Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok - wiem, że to banał, ale tym łatwiej bedzie odpowiedzieć :] Jestem mega-początkująca. Potrzebuję rzucić cienie od pewnych sześcianów. Ustawiłam już światło, ale (mimo że próbowałam dziesiątki razy) - nie mogę rzucić cieni - nie ma ich w renderingu. Jeśli ma ktoś wystarczająco dużo cierpliwości - to proszę o szczegółowy opis, albo nazwę opcji, kóra jest konieczna do rzucenia tego cienia. Pozdrawiam serdecznie!

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Masz przed soba ustawienia swiatla - pierwsza z mozliwych zakladek. Shadows dajesz na "on" i wybierasz np. area shadow. :)

Napisano

w sumie koledzy wyczerpali temat, ale powtorze dla ukazania rangi tego narzedzia :P

HELP > TUTORIALS i F1, to twoi najwieksi przyjaciele jezeli jestes poczatkujaca. czytaj od poczatku do konca a bedziesz wiedziala wszystko

F1 > light, shadow - to tak na wstęp

Napisano

Ale chyba utworzony wcześniej box (przebijajacy ten sześcian) jest wystarczający. Ustawiłam mu funkcję matte-shadow-ale to chyba nie przeszkadza. Zresztą nawet jak teraz stworzyłam plane, to i tak cieni niet :]

Napisano

Jak załącznikiem jest jpg, to nie może przekraczać 80Kb.

BTW: witam kolejną Panią na forum. :) Powoli kobiety zaczynają wkraczać w zdominowaną przez samców dziedzinę... :D

Napisano

Sorki, że tak długo, ale miałam dłuuugi telefon. Never mind. Dziękuję za miłe przywitanie... szkoda tylko, że kobiety zgłaszają sie tu z tak marnymi problemami :) Obiecuję poprawę i pilną naukę 3dmaxa :D - a programik jest ssuuupppeerr!!!!

Napisano

hmm, o ile pamiętam w ustawieniach materiału matte/shadow trzeba było włączyć przyjmowanie cieni albo coś takiego.

Jeśli się mylę, to przepraszam za wprowadzenie w błąd :)

Napisano

nie czytalem wypowiedzi kolegow ale:

- kurna mac, czytaj helpa tutoriale i inne rzeczy

- jako ze jestesa chyba dziewczyna to w zakladce modify ustaw cast shadow, jesli to nie zadziala to sprawdz exclude czy cos nie jest wrzucone, pamietaj ze cienie musza na czym sie pojawiac, czyli jakis plane pod spod

- sorry za forme ale jestem ostatnie dni na forum P:)

Powodzenia

Napisano

Może shadow brithness zwiększ?

Zrób tak jak Agmakonts mówi. Spróbuj ew. włączyć cieniowanie w widoku camery - klawisz F4 lub F3 i zobacz czy widać tego plane'a.

PS. edytuj swoje posty na przyszłość

Napisano

A to ma do rzeczy, że jestem dziewczyną? Tutoriale czytałam-caaały dzisiejszy dzień, wszystkie cast shadows, shadows i receive shadows też mam poustawiane, cienie mają na czym leżeć... A forum jest do tego, żeby w sytuacji krytycznej zwrócić się z problemem. Dla mnie to jest taka sytuacja - bo nie mogę rzucić zwykłego głupiego cienia! Więc... ehhh - never mind!

Napisano

Słuchaj, podeślij mi ten plik i materiały, czyli bitmapy, zajrzę do tego, co?

A to, że jesteś dziewczyną świadczy tylko o tym, że jesteś ładniejsza od Illy'ego. Ode mnie zresztą też.

Illy: ja rozumiem Twoją frustrację, ale jakoś nie przekonałes mie do tego, że rzucasz 3D once and forever. To jest jak narkotyk: uzależnisz się raz - to na całe życie. Po prostu musisz się odkuć, co jest jasne dla wszystkich, ale jak juz się odkujesz, to wrócisz tu z większym impetem, niż ten, z którym byś wyleciał, gdybysmy Cię stąd wszyscy razem wykopali. Rozumiemy się? To dobrze. A teraz nie dręcz już dziewczyny i uzmiechnij się wreszcie. My tu naprawdę będziemy na Ciebie czekali cierpliwie z otwartymi ramionami. :)

Napisano

ja proponuje wrzucic tu scenke np na rapidshare.de i w 5 min zobaczymy w czym rzecz, bo jak sadze to na pewno bedzie jakis glupi drobiazg, a tak mozemy sie bawic z tydzien ;)

edit: shogun 3d, kurcze wyprzediles mnie ;)

Napisano

Szybkość to standard dla każdego Shoguna, a dla Shoguna 3D to po prostu podstawa.

EDIT: Chodziło o kliknięcie w shadows na ON.

Tak dla wszystkich: zwróciliście uwagę, że prtscr jaki wrzuciła Emila rzekomo sugerował, ze faktycznie cienie ma na ON?

To teraz się przyjrzyjcie jeszcze raz zakładkom i powiedzcie, w jakim trybie była wówczas Emilka: tworzenia, czy edycji?

Przyznaję, że ja dłuższą chwilę to żułem, zanim na to wpadłem.

Po prostu nie zgadzał mi się prtscr jaki widziałem, ze stanem otrzymanego pliku.

Emilka, zaznacz reflektor w scenie i wejdź w tryb edycji, oznaczony błękitnym, zgiętym cylindrem, tuz obok trybu tworzenia, oznaczonego strzałką z gwiazdką. TU WŁAŚNIE kliknij opcję shadows ON.

Napisano

Tak, ale niechcący wprowadziłeś ją w błąd. Ona wzięła jako "pierwszą z możliwych zakładek" zakładkę "create", zamiast drugą, czyli "edit". Nie wiedziała, że chodzi Ci o zakładkę w trybie edycji.

Napisano

Ehhh - raaacjaaa raaccjaaa!!! Wszem i wobec pragnę podziękować Shogunowi za nie odsyłanie mnie do setnego tutoriala, a wspaniałomyślną pomoc :) ... może kiedyś... po latach... będę mogła się odwdzięczyć czymś podobnym :D Dziękuję wszysytkim za zainteresowanie :) Pzdr!

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności