Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
  • Autor

On nie jest mały - fakt, ale przy innych pojazdach to kurdupel :> ... jest wielkości jednego działa Arahy :] ... jak takie wielkie coś obroni się przed takim zamaskowanym kurduplem :P ... na pewno go zlokalizuje ... ale może być za późno, a to bydle poznało już parametry osłony i nagle z podprzestrzeni wróg który konfiguruje broń tak by osłona Arahy w ogóle nie stanowiła oporu :> ... i wielgachny statek musi spieprzać ... bo osłona Arahy jest BARDZO SILNA ... ale sam pancerz, to słabizna ... :) ... wbrew pozorom ten koliberek będzie wielkim problemem wrogów :> ... a ja to opisuje bo pewnie to zobaczycie w animacji ... chciałbym wymodelować Arahe ale to gigant ... chyba, że bym pokazał go z dużej odległosci ... jest nawet fragment opisany gdzie jakaś istota wychodzi w nocy na jakiejś planecie i widzi swój cień ... o tej porze księżyc powinien być po drugiej stronie planety ... patrzy w niebo ... a tu jakieś dziwadło ^^ ... taka wielka jest Araha ... że za księżyc może robić ... i w ogóle nie przypomina gwiazdy śmierci z StarWars :P ... niebawem uptade ... rendruje właśnie obrazek, a potem drugi tylko z dołu ^^

• Odpowiedzi 86
  • Wyświetleń 5,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Nic nie rżnąłem :P ... całość powstała w oparciu o literaturę i moją wyobraźnie ... zapewniam ...

Napisano

hmmmmm no nie wiem, dla mnie to zdecydowanie wygląda na jednoosoboowy statek, z tego co czytałem w postach to nietylko moje wrażenie; jak na wieloosobowy statek to chyba troche proporcje leżą, no choćby antena jak ktoś wspomniał, no i sama kabina też sie jakaś nieproporcjonalna wydaje, ale to tylko moje wrażenie

co do modelingu całkiem mi sie podoba

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Mam już dwa pliki ... ale zaraz wyrenderuje z boku by zobaczyć jego długość i z góry :] ... będzie 4 ... ale teraz muszę lecieć ... jak będę miał 4 obrazki - zapodam ^^ ... i pogadamy na temat załogi ...

Napisano

Ah a wedlug mnie to te grebuble :p tu nie pasuja, taki statek powinien gladka powierzchnie posiadac, bo nie wiem czy tyle zagiec mialoby zastosowanie jakies, no moze pozatym ze by byl latwiejszy do wykrycia, bardziej awarujny i o niebo trudniejszy w konstrukcji. Blah blah blah wiec licze ze jednak sprubujesz detale recznie wymodelowac i to tam gdzie sa potrzebne reczywiscie :)

Napisano
  • Autor

Ale właśnie Greeble pasuje tu idealnie ... pamiętajmy, że to technologia obcych jest częścią Kolibra ... całkiem odmiennej technologii ... i to XXV wiek ... kto mi powie z czego są te płyki? Czy nie mają właśności maskujących (pochłaniają fale itp.) ... no kto? Ja nie :] ... do tego one generują idealnie gładką osłone która nie ma chronić go przed zniszczeniem (właściwie jest w stanie zatrzymać pare słabych strzałów i to z myśliwca) ... ta osłona ma zapewnić maskowanie ... osłona którą generują płytki :> ... pamiętajmy tez, że Koliber ukrywa się przed statkami innego gatunku ... kto wie na jakiej zasadzie oni lokalizują? Może mają jakąś unikalną technike :] ... nie wiem ... jeszcze nie jest to opisane ... ale Koliber w literaturze już powstał ... :>

Napisano
  • Autor
omg ile razy ty czytałeś tą książke :D Mówisz jakbyś był jej autorem :)

Wydało się ;(

:P

Tu mamy po modyfikacji

b6.jpg

Tu mamy dół :)

b7.jpg

A tu mamy bok :]

b8.jpg

A tu górę :>

b9.jpg

Pilot wiadomo gdzie siedzi :) ... a gdzie siedzi komputerowiec? :> - słabo widać, więc zapodam wersje bez płytek.

aa.jpg

Napisano

hehehe ja zgłupiałem :) nie wiem co mam powiedzieć, czy on jest duży czy mały. Ale i tak mi się podoba :D

