Napisano 3 Listopad 200519 l wiem wiem powtarzam temat ale nie dokońca wsumie .. zrobiłęm już swiatła tzn no powiedzmy otwory na swiatła dwa pytania : 1 jak dodaje edge to musze je ciagnac przez cały samochód ?? jesli nie to mi powieszchnia brzydka robi .. 2 ale włąsnie jak dodaje wiecej edge to powiechnia niby jest lepsza ale pofalaowana wiem ze wynika to z tego ze kazdy ege jest na innej pozycji ale jak to wyrównać make algin nic nie daje wzgleem czego to wyrównywac .... zobaczcie sami na foto..!!
Napisano 3 Listopad 200519 l możesz np. narysować sobie spline'a w oknie top i wstępnie według niego wyrównać wierzchołki, masz jescze referki. Automatu nie ma, czasami trzeba trochę podłubać :)
Napisano 3 Listopad 200519 l Autor eee co to są referki ?? aż mi wstyd ze pytam :p .... no nie moge to jest jak rzeźbienie w maśle musze na samym początku uważać na gładkość powieszchni bo potem to można rzeźbić i rzeźbić
Napisano 3 Listopad 200519 l referka to jest to co masz ustawione w tle czyli bluprinty (ogólnie materiały referencyjne) a jeżeli chodzi o gładkość powierzchni to może popróbuj modelowanie splajnami.
Napisano 3 Listopad 200519 l Autor no nie moge zobaczcie nie moge sie pozbyc takich pierdół jak wookół swiateł splajny taa próbowałem nie bardzo wiedziałem jak sie z nimi obchodzić wststko pokoleji wychodze z założenia ze jak takich szczegułów nie potrfaie sie pozbyć to nic mi nie pomoże splajny ani nic heh bede próbować dalej to już prawie chyba 2 mc nad tym siedze hehehehe pozdro!!
Napisano 3 Listopad 200519 l Autor tzn zę mam vertex po wertexie edytowac przesówać vertexy jesli mam tak pofałdowaną karoserje ?? a jesli siatka jest gesta pozatem ciezko tak ustawic wertexy AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA zara oszaleje!!!!!!!!!!!!
Napisano 4 Listopad 200519 l Siatka jest mocno krzywa, a nałożenie MeshSmooth samo jej nie wygładzi. Musisz budować ten model jak najdokładniej od samego początku, bo potem bugi będą się pogłębiać. Może poszukaj jeszcze gdzieś referek o większej rozdzielczości. I oglądaj dużo zdjęć z każdej możliwej strony.
Napisano 4 Listopad 200519 l Autor no tak no włąsnie od początku próbuje zachowac kształt i gładkość powieszchni ale jak np tworze podstawowy obrys i jest w miare ok potem chce wyciać siwatła no to musze pododawac edge i wtedy zaczyna sie mój koszmar :) tak jak widać na załącznikach tam wyrzej .....
Napisano 5 Listopad 200519 l rob jak najmniej czym mniej edge tym lepiej a reszta zrobi Mesh Smooth jak nie chcesz tego to puzniej przy gotowym tworzysz gesciejsza siatke albo mozna jeszcze przy lukach zalamaniach dac podwojna linie edge dzieki czemu reszta nie pulchnie a tylko przy krawedziach wiecej siatki jest. taki sa moje spostrzezenia. Ja mam problem z Mesh Smooth wiekszosci wychodzi a teraz jak dale chamfera i by linie byly blisko na jakies 0.1 czy 0.2 to jakos dziwnie mi sie wiatka wygina przy Mesh Smooth czy to wina ustawienia siatki?
Napisano 6 Listopad 200519 l jesli chcesz ułozyc vertexy wzgledem jakiejs prostej , lub linii to jest na to pewna rada mozesz pobawic sie ze snapami tzn , jesli masz jakis okreslony kształt , to zrob go przy pomocy spline`a w ustawieniach linii w zakaldce interpolation ustaw steps na jakas wiekszą liczbe (np jesli było 6 to np. 20) - chodzi o to zeby spline miał jak najwiecej punktów ułóz go sobie tam jakos , np . zeby w widoku z gory przechodzil tak jak bys chciał ułozyc wertexy , włącz snapy (na evermotion.org jest videotutorial n temat snapów i polece od niego zacząc jesli nie masz w nich doswiadczenia (są bajecznie łatwe)) z opcją snap to vertex przejdz do edycji wertexow (np. w twoim samochodzie) i poprzesuwaj je za pomoca snapow na te linie trzeba to zajazyc zeby było uzyteczne gdy chodzi o jedną prostą linie to tak jak by pomnozenie jej punktów mozesz zrobic jedynie przez skonvertowanie jej do editable spline , pozneij przejsc do subedit : segment , i zaznaczając te długosc kilka razy kliknąc na divide
Napisano 7 Grudzień 200519 l Autor no i znowu dchodze do tego momentu nie moge wyrównać tego zderzaka no najpierw próbowałem view algin itp teraz każdy vertex i edge po koleji co jedna 0..1000 przesówać i ciagle mam te obleśne faudy czy mam odnowa zacząć ten samochód i od samego pozcąku układac wertexy itp ?? co tera..?
Napisano 7 Grudzień 200519 l Ja np. robię tak, że rysuję sobie spline w żądanym kształcie i do niego dopasowuję vertexy za pomocą snapa.
Napisano 7 Grudzień 200519 l Autor ee pozwole sie zapytać "jak to "?? tzn rysuje osobno spline według np zderzaka potem istawiam to tam gdzie mabyc robie attach i co ?? nie kapuje :/....
Napisano 7 Grudzień 200519 l Nie nie... żadnego attacha. Rysujesz sobie spline wg kształtu zderzaka, ustawiasz gdzie trzeba zgodnie z referką - tak jak sam mówiłeś - i potem włączasz sobie snap to vertex oraz snap to edge/segment i wierzchołki w poly będą dociągane do kształtu splina :) Proste jak konstrukcja młotka ;)
Napisano 7 Grudzień 200519 l eeee zwelduj vertexy bo ich jest zdecydowanie za duzo :D mozna tez tak jak tymek radzi...
Napisano 7 Grudzień 200519 l Autor no jak zweldować to mi trójkonty powstana i błedy ...... dobra nic nie rozumiem z tym spline bo samochód robie nie splainami tylko box modeling...... i narysowałem tego splajna ale nic mi sie nie chce przyciagać ?? pewnie to jest proste jak ten młotek ale ............
Napisano 7 Grudzień 200519 l muszisz laczyc snap(przyciaganie) :) a jesli chodzi o weld to tam nie powinno byc bugow jak powstana trojkaty :)
Napisano 7 Grudzień 200519 l Autor no dobra ale jak mam łączyć no to musze attach zrobić czy mój mózg jest ograniczony .... ??
Napisano 7 Grudzień 200519 l Autor ok dzieki za pomoc coprawda c tym spline cos mi tam wychodzi ale i tak mam wszystko krzywe :) wiec zaczne po raz 10000 en samochód i od poczatku bede dbać o powierzchnie pozdro!!..
Napisano 13 Grudzień 200519 l Autor no musze wznowic ten post heh... od ponad 2 miesiecy próbuje wymodelowac samochód moze nie 100% idealny itp ale zeby nie był żałosny hehe:) ale mam ciagle ten sam problem wsumie nie moge wyrównać powieszchni ale tera pojawiło sie cos nowego .... chamfer zobaczcie mam nadzieje ze zobaczycie o co mi chodzi musziałem całą edge zchamferowac zeby uniknąc trójkąta bo były obleśne błędy ale tera też sa help......?...
Napisano 15 Grudzień 200519 l Autor no miałeś racje nie wiem czemu na to nie wpadłem chyba chcialłem zeby był porządek z tą siadką i kurde faktycznie te trójkąty nie zawsze ztwarzaja błedy i sa nie kiedy wygodne krod do przodu za jakieś 5 lat skończe pozdro!!