lu Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 jakies sugestie co zrobic zeby szybciej renderowac w vrayu ? nie moge zejsc ponizej 20 minut na klatke a to troche dlugo :/
illy Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 jesli renderujesz cos co ma statyczny cien jak np. samochod to wyrenderuj go z rory, wymaskuj i wrzuc z opacity na plane pod samochod itd itp
lu Napisano 26 Październik 2005 Autor Napisano 26 Październik 2005 dzieki, ale bardziej o wnetrza chodzi, i o samo ustawienie vraya
polka dot Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 to po pierwsze podaj na jakich ustawieniach teraz jedziesz i pokaz chociaz kawaleczek sceny albo siatke albo cos, duzo jest malych elementow, detali? wszystko zalezy od rodzaju sceny. jakich swiatel uzywasz? jakich materialow? :)
SUPER_OkO Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 proponuje zmienic rendera bo jezeli chodzi o tempo renderu to chyba jest najwolniejszy
Chalek Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 SUPER_OkO: Sorry, ale co Ty za bzdury piszesz? VRay najwolniejszy? Jak napisal kome podaj ustawienia i pokaz scene.
jaras Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 w opcjach Irradiance map/current preset masz gotowe ustawienia do animacji - daj Medium-animation i spróbuj - albo najpierw wrzuć swoje ustawienia do wglądu. Z innych rendererów polecam Final Render- ma opcję Hyper GI co jest bardzo dobre do animek . A tak w ogóle to są różne sposoby na przyspieszanie renderów tylko zależy co robisz :) najlepsza metoda to renderowanie w warstwach i składanie w AdobeAE lub combustion itp, itd masz wtedy pełną kontrolę nad wszystkim edit - zrobiłem experyment i na tych ustawieniach (medium- animation z włączonym skylightem i ref/refract ) ta klatka liczyłasię równiutko 4:00 - na Athlonie 2400 , 1 gb ram . edit2 - zrobiłem 2 test i na takich ustawieniach jak w załączniku skróciłem czas renderingu do 2:50 (nie wiem tylko jak się to ustawienie sprawdzi w animacji) edit3 - bardzo się nudzę i przeprowadziłem test z 3 butelkami :) czas 15:20 na ustawieniach j/w
lu Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 ok, dzieki bardzo za pomoc, wrzucam ustawienia i screena z animacji. nie ma tam za duzo rzeczy i dlatego mnie to przeraza , co bedzie jak wrzuce wiecej. aha, swiatla - vray w okach + 1 direct za materialami praktycznie zjechalem do zera, zadnych odbic, szyby z okien wywalilem
jaras Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 podaj jeszcze konfigurację swojego sprzętu :)
lu Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 podaj jeszcze konfigurację swojego sprzętu :) dell intel pentium 2 GHz 1 gb ramu ale to ze podam, chyba specjalnie nie zmieni czasu :)) na tym ma ok 24 minut, na innym kompie z dwoma prockami schodzi do ok 15 minut.
lu Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 wyprobowalem Medium-animation i jest duzo wolniej niz bylo :)
Marcin Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 zmniejsz calc pass interpolation samples do 10 ja tez teraz mam do zrobienia animke 20 sek i ciagle testuje narazie na moim kitchen salon szkoda ze masz vraya 1.09 na 1.4x.xx jest lightmapa z opcją flytrough ps . wszystkie klatki sie tak liczą ? nawet te nastepne na incremental add. ? ja robie render na multiframe incremental i klatka chodzi mi po 10 min co i tak przy 20 sek. animce mam 2 dni renderingu w plecy ;]
polka dot Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 z tego co mi wiadomo Marcin, to calc pass interp im wieksze tym szybciej :) ale roznica praktycznie niezauwazalna aaa, zalatw sobie vraya 1.4, ma szybsze metody liczenia
Marcin Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 kome , specjalnie dla ciebie sprawdzilem :> Low values may speed the calculation pass, but may not provide sufficient information. Higher values will be slower and will cause additional sampling. In general, this parameter should be left to the default value of 15.
