Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłem to wczoraj w ok. 3 godz. (z tego połowa czasu na rendering...) Co mógłbym zrobić żeby przyspieszyć ten proces? Zależy on bardziej od procesora czy od karty graficznej?

• Odpowiedzi 18
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

OMG ale ciemno.

W renderingu pierwsze skrzypce gra procek wraz z RAM'em.

Napisz jaki renderer, to się pomyśli o optymalizacji czasu, albo lepiej daj screen z ustawieniami.

Napisano

Poważnie scanline potrafi tak długo renderować?

Chyba że używałeś advanced light...

A ze sprzętem to nie przesadzaj - jeśli odpowiednio ustawisz parametry renderingu i świateł to komp powinien wytrzymać :]

Napisano

Ciemno. Jest kilka prostych klasycznych zasad oświetlania obiektów, warto, byś je poznał.

Poszukaj takich haseł, jak światło kluczowe, wypełniające, tylne (tłowe) i ewentualnie górne.

Napisano

Dobrze, ze ciemno w tm wypadku, jest klimacik, pracka jest ladna, choc bardzo prosta. Jak dla mnie kadr ciut za ciasny, ale ogolnie jest bardzo fajnie.

Napisano

Mi też się nawet podoba :) Chociaż nie znam się na renderingu - no ale jakby przynajmniej delikatna wiązka padała na ten pion, to by było lepiej.

szybkość renderowania zależy tylko od procesora. Od karty graficznej zależy to co widzisz w Viewportach :]

Najłatwiej przyśpieszysz renderując w niskiej bardzo rozdzielczości (miniaturki) aby przynajmniej rozeznać się mniej więcej jak światło działa. No ale pewnie tak właśnie robiłeś.

Napisano

szybkość renderowania zależy tylko od procesora. Od karty graficznej zależy to co widzisz w Viewportach :]

Nie tylko od procesora, ale jeszcze od ramu, zwykle mniej od dyskow, ale fakt, od karty graficznej nie zalezy (no, chyba, ze uzywasz Gelato...).

Napisano

Tak, RAMu zalezy dużo. Jak go "zuzyjesz", to komp zaczyna Ci wchodzic na pamięc wirtualna na dysku i wówczas predkośc jego pracy bedzie zalezała od predkosci dysku, która nie dorównuje czystej i szybkiej pracy RAMu.

Napisano

No.. to znaczy chciałem napisać że zależy przedewszystkim od procesora... ;)

To chyba oczywiste... Myślicie że tego nie wiedziałem? ;)

dzięki za sprostowanie :)

pozdro

Napisano

ten czas to pewnie dlatego ze uzywales kamerowego depth of field, cyli jedna klatke liczy ci standardowo 12razy. co do obrazka to podoba mi sie proba stwozenia klimatu swiatlem, cos by sei zeczywiscie przydalo w tle. no a pozatym to niewiele przedstawia ta scena, dwa pionki na pustej szachownicy.

Napisano

Mi się tu pare rzeczy nie podoba:

1. Dziwnie to wygląda

2. Jakoś bardzo rozmazany ten pionek ( za bardzo)

3. Ten pionek wygląda jakby latał

Może się czepiam, ale takie jest moje zdanie

chess2fc.th.jpg

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności