Napisano 10 Październik 200519 l Witam!! Moja wiedza z Maxa jest równa 0 ale musze do szkoły zrobić projekt z robotyki : zrobić animacje ruchu robota a co trudniejsze musze nim kierować z klawiatury bądź myszką, czy taki projekt można zrobić w samym 3d maxie ?? Oczywiście potem wyeksportować go i odpalać go bez maxa :| Pomóżcie - jak ktoś może polecić jakąś książkę albo tutoriale gdzie to właśnie zagadnienie jest poruszone to byłbym bardzo wdzięczny. POZDRAWIAM !!
Napisano 11 Październik 200519 l jak jest rowna zero to poco robic ten projekt w maxie. Lepiej zrob projekcik zeby ci chodzil dobrze a pozniej popros kumpla zeby ci do tego dorobil animacje ruchow. Max sluzy tylko do tworzenia grafiki takze zapomnij ze zrobisz caly projekt sobie w 3ds
Napisano 11 Październik 200519 l W maxie możesz zrobić sobie model, sekwencje animacji, ale potem żeby stworzyć program taki jak napisałeś, to już wchodzisz w programowanie, a to już nie to forum. W samym maxie nie da rady.
Napisano 12 Październik 200519 l Jak znasz kogoś kto zna vrml to możesz do niego wyexportować z maxa animacje, które będą się odpalać poprzez naciśnięcie klawisza lub klikaniem na niego myszką. Jedyna wada, że nie ma tam systemu kości chyba że coś zrobiono w tym zakresie bo dawno nic w tym nie robiłem. Możesz jeszcze poszukać kogoś kto udostępni ci swój silnik 3d i exportery z maxa (są tacy ludzie) ale do sterowania animacją musiałbyś już napisać swój programik bo nikt za friko nie będzie tego robił raczej.
Napisano 12 Październik 200519 l Autor Szkoda że nic z tego w maxie, ale słyszałem kiedyś że koleś zrobił w 3d maxie jakiś plan pomieszczeń ( kilka pokoi ) a za pomocą strzałek z klawiatury poruszał się po nich. Ja właśnie coś takiego chce, że stoi robot ( taki jak na liniach montażowych samochodów) i kieruje jego ramieniem w lewo, prawo, góra, dół, itp. Więc jak w maxie się nie da to prosiłbym o rade jak najlepiej to zrobić w czymś innym.
Napisano 12 Październik 200519 l widzisz to ten koles robil to poprostu poruszal sie powiedzmy na to kamera ,czyli widok mial FPP ... takie cos jest w maxie (.... przynajmniej w max 7 , nie wiem jak w max 6 ....) Moze dalo by sie osiagnac to co chcesz ale na zasadzie sliderow , czyli poprostu przesowajac suwak ramie by sie podnosilo badz opuszczalo .....
Napisano 13 Październik 200519 l A może zapoznasz się z autodesk inventor. Pracowałem w nim i jest to świetna sprawa. Modelowanie w nim jest łatwiejsze niż w maxie. Jest to program do tworzenia urządzeń mechanicznych. Tworzysz wszystkie elementy, dopinasz je w odpowiednich miejscach, ustalasz zakres ruchu i gotowe. Wiem, że myszką możesz zaprezentować jak działa urządzenie w czasie rzeczywistym natomiast nie wiem jak jest z klawiaturą. Pewnie też się da tylko trzeba jak zawsze programik napisać. Mogę jeszcze zaproponować żebyś pomyślał o Flashu w 3d. Tam robią takie cuda, że sam się dziwię. Podpiąć sterowanie klawiaturą to tylko parę linijek kodu. Jest także Cult3d. Robisz modele w maxie ustawiasz jaka animacja ma się włączać po naciśnięciu na dany element i exportujesz. Całość możesz sobie oglądać w specjalnym viewerze. Powodzenia