Napisano
  • Autor

Teraz zajme się materiałami ... HUhuhuhuhuuuuuu ... :> ... a potem zrobie myśliwiec obcyh ^^ ...

no ja nie wiem ale greeble to nie jest najlepszy sposob na detale ;P

Ale wygląda jak chciałem :)

Napisano

Kome moim zdaniem bardzo fajnie wygląda :] Tak jakby z przyszłości. Ale moje propozycje to

1. USUŃ CAŁKOWICIE TĄ ANTENĘ, albo ją zmniejsz,

2. Zrób z niego statek jednoosobowy [może będzie to wymagało modyfikacji w tekscie Twojej książki, ale sie przyda]

Powodzenia ;)

Ps. Posłuchaj się reszty tubylców, którzy mówią Ci przez cały ten wątek, że antena nie pasuje :) Ale i tak już jesteś u mnie zapamiętany jako : "Huter Uparty I" :D

Napisano

o ja mam pomysł: może postaw bipeda gdzieś oboka albo na skrzydle żebyśmy mieli jakieś wyobrażenie o wielkości tego statku; może być koło anteny :P

Napisano
  • Autor
Kome moim zdaniem bardzo fajnie wygląda :] Tak jakby z przyszłości. Ale moje propozycje to

1. USUŃ CAŁKOWICIE TĄ ANTENĘ, albo ją zmniejsz,

2. Zrób z niego statek jednoosobowy [może będzie to wymagało modyfikacji w tekscie Twojej książki, ale sie przyda]

[...]

AD.1.

Anetna musi być ale nie musi być taka ... może sugestie? ANTENA MUSI BYĆ I KONIEC ^^ ... ale jak ktoś ma pomysła na pozycje lub na wygląd - gadać :>

AD.2.

OOOOooooo... ja nie zmienie 42 stron A4 ^^ ... z powodu zmniejszenia załogi - a właściwie co to ma za znaczenie? :P ... ile jest kolesi w Kolibrze.

Jest kilka wersji Kolibra:

1. pierwsza jest dla jednego pilota i jest to raczej szturmowiec niż szpieg.

2. Zmodyfikowany pierwsza wersja ... już bardziej do szpiegowania.

3. Nazywa się Xel ... a nie Koliber bo wygląda bardzo dziwacznie ... jak UFO z Archiwum X :P ... i on składa się z takich płutek ... wyobraźcie sobie spłaczoną kulę z greeble :) ... no i wszystko się wysuwa. Też kila płytek zasłania silniki. Odchylają sie ... grzeją ... wyłaczają się i zamykają ... Xel jako pierwszy emituje osłony. Technologia obcych dominuje, ale jest skradziona :]

4. Kosmici wspierają już ludzi ... i to jest Koliber, a dokładnie Koliber S-12, w jezyku obych Asathan ... :D ... i tutaj pilot steruje CAŁYM myśliwcem myślą (często pilotem jest obcy bo to ich technologia) ... zaś przed kompami siedzi ktoś (często człowiek bo to ludzka technologia) kto analizuje dane i je uzyskyje :) ... musi być minimum dwie istoty :] ...

hehe dużo opowiadam... ale Kolber S-12 nie ma sterów ^^ ... mózgiem się kieruje ... rebelia nie wiedziała o tym i goście postanowią przejąć myśłiwiec w ataku pirackim ... a tu ... jak to cholerstwo kierować? Hehehe :P Mało tego ... jeśli komupter kolibra wykryje pod kaskiem "zły" umysł - spali mózg ^^ ... hehe ^^ ... w sumie myślę o wymodelowaniu kokpitu bo to tylko fotel z aparaturą i dziwacznym kaskiem ^^ ... ale to już hohoho ... :) dalekie plany ...

o ja mam pomysł: może postaw bipeda gdzieś oboka albo na skrzydle żebyśmy mieli jakieś wyobrażenie o wielkości tego statku; może być koło anteny :P

Ale to już jak będą tekstury ... z samym bipedem mi się nie chce :)

Napisano

no tak hehe ale może dodaj jeszcze jakieś cuś do tego statku co? zeby bylo fajniej

Napisano
Mało tego ... jeśli komupter kolibra wykryje pod kaskiem "zły" umysł - spali mózg ^^ ... hehe ^^ ...

Bauhahahahaha :D:D:D dobre to było. hehe... :]

Napisano
  • Autor

Teraz bawie się tektuami ... wywaliłem praiwe wszystko (hide) i robie tekstury dla głównego elementu ... myśliwiec ma wyglądać na zaniedbanego ... oto pierwotna werjsa

tttt.jpg

Napisano

Imo teksturka nieudana. Wyglada na spalone drewno. W odcieniach szarosci wygladalby lepiej, a do tego jakies zacieki...

Napisano
  • Autor

No drewno to nie jest :) ... właśnie coś w rodzaju "zacieków" chce bo ma wyglądać na zaniedbany - brudny ^^ ... oczywiście bez przesady :) ... przesadziłem trochę z iloscią "zacieków" ... zmodyfikuje się materiał, ale po śnie ... nie mam już sił :P

Napisano

faktycznie troche Ci nie wyszła ta teksturka. ja bym proponował jakiś metalik, bo sama teksturka jako diffuse nie da ciekawych efektów.

co do zacieków - skąd do cholery na takim statku wezmą sie zacieki???

co najwyzej moze być nieco pobrudzony, w kilku miejsach moga być odpryski lakieru i zarysowania ale nie zacieki

ten greeble to jest pod 3dsmax czy inny soft? jesli 3dsmax to skąd to masz?

Napisano
  • Autor
faktycznie troche Ci nie wyszła ta teksturka. ja bym proponował jakiś metalik, bo sama teksturka jako diffuse nie da ciekawych efektów.

[...]

Uuuuu ... w diffuse jest maska :) ... w masc różne inne bajerki ... nie ma tu tekstury z pliku zewnętrznego

[...]co do zacieków - skąd do cholery na takim statku wezmą sie zacieki???

[...]

No właśnie? Ja tego nie nazwałem zaciekami ^^ ... ja pisałem "Zacieki" ... bo sam nie wiem co to będzie - napewno nie zacieki :D ... ale chce mieć brudnego Kolibra :D

[...]ten greeble to jest pod 3dsmax czy inny soft? jesli 3dsmax to skąd to masz?

To jest plugin do maxa ... a proszę ... ssać Greeble :P

Napisano

jak masz to brudzić to brudź z sensem - nie wszędzie tak samo, tylko na przykład przy napędzie osmolone, gdzieś jakieś jasne ślady ostrzału, zardzewiałe kanty, na przodzie zielona plama na dziobie po rozjechanym ufoludku.

u ciebie jest jednolita nieprzemyślana tekstura na całym.

Napisano
co do zacieków - skąd do cholery na takim statku wezmą sie zacieki???

Chodzilo mi o rdze :P zly dobor slow, sorry ;]

Napisano
  • Autor
jak masz to brudzić to brudź z sensem - nie wszędzie tak samo, tylko na przykład przy napędzie osmolone, gdzieś jakieś jasne ślady ostrzału, zardzewiałe kanty, na przodzie zielona plama na dziobie po rozjechanym ufoludku.

u ciebie jest jednolita nieprzemyślana tekstura na całym.

to pierwsza wersja materiału - dałem render i polazłem ... potem patrze ... hmmm ... no nic nie mam czasu na zmiany więc zapodam :) ... może doradzicie - taką miałem myśl ...

Nad materiałem pracuje (nie teraz :P) ... jakoś go wykonam...

Mam pytanie bo się jeszcze nie orientuje w tym temacie ... czy można na model dać dwa materiały? To znaczy ... mam przykładowo model jakiegoś symbolu (zewnętrzny plik) ... i chce go dać na mój model który ma już materiał metalu ... czy w maxiu jest takie coś możliwe bym na model pokryty materiałem metalu nalepił materiał z godłem (symbolem) ...

Napisano
  • Autor

b10.jpg

Nowa wersja tekstury głównego statku ... zignorować "szybę" kokpitu ... ona nie ma być gładka - ale z bumpem przesadziłem :]

Napisano

miejscami przebajerzyles...jest troche za duzo pierduł...

ale to moje osobiste odczucie:P

Napisano
  • Autor

b13.jpg

Chyba pare materiałów skopałem :( ... ale ogólnie co sądzicie?

