozack powiedzą...
Hindus Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 zastanowił bym sie nad surfem szyby czy co to ma być(nie znam modelu) bo z tego ci widać potem możesz mieć problemy z filetami w tej okolicy :P
Loozack Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 do redukowania isocurves służy narzędzie Rebuild Surface, ale uważaj z nim bo potrafi namieszać :) najlepiej robić powierzchnie przy użyciu jak najmniejszej liczby punktów, ale niestety nie zawsze jest to możliwe, a co do twojego pytania czy iść teraz w góre czy w dół to powiem... idź w bok ;P a tak poważnie to szczytem dokładności jest robić praktycznie wszystko na raz bo każda powierzchnia z czymś sąsiaduje, w praktyce wygląda to tak, że jak robisz nadkole to musisz je dopasować do karoserii, ale karoseria musi być dopasowana do szyb, szyby do dachu, itp, itd ;) podsumowując staraj się modelować tak, żeby powierzchnie sąsiadujące były zgrane z tym co aktualnie modelujesz, sprawdzaj co chwila continuity krzywych i używaj analizy powierzchni (zebra), poza tym zachowuj wszystkie krzywe, których użyłeś, najlepiej zapisuj je w innych warstwach, przydają się gdy musisz zrobić jakiś element od nowa :) namieszałem, namieszałem i spadam na obiad ;) pozdrawiam
RA Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Zupelnie jak na lekcjach rysunku: "staraj sie rysowac calosc, bo gubisz walor". Jakie to wszystko powiazane... ehh... :)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 Loozack: Dzięki facet za radę/y! :) Qrde ale ten programik jest wypas :> Będę się bawił dalej. Nie poddam się! "Twardy bede"! Hehe :D
..:: WIKTOR ::.. Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 Witam ponownie! Usiadłem dzisiaj na chcwileczkę przed moją piekielną maszyną i odpaliłem Rhino... Zrobiłem troszkę dachu i "idę w dół" - będzie mi potrzebny, ale nie powiem do czego bo może się myle a wy mnie wtedy wyśmiejecie :P
Bzyku Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 dach i przednia szybe powienienes domontowac pozniej, najpierw robisz dul majac zrobiana pseudo szybe przednia i boczna. CZYLI robisz glowna bryle nawet maska ma do jakiegos miejsca wchodzic do srodka lanci i majac tą szybe sprawdzasz czy potem jak te elementy bedziesz wzgledem siebie docinac dadzą taki ksztalt jaki powinien byc teraz dalej widze brak obycia z krzywymi heh poprostu ta boczna krawedz jest krzywa tam max 9/3 P/D powinno byc a u ciebie napewno jest zabawniejsza Cvki to naprawde na poczatku widac ze maga byc bardzo nielubiane :D...
illy Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 jako uzytkownik maxa powiem ze masz pelno bledow;p hehhee bo sie nie znam a sam chetnie w nosorozcu sprobowal. Czekam na efetky bo narazie, szczerze mowiac, ciezko na cokolwiek tutaj patrzec
KamillM Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Nie znam się na NURBS'ach, ale chyba ładnie ;) Ciekaw jestem końcowego wyniku :D pzdr
..:: WIKTOR ::.. Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Bzyku: Ha! Ja już to wyczaiłem dlaczego mam tak gęsto tą siatkę :> Qrde to takie oczywiste i proste "jak drut w kieszeni"... :/ Jakiż ja czasem zmulony jestem ;) Ale dzięki za słowa krytyki bo to motywuje i zmusza do myślenia! Ale nie będę zaczynał od początku bo o załamanie nerwowe, psychiczne i wogóle nie trudno przy modelowaniu ;P Będę to ciągnął dalej dopoki mnie nie złamie jakis element - nie... ja twardy muszę być :>
..:: WIKTOR ::.. Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 No hey Wszystkim!! Posiedziałem chwilę nad tymi nieszczęsnymi siatkami i myślę, że teraz już nie będą takie gęste... Zrobiłem troszkę tyłu, bo z czasem u mnie nie jest za ciekawie - tzn. fajna pogoda jest :) Chcę potraktować ten model czysto treningowo, ale myślę, że wyrzeźbię go do końca. Powoli to wszystko rozgryzam - czuję sie niczym Enigma.. hehe ;>
KamillM Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Fajnie, już się powoli 'wyłania z ciemności' kształt wozu :D Czekam na kolejne up'y ;) pzdr
..:: WIKTOR ::.. Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 No to znowu malutki update :) Zrobiłem takie coś z tyłu samochodu na rejestracje... Niech ja dorwę projektantów... ;) Na razie będę kierował się radą Mistrza Bzyku'a i zaokrąglę to na końcu jak będzie ogólny zarys autka. Jak już wspomniałem traktuje ten model treningowo więc bardziej przykładam się do tego "co gdzie i jak, i dlaczego"... Zobaczymy co z tego wyniknie.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Witam! Dzisiaj mały update: Powycinałem co trzeba - przygotowania do robienia nadkoli. Później przyjdzie czas na resztę dachu i koła :) A następnie męka z dopiększaniem, detalami... Ale ja to lubie :>
Rekomendowane odpowiedzi