Gość R2r Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Chciałem się spytać, jak najlepiej rozpocząć swoją przygodę z grafiką komputerową? Jaki program jest najlepszy dla początkujących, którzy chcą sami nauczyć się tej sztuki? Tylko proszę się nie śmiać, ja poprostu jestem w tym temacie zielony:D
Baldack Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 ołówek i kartka(nie dokonica to jest zart) a tak wogoole to powiadaja ze max ma przyjazny interfejs:) zreszta do max'a jest duzo tutków w jezyku pl co jest duzym plusem:P
tweety Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Baldack: a skąd wiesz że jemu chodzi o 3D? :) witamy na forum. grafika 3D - faktycznie Baldack ma rację grafika 2D - Photoshop, Illustrator albo Corel (grafika wektorowa). w sumie to nie ma sensu podawać wiecej. poza tym: ucz się, obserwuj świat dookoła, chłoń niczym gąbka wszystkie możliwe style kolory a potem przelewaj to w swoje grafiki. Bradzo często pomysły rodzą się najpierw na kartkach - tak więc rysuj rysuj, szkicuj, maziaj nawet pare bezmyślnych linii narysowanych na kartce dają podstawę do stworzenia ciekawego projektu. Pozdrawiam
Gość R2r Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Hehe, wiem Baldack, że to nie do końca żart:D. Wielkie dzięki za powitanie i za informacje!!!
streaker Napisano 9 Październik 2005 Napisano 9 Październik 2005 a skąd wiesz że jemu chodzi o 3D? :) Bo to jest forum 3d :P
tweety Napisano 9 Październik 2005 Napisano 9 Październik 2005 Bo to jest forum 3d :P LOL. a działy takie jak Speed Painting WebArt czy ogólnie 2D powstały tylko i wyłącznie przez błąd moderatora. :P
JunioR Napisano 9 Październik 2005 Napisano 9 Październik 2005 Bo to jest forum 3d :P buahahahaha, kolega ma 648 postów i nie wie ze prócz działów 3d na forum są tez 2d :P :P
streaker Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 taaa... ale w nazwie jest 3d :P a działy 2d zdarzyło mi się zauważyć
Shogun 3D Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 Streaker, za dużo przy kompie siedzisz i masz juz skrzywienie zawodowe. Jak się czegoś nie da poktyć siatką, albo pokryć w ogóle, to nie reagujesz i nie dostrzegasz... :D
_michal Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 Bo to jest forum 3d :P To nie jest forum3d, tylko max3d ;)
ADi-mistrzu Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Skąd można wziąć jakieś materiały dla początkujących ? Kartkę i ołówek przestudiowałem :]. Wiem ze kiedyś na max3d.pl właśnie był dział dla początkujących ale chyba już go niema... Ma ktoś może materiały ? A tak w ogóle umiem tylko zrobić najprostszy fotel z 4 klocków, zaokrąglić je, jakiś materiał dać i to by było na tyle, więc nie za dużo. :) Proszę o pomoc !!!
tweety Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 troszki sie zamotało, kiedyś było na głównej: http://www.max3d.pl/show.php?id=podstawy
mathix Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 Skąd można wziąć jakieś materiały dla początkujących ? Kartkę i ołówek przestudiowałem :]. Zakładam, że masz na myśli 3ds maxa. Ten program ma naprawdę świetnego helpa. Naprawdę najlepszy spośród tych, które widziałem w programach 3d. Prawie do każdego narzędzia są przykłady, ma też niezłe tutoriale od których warto zacząć, aby zapoznać się z interfejsem. Tylko pomoc do max scripta jest cieniutka (a przynajmniej była w wersji 5), ale przypuszczam, że tego ruszać na razie nie będziesz. :)
Rekomendowane odpowiedzi