Napisano

będe brutalny, ale i szczery. z kazdym renderem coraz mniej mi sie podoba to już praktycznie wszystko:

- gwiazdy

- pseudomgławica

- za ciemno

- materiały (i te stare, i te nowe)

może jakaś planeta w tle?

Napisano
  • Autor
będe brutalny, ale i szczery. z kazdym renderem coraz mniej mi sie podoba to już praktycznie wszystko:

- gwiazdy

- pseudomgławica

[...]

No ... sam robiłem :D

[...]

- za ciemno

[...]

ma być

[...]

- materiały (i te stare, i te nowe)

Konkretniej?

[...]może jakaś planeta w tle?

JUŻ mówie ... tego tła nie będzie na 100% ... bo jest bytkie :> ... ale chciałem zobaczyć Kolibra w kosmosie ... to tło nie nadaje sie do animacji :) ... cała akcja będzie toczyła sie w wielkiej KULI na której będzie tekstura kosmosu ... i w miare realna ... umożłiwi mi to animoanie i ruchy w każdą stronę :> ... do tego akcja będzie się toczyła w pasie asteroidów :> ... więc będzie masa obiektów ... przewiduje taką akce:

Koliberek leci sobie bardzo spokojnie w pasie ... co jakiś czas zatrzymuje sie i antena robi co robić ma :> ... potem dalej ... i tak około minutki z towarzystwem spokojnej muzyczki :) ... aż coś znajdzie ... wystrzeli sonde i będzie czekał ... nagle sonda rozbije sie o cos czego nie ma ... i wylatuje z nikąd kilka wrogich myśliwców - gonitwa ... ostatecznie Koliberek ucieka za jakąś asteroidę i znika ...

Napisano

tak myslałem że to tło, to na razie prowizorka. ale z kolejnym to sie postaraj i jesli dasz jedną z takich fotek http://images.google.pl/images?q=nebula&hl=pl&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w to chyba Cie zabije :)

z tymi materiałami to miałem na mysli, aby kadłub był bardziej w stylu metallic (np. http://www.wallpaper.net.au/wallpaper/space/Space%20Fiction%20Andromeda%20Spaceship%20-%20800x600.jpg ). ale oczywiscie nie cały. pomaluj go jakos ciekawie. samymi mapami proceduralnymi ciekawego efektu raczej nie osiągniesz.

co jakiś czas zatrzymuje sie i antena robi co robić ma

hehe, jak dla mnie zbyt oldskulowe… kojarzy mi się z filmami SF z lat 50-tych, czy coś w tym stylu. Do „poważnej” animki raczej nie pasuje.

no ale mimo wszystko zyczę Ci powodzenia w dalszej pracy...

Napisano
  • Autor
tak myslałem że to tło, to na razie prowizorka. ale z kolejnym to sie postaraj i jesli dasz jedną z takich fotek http://images.google.pl/images?q=nebula&hl=pl&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w to chyba Cie zabije :)

[...]

Takie coś to byłaby przesada ... przewidue raczej skromne (ale bez przasady) tło ...

[...]z tymi materiałami to miałem na mysli, aby kadłub był bardziej w stylu metallic (np. http://www.wallpaper.net.au/wallpaper/space/Space%20Fiction%20Andromeda%20Spaceship%20-%20800x600.jpg ). ale oczywiscie nie cały. pomaluj go jakos ciekawie. samymi mapami proceduralnymi ciekawego efektu raczej nie osiągniesz.

[...]

O śliczne :) ... ale jak mówiłem ... mój Koliberek ma być brudny, zaniedbany ... a takie tekstóry jak na twoim linku mówiłyby o bogactwie rasy ... a ludzie są na wyginięciu ... robią statki nie patrząc na ich wygląd ... istotna skuteczność a nie wygląd ... ale poczekaj na myśliwca obcych :]

[...]

hehe, jak dla mnie zbyt oldskulowe… kojarzy mi się z filmami SF z lat 50-tych, czy coś w tym stylu. Do „poważnej” animki raczej nie pasuje.

no ale mimo wszystko zyczę Ci powodzenia w dalszej pracy...

Cicho! To moja pierwsza animka ... nie zaczne od wysadzania gwaiazdy której fala będzie niszczyła planety :]