Skocz do zawartości

Owady: Coccinella septempunctacta (biedronka/ladybird) - koniec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Tak się składa, że to nawet mój pierwszy post na tym forum. :)

A że cała mechanika Bitwy bardzo mi się podoba, zapragnąłem w tejże uczestniczyć.

Jako temat mojej pracy, wybrałem jednego z najżarłoczniejszych drapieżników wśród owadów. Bezwzględną, bezlitosną, straszną!........ biedronkę. :D

Żadnych szczegółów jeszcze nie mogę podać, bo narazie pojawił się sam pomysł.

Tyle. :cool:

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Oooo bardzo przyjemny temat pracy Biedroneczka , fajnie fajnie , daj jej jakies zarcie moze niech wtráblania ( je ) mszyce co ty na to ?? .... czekam na reszte powodzenia :D [piwo]

Napisano

Eden-3d: ale mogę mieć, jeśli jej dorobię jakiś objadek, tak jak o tym SiD wspomniał.

Biedroneczka, kilka mszyc, łodyżka - i już trochę jest do zrobienia. ;)

Zastanawiam się tylko, czy jakoś modyfikować tę biedronkę w stosunku do naturalności, tzn. jakoś ją nacechować emocjonalnie (ujemnie bądź dodatnio). Co Wy na to?

Jutro z rana wezmę kartkę i ołówek i wykonam parę szkicy, które pewnie tu umieszczę.

[papapa]

Napisano

hmmm biedronka, biedronką niby latwa...ale jakby ja tak zrobic w czasie lotu? wiesz odkryte szkrzydla itd to bedzie roboty :))

pozdr

P.S

Tego Twojego avatarka sam rysowales?!

Napisano

Sam na początku chciałem biedroneczke zrobić, ale jakaś taka zbyt owalna mi się wydała :P kurcze nie pzyszlo mi do głowy że jak rozłoży skrzydełka to naprawdę ładnie wygląda .... Powodzenia

Napisano

Narazie z mojej zabawy wynikło tyle:

pancerzyk.jpg

Głowa prawdopodobnie jest tymczasowa.... Konkretnie kształt. A to dlatego, że każdy gatunek ma inną, a ja korzystam z różnych zdjęć i taka mieszanka mi wychodzi. ;) Tymczasem pobawię się z odnóżami i potem wrócę do głowy, jak się na konkretną zdecyjuję.

Aha, kolory sam sobie na chwilę dałem, żeby zobaczyć model trochę pod kątem ostateczności. Oczywiście teksturki będą inne (czyt. lepsze ;) ).

Napisano

miedzy glowa a tym pancerzykiem powinna byc troche przerwa an brzegach...zobacz na fotke ktora na 1 poscie zamiesciles...

pozdr

Napisano

hmm powiedz mi co to sa te kulki?? oczy ? jesli tak to sa stanowczo za duze..poopraw to jesli mozesz lub pokaz mi fotke ze one takie sa naprawde:P

pozdr

Napisano

jak dla mnie super! idziesz jak burza, a ja niestety poruszam sie jak mucha w smole... i do tego max mi sie zaczyna sypac....

pozdrawiam

Biedronkarz

Napisano

super! jesli chodzi o pancerz, bo dokladnie nie widze i moge sie mylic to gdy jest zlozony powinien przylegac do odwloku i nie wystawac zbytnio poza niego, ale i tak jest swietna. [spox]

jesli skaner sie naprawi to pokaze Ci (bo gdzies tu mam) biedronke 2- i 7-krope.

Napisano

Zacząłem się bawić z teksturami. Wszystkie malowane w PS i generowane w Maxie.

bied7a.jpg

bied7b.jpg

Muszę jeszcze zrobić takie malutkie przylegające włoski na odnóżach, i klika na głowie. Będzie potrzebny jakiś plugin... Ma ktoś namiary? (wiadomo o co chodzi) :D

Napisano

Bardzo mila biedroneczka, widze ze juz prawie konczysz, a ja jeszcze w krzakach

z moim zuczkiem. Troche pozno przylaczylam sie do bitwy, ale nadgonie[mruga]

Napisano

Oteksturowałem skrzydła. Właściwie mam tylko jedno zdjęcie siedmiokropki z rozwiniętymi skrzydłami..... yyy..... Pablo? :D

bied8.jpg

Muszę zacząć myśleć na finalną sceną i jej kompozycją, tyle że mam tyle pomysłów, że aż mętlik w głowie...

