Napisano 19 Wrzesień 200519 l W jaki sposób przygotować dysk pod Maxa7, żeby chodziło jak najlepiej? Czyli ile i jakie i na co partycje? Jak defragmentować (znaczy systemową czy z maxem)? Jasne, że obydwie ;) Ale którą bardziej, tzn. czy swap idzie na partycję z maxem czy systemową? Dysk Barracuda 80GB 7200RPM 2MB Cache Win XP
Napisano 19 Wrzesień 200519 l swapa miec najlepiej na osobnym dysku, poza tym najlepiej ustaw go na koniec dysku(najwiekszy promien - najszybciej). fat16 bo jest najszybszy, ewentualnie mozesz sformatowac pod ntfs z wielkimi klastrami
Napisano 19 Wrzesień 200519 l Autor No kurde, nic nie kumam ;) Jak ustawić swapa na innym dysku? Innym niż system, czy innym niż max? I jeszcze jak, go dać na koniec? Tzn. powiedzmy mam 50GB na C: i 30GB na D: przykładowo. I teraz maxa na D:? Na C: NTFS a na D: FAT16? I co z tym swapem???
Napisano 20 Wrzesień 200519 l ściągnij sobie partition magic lub Panel Ster> Narzędzia Adm>Zarządzanie Komp:Zarządzenie Dyskami ostatnia partycja=ostatnia na dysku swapa zmieniasz w własciwości komp> zaaw>ust>zaaw
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Autor Eeee... no to, to ja wiem. Tylko coś niejasno napisaliście ;) Że swapa gdzie indziej i takie tam. Partition Magic mam i na C mam WinXP a na D mam maxa, tak? I swapa zwiększyć na D szczególnie? I jeszcze zrobić go na FAT16, tak?
Napisano 20 Wrzesień 200519 l jeśli D to ostatnia partycja to zrób jeszcze E (tylko na swap) i na niej zrób swapa z FAT16
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Autor No powiedzmy, że D to ostatnia i na niej jest max. I mówisz, że swap na maxa(czy maxa i systemu) ma być na oddzielnej partycji przeznaczonej tylko na swapa i nic więcej??? Przecież nie ma takiej opcji w ustawieniach swapa w WinXP. A może w PM?
Napisano 20 Wrzesień 200519 l przecież możesz sobie swapa ustawić na jakiej partycji tylko chesz, nie potrzebne są tu żadne opcje dodatkowe :) poprostu tworzysz nową partycję i w ustawieniach swapa wybierasz właśnie ją :)
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Autor A co ze swapem na innych partycjach? Bo ja mam ustawione po 3GB na każdej. To gdzie wtedy max się swapuje? Domyślnie na swojej, czy systemowej? A jak nigdzie nie ustawię swapa? A jak ustawię na tą dodatkową, to na reszcie ma nie być? A jak będzie na C: i tej dodatkowej, to max się zawiesi, bo nie będzie wiedział, na którą ma swapować? ;)
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Autor A jeszcze pytanko: takiego swapa trzeba defragmentować albo co? Chyba nie, bo to po restarcie kompa i tak chyba wszystko idzie w diabły?
Napisano 20 Wrzesień 200519 l zalecane to chyba 3/4 z 512. Ja bym ustawił około 2,5 gb. Nie trzeba defragmentować bo to tylko 1 plik, no i ustaw wartości w minimalnym jak i maksymalnym rozmiarze swapa na takie same np . po 3 gb
Napisano 20 Wrzesień 200519 l aż tak dużej róznicy nie odczujesz więc nie wiem czy jest sens poza zmianami w pamięci?
Napisano 22 Wrzesień 200519 l hindus - zawsze troche szybciej dla systemu jak zoptymalizujesz swapa :P a poza tym jak dasz wiecej to max ci sie nie wywali w srodku Bardzo Waznego Renderu ;) el wieczor - jak pisalem o odzdzielnym dysku, to mialem na mysli inny fizyczny(nie partycje) niz ten z systemem(pod warunkiem ze ten dysk oczywiscie tez jest szybki, anie jest to udma33 sprzed 5 lat :P). a dla max i inne programy nie widza na ktorej partycji jest wirtual - to po prostu wirtual i zapelniaja jak leci raczej.