Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!!

Po długiej nieobecnosci postanowilem wreszcze sie czyms zajac, bedzie to scenka przedstawiajaca domek w górach. Mam zamiar połączyć przyjemne z pożytecznym i nauczyć sie mental reya. Przedstawiam pierwszy render.

ps. auto to toyota z modeli zamieszczonych na max3d

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam.. domek nawet fajny.. ale musisz popracowac nad texturkami.. fundamenty, kolumny i wszsytko z parteru/piwnicy jest na jedno kopyto.. ps. skad masz ten samochodzi ?? :>

Napisano

No zapowiada się ładna scenka. Modele mi sie podobają chociaż nie wiem czy te kolumny utrzymałyby taki ciężar, proponowałbym je pogrubić i dodać jakąś podstawę. Co do materiałów to są w porządku, ale wszystkie materiały na toyocie (wg. mnie) są do poprawy.

powodzenia i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

autko tak jak pisalem wziolem z modeli na max3d :)

a kolumny w oryginale byly drewniane :D podobny domek jest w zakopanym jak sie idzie na wodospad siklawa kiedys jak bylem to zrobilem sobie zdjecie bo mi sie podobal i ta dobudowka trzymala sie na belach

Napisano

definitywnie do poprawki materiały. proponuję drewnianie wszystko :)

co do autka to odpada. IMHO bardziej by tu pasował wóz drabiniasty a wszystko umiejscowione na przesiece leśnej.

modeling w maxie czy w czymś innym?

Napisano

oj chłopie te okna na dachu to porażka , znajdz jakąś fote i zobacz jak to dokladnie wydląda ;/

Napisano

praca przeciętna, zwłaszcza tekstury. domek może być, jednak popracuj nad oknami. mało szczegółów, pozmieniałbym gdzieniegdzie tilling zwłaszcza na słupkach, nie widać bumpa ( a jest? ) przydałby się uvw. pozdr

Napisano
  • Autor

Witam.

Kolejny render jest taki. Co do materialow na aucie to nie chce ich zmieniac gdyz jak pisalem wczesniej model jest zciagniety z tej strony i ja nie jestem jego autorem, a niewiem czy autor zyczyl by sobie abym cos w nim zmienial.

Napiszcie co sadzicie.

Napisano

Dziwnie mi wyglądają rośłinki na ziemi ... i w ogóle ubogość ziemi ... do tego, w paru miejsach wydaje mi się, że tektura jest zbyt rozciągnięta ... ale ogólnie coraz lepiej :) ... powodzenia :]

Napisano
  • Autor

Witam indirect illumination mam wlaczone. Ustawienia jak ponizej.

ps. dlaczego jak zmieniam ilosc fotonow i energie w zakladce global light prop. to nie widze zadnej roznicy w zrenderowanym obrazie?

Napisano

włącz Final Gather :)

i wyzeruj ilość fotonów kaustyki. nie obliczasz kaustyk więc ci one nie potrzebne.

pozdrawiam

Napisano

EEEE a co to jest kaustyka??!! Brakuje mi trawy za tym domkiem. Ale ogólnie to może fajnie wyjść na koniec. Powinieneś zmienić jednak te kwiatki sprzed domku. A najlepiej w ich miejsce dać trawę;)

Napisano
  • Autor

Zobacze jak to bedzie wygladalo bez tulipanow, a tam za domem tez cos wymyslę - moze jakies drzewka. Tweety nie wlaczalem final gather bo dom wygladal jak by promieniowal swiatlo z kazdej strony, i w zaden sposob nie moglem tego zmienic. Jutro wrzuce render

Napisano

oki to może opisz chociaż jakie światła użyłeś i pokaż ustawienia tych świateł.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ok. uzylem dwa mr area omni. pierwsze do imitacji slonca drugie do lekkiego rozjasnienia cieni ustawienie tj na rys a wszystko zamkniete planem i swera

Napisano

w tym wypadku postawił bym raczej na mrAreaSpot. a co do poświaty całego domku to może za dużo energy jednego z omni robi takie cuda?

Napisano
  • Autor

render ponizej jest przy wlaczonym final gather, zmniejszylem energie swiatla jednego i nic nie pomoglo potem drugiego i tez nic, dalej wyglada jakos dziwnie. zmniejszalem i zwiekszalem promienie sampli i tez nic niewiem moze wy cos tu doradzicie.

Napisano

proponuję użyć światła skylight, bo chyba nie masz go w scenie, omni do słońca się nie nadaje, użyj directa albo mrspota. w final gather ustaw sobie sample na ok 50-60 i daj radius max na 30 min na 10 (zależy od skali sceny, musisz zobaczyć) bedzie się szybciej renderować. Skylight lekko niebieski a direct pomarańcz/berz, chociaż zależy to od pory dnia, podobnie nasilenie obu świateł, musisz popróbować

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

kolejne rendery

zmienilem swiatlo na skylight jak radzil Vorek i faktycznie jest o niebo lepiej

co dac w to puste pole za autem pole ze zborzem czy las?

Napisano

las

Fajnie wyjdzie na koniec....

Wiesz,co jakos mi tak czegos brakuje przy tym domku... Daj jakies bale...ulozone w stos... I będzie fajnie ;)