Napisano

Bardzo fajna biedroneczka Ci wyszla, jakas taka lekkosc w niej jest[jupi] no i teksturki ladniutkie do tego, tez takie chce zrobic [hmmm], tylko jak? Ide poczytac cos na temat EditUVW bo jakos tego nie lapie[hmmm] Aha jakiego renderera uzywasz?

Napisano

Renderuję Brazilem... A z teksturowaniem też prawie zaczynam. ;)

Trochę poprawiłem tekstury. Efekty zamieszczam poniżej:

bied9a.jpg

bied9b.jpg

Cały czas myślę nad ostateczną kompozycją... Teraz wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić biedronkę w takiej pozycji skrzydeł jak ta powyższa siedzącą na ludzkim palcu, a w tle dość mocno rozmyte (DOF) przyglądające się ludzkie oko. Oczywiście trzeba by to wymodelować, nie chcę używać zdjęć, dotąd żadnego nie użyłem...

Napisano

Brazill powiadasz, ladnie ladnie a teraz to jeszcze ladniej eh, dobre tekstury duzo daja, naprawde sie postarales. Najbardziej podobaja mi sie skrzydelka, zyskaly znacznie na delikatnosci. Pomysl z palcem i okiem jest super, nie bedzie lekko ale moze sprobujesz? Przyznam ze w mojej scenie tez planuje wstawic oko, z tym ze szklane ktore zuczek bedzie toczyl przed soba. Wiem troche makabryczne ale mi sie podoba[yes]

Napisano

Wymodelowałem okolicę oka. Narazie bez szczegółów. Zresztą i tak chyba nie będę z nimi przesadzał, bo: raz - chodzi o owada ;), dwa - oko i tak będzie mocno rozmyte. :)

Gorzej z palcem.... Nie wiem jak teksturę zrobić. [co?]

oko1a.jpg

oko1b.jpg

oko1c.jpg

Napisano

Co do palca, to moze fotke makro zrobic i jakos z tego teksture wylowic? Ostatecznie skan palca, palcow zostaje? Jak chcesz to moge pstryknac fotke cyfrakiem i wyslac na priv\'a? Glowa ladnie sie zapowiada, az sie nie chce wierzyc ze to Twoja pierwsza bitwa, pewnie z pare lat juz modelujesz? Ja wylozylam sie na teksturach i leze :(

Napisano

Byłbym wdzięczny... [jupi]

A w Maxie poklikuję gdzieś ze 3 lata, ale tak na poważnie to mniej niż rok. Dlatego na mojej stronie są w galerii takie badziewia, bo jeszcze nie mam żadnych lepszych rzeczy przygotowanych. ;)

Napisano

Ok. ale jutro dopiero bo swiatlo dzienne potrzebne jest do szczegolow. Moze byc wskazujacy czy wiecej? Z kilku stron zrobie. Mam prosbe co do nakladania tekstur bo teksporter nie moge uzyc moze cos mi podpowiesz , jutro?[pomocy]

Napisano

Czlowiek wyjedzie na chwilke odpoczac, a inni juz koncza - niezla robota. Texturki skorki (na palca) mozesz znalezc na stronie www.3dtotal.com, zakladka free stuff / textures / skins - moze sie przydadza. Fajny pomysl z tym okiem, ale palca musisz dobrze wymodelowac - bo chyba nie moze byc rozmyty.

Napisano

Jakos nie moglam namierzyc maila do Ciebie, zamiesczam wiec fotki palcow ponizej w linkach. Moze ktos z forum tez skorzysta. Dzis 6, pojutrze jeszcze 4 calosc nie miesci sie w skrzynce:) Mam nadzieje ze sie przydadza[jupi]

[url=]http://www.republika.pl/anmaje/p1.jpg

http://www.republika.pl/anmaje/p2.jpg

http://www.republika.pl/anmaje/p3.jpg

http://www.republika.pl/anmaje/p4.jpg

http://www.republika.pl/anmaje/p5.jpg

http://www.republika.pl/anmaje/p6.jpg

[/url]

Napisano

Niech nikt sobie nie myśli, że nie zamierzam skończyć. ;)

Wywczasowałem się i mam zamiar wykorzystać tę odrobinę czasu, jaki pozostał. Tło będzie mniej więcej takie:

tlo1.jpg

Jednak chyba zmniejszę nieco DOFa. Aha, jaki parametr zwiększyć (Brazil), aby nie było takiego ziarna przy DOFie?

Napisano

Byłoby coś takiego....

render1.jpg

Trzeba tylko z tego bardziej zdjęcie zrobić.

Z palca jak widać zrezygnowałem na rzecz gałązki, bo jestem jeszcze za słaby w teksturowaniu, żeby się męczyć z palcem w takim powiększeniu....

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności