Napisano 6 Październik 200519 l witam jestem początkującym urzytkownikiem 3d smaxa, jak zanimować przykładowo kulę, niby coś tam się animuje ale chodzi mi o animację z teksturami, światłem i wogóle, na renderingu fajnie wszystko wygląda ale jak zrobić z tego animację
Napisano 6 Październik 200519 l Auto key albo Set key i jedziesz, w prawym dolnym rogu guziczki, wpisz sobie w helpie - index; i bedziesz mial odpowiedz na te nurtujace pytniae
Napisano 6 Październik 200519 l Autor o tym to ja wiem ale chodzi mi np. o to że: chce zapisać animację taką jak wygląda na renderingu zrobiłem szklaną kulę, na renderingu wygląda zaje..ście a jak zapisuje animacje to zapisuje mi ją tak jak wygląda w oknie perspectiv bez świateł i wogóle i jak ją zapisać żeby wszystko było ok światła przechodziły i wogóle
Napisano 6 Październik 200519 l Nie rozumiem ... renderujesz każdą klatke osobno najlepiej do jakiegoś pliku graficznego ... polecam png ... a potem łączysz w jakimś innym programie w całość ... a jak Ty zapisujesz tą animacje?
Napisano 7 Październik 200519 l Autor aaa ok juz rozumiem dzięki, jeszcze tylko pytanie jaki program jest najlepszy do łączenia klatek
Napisano 7 Październik 200519 l Autor czy obrazy z maksa trzeba renderować i zapisywać każdy osobno czy jest jakaś opcja która umożliwia najpierw renderowanie wszystkich klatek a potem ich jednorazowy zapis
Napisano 7 Październik 200519 l ehhh panowie o czym wy mowicie, jakie laczenie klatek. Tylko sobie strzelic w leb. Panowie ktorzy maja wiecej postow niz 300! Nie zauwazyliscie moze takiej malej funkcji menu render jak save as!! juz rozumiem w druga strone jakby chcial to zrobic czyli z avi do czegos tam(ram_player), ale pytanie jak zapisac animacje hehe
Napisano 7 Październik 200519 l rynio - mozesz renderowac do pojedynczych klatek , oraz do gotowego filimiku. renderuje sie do klatek , poniewaz : -jak Ci sie wywali system to potem wznawiasz od momentu przerwania - a nie musisz renderowac od poczatku. -mozesz czesc zrenderowac u kolegi - np. polowe klatek -gdy sa pierwse klatki gotowe, mozesz robic na nich testy postprodukcji -gdy masz pierwsze klatki mozesz na nich poprzestac i nie czekac tydzien na finalny renderig. -jest jeszcze miliard innych powodow. -gdy masz material w klatkach i robisz na nim postprodukcje (bo przecierz nie bedziesz jej robic na DivXie)- mozeszz dopiwro wtedy zdecydowac o rodzajach kompresji itp no, chyba ze robisz animacje zegos krotkiego, to mozesz sobie pykknac odrazu do avi A do podgladu zapisanych klatek jako film masz fane narzedzie w maxie - RAM PLAYER - klatki (nawet po kilka mega na kletke) sa ladowane do ramu i jest fajnie (chyba ze sie rm skonczy) :DDDD powodzenia
Napisano 7 Październik 200519 l Kaaanu ma rację. Jest jeszcze jeden zonk. Mianowicie Discreet (wówczas to był jeszcze Discreet) uznał, ze skoro max jest dla profesjonalistów, a profesjonalisci produkt końcowy renderują do klatek w .png albo .tga, a nie do .avi, to nałozyli w wersji 5 maxa ograniczenie rozdziałki renderowania do .avi do 640/480. Nie wiem, czy w maxie 6 zostało to juz zniesione, ale w maxie 7 już nie ma tego ograniczenia. jesli masz maxa 5 to sie nie zraź, jak Ci nie bedzie chciało renderowac do .avi powyżej wspomnianej rozdziałki.
Napisano 7 Październik 200519 l a ja pierwsze slysze zeby bylo w 5.0 taki ograniczenie. Moze miales jakas przycieta wersje, albo ja mialem rozszerzona bo uzywalem 5 przez rok i sie z czyms takim nie spotkalem.
Napisano 7 Październik 200519 l też nie słyszałem o takim ograniczeniu, a jeżeli chodzi o zapis animacji to super_oko renderujesz od razu do avi? w tej kwesti podzielam zdanie kannu_.
Napisano 7 Październik 200519 l Autor tak więc jak narazie udało mi się zrobić prostą animację zrobiłem rendering poklatkowy a potem w programie videomach wszystko połączyłem, jak dla mnie to co chciałem uzyskać uzyskałem i jestem zadowolony :). Przedemną dalsze zagłębianie się w program dzięki za pomoce P.S używam maxa 7 i nie mam ograniczenia
Napisano 7 Październik 200519 l Hmmm.... no to nie wiem, skąd sie ono w mojej wersji wzieło, natomiast to uzasadnienie gdzies wyczytałem...
Napisano 8 Październik 200519 l Bacry no ja zawsze renderuje do avi bez kompresji raczej max mi sie nie wywala takze jest zawsze mniej roboty, napewno jakbym mial renderowac 1 scene przez 2 dni to bym renderowal do pojedynczych klatek.
Napisano 9 Październik 200519 l Dla kogoś kto zaczyna dopiero zabawę z animacjami zdecydowanie lepiej jest renderować plik do .avi rynio => jak sam piszesz animacja jest prosta, więc spróbuj to samo zrobić renderując od razu całość. Chyba efekt nie będzie gorszy a zaoszczędzisz dużo czasu