polka dot Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 spadaj miales sie czyms zajac :P masz racje, w takim razie nie wiem czemu na wysokich ustawieniach irr, wartosc jest nizsza chyba, no niewazne wyglupilem sie :>
lu Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 strasznie dziekuje za pomoc, sprobowalem z nowszym vrayem i trochszke sie zdziwilem efektami :D nie wiem co jest grane zupelnie bo nigdy nie renderowalem z light map
polka dot Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 szkoda ze czasu nie podales. wydaje mi sie ze masz w scenie jakies standardowe materialy. a co do samego oswietlenia, to do primary i tak musisz wrzucic irr mape! wyrenderuj tak jak mowie, pokaz ustawienia i czas, a potem zobaczymy :) btw light cahe ma infinite bounces wiec moze wyjsc troche jasniej niz fotony albo qmc wiec moze trzeba troche zmniejszyc multipliery
Marcin Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 lol :D w secondary bounces masz wiekszą wartosc multiplier jak w firstbounce :> to zle przy pracy z light mapą nie uzywa sie idealnie białych (lub czarnych kolorów) w tym to co masz w evoirment vraya ----EDIT---- pamietaj ze 1.09 rozni sie od nowszych wersji tam w 1.09 w materialach defaultową wartoscią subdv jest 50 a w nowej wersji 8 tak samo w QMC
lu Napisano 27 Październik 2005 Autor Napisano 27 Październik 2005 dzieki, jutro z rana wrzuce render
xeav Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 przy pracy z light mapą nie uzywa sie idealnie białych (lub czarnych kolorów) o czarnych nie wiedziałem... a to może wiele wyjaśniać :]
jaras Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 ps . wszystkie klatki sie tak liczą ? nawet te nastepne na incremental add. ? ja robie render na multiframe incremental ... jest właśnie tak jak mówi Marcin - 1 klatka liczy się długo a następne już szybciej ( w mojej scenie w której przeliczyłem sobie kilka klatek w ruchu 1 liczyła się 3:54 a następne 2:42
lu Napisano 28 Październik 2005 Autor Napisano 28 Październik 2005 wszystkie materialy vray'owe, ciagle dziwny blad i czas jescze wolniejszy - 35 minut klatka :/ nie mam pojecia dlaczego sufit jest czarny. na czym polega renderowanie na warstwach i czy rzeczywiscie moze to byc szybsze ?
Marcin Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 ty musisz miec tam cos naprawde niezle popieprzone :> u mnie render jednej klatki kuchni trwa max 2 min , jest tam nawet gloossy na początku ustawilem przelot kamery , przeliczylem same GI , czyli flytrough z lightcache i multiframe incremental z co 5 klatki irradiance mapy , zapisane do pliku , pozniej tylko render i wszystko nizej masz ustawienia (w oknach nie ma zadnych vraylightow bo to lightmapa , i tego nei wymaga)
lu Napisano 28 Październik 2005 Autor Napisano 28 Październik 2005 dzieki, bede probowal, tylko ze moj vray nie ma light cache :D z tym sufitem juz doszedlem, dwa boxy mialem nalozone na siebie, w starszej wersji nic nie bylo widac, w nowszej sie robi czarno nie wiem dlaczego :D aktualnie probowalem z irr + quasi i mam 7 minut na klatke wszystko ok , zadnych czarnych spraw :)
lu Napisano 28 Październik 2005 Autor Napisano 28 Październik 2005 u mnie building mam trwa strasznie dlugo. eh. no nic, probuje probuje :)
lu Napisano 28 Październik 2005 Autor Napisano 28 Październik 2005 zszedlem do 7-8 minut ale jakies bugi na scianie, skad to sie moze brac ?
buczer Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 z tego co ja probowalem czas mona skrocic nieznacznie przez wylaczanie GI Environment ewentualnie jak mozesz to color mapping na linear. dodatkowo pobaw sie qmc i jak najmniej swiateł. powinienes zejsc spokojnie do 1-2 minut.
polka dot Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 skad bugi.. podaj ustawienia to powiemy :)
lu Napisano 28 Październik 2005 Autor Napisano 28 Październik 2005 hehe, podam podam, bugow sie pozbylem, jest lepiej moglo byc byc jeszcze lepiej :D no , narazie 7 minut frame. zobaczymy co bedzie dalej :) i dziekuje wszystkim bardzo za pomoc !
lu Napisano 17 Listopad 2005 Autor Napisano 17 Listopad 2005 http://www.lescottagesduvallon.ch/ jak ten koles to robi :/ eh. ciagle mam problem z czasem, prepasy i lightcache ze zbioru, ale sam render trwa dlugo. jakies rady ?
Rekomendowane odpowiedzi