Napisano 18 Lipiec 200321 l Ello !!! też przyłączę się od bitwy .... ... może tym razem mi coś z tego wyjdze
Napisano 19 Lipiec 200321 l Autor malusi updacik .... nogi co prawda jeszcze nie są skończone ale zawsze to coś - nie miałem dziś czasu posiedzieć przy kompie. ps. dzięki za słowa wsparcia
Napisano 20 Lipiec 200321 l Narazie modelik wygląda ok. ciekawe jak będzie wyglądł model jak już dopracujesz nogi, Nie mogę sie doczekać kiedy bedą materiały:)
Napisano 20 Lipiec 200321 l Autor ello! dzięki za komenty :) dziś update\'u niestety nie będzie, bo nie mam jakoś czasu ... faktycznie - w tej chwili można powiedzieć, że nogi są poglądowe ;) ale po zrobieniu takich właśnie poglądowych nóżek chciałem zobaczyć jak to będzie razem wyglądać. Tau - powiem tak: lepszy jestem w modelowaniu niż w malowaniu i mapowaniu textur, a jeśli uda mi się skończyć tę ważkę, to będzie moja pierwsza pracka w 3d z texturkami. so, wish me good luck :D pozdro i miłej niedzieli!!
Napisano 20 Lipiec 200321 l Autor hehe ... jednak chwilkę znalazłem więc zamieszczam updacik poprawione nogi (jeszcze nie są perfekcyjne), poprawiona główka owada (też jest tam troche do zrobienia) i skrzydełka (poglądowe) :D pls o komentarze pozdro
Napisano 20 Lipiec 200321 l faktycznie nogi sa bardzo dziwne :> jakby na zapalkach chodzila :) glowki jeszcze nie zaczales, prawda?
Napisano 20 Lipiec 200321 l Autor jeśli chodzi o nogi to może wina ujęcia lub tego, że tak sobie zwisają - jak dodam szkielet i jakieś konkretne siedzisko dla ważki to może efekt dziwności zniknie główkę zacząłem, bo już jest ;), ale do detali muszę poszukać zdjęć jej ryjka pozdro
Napisano 21 Lipiec 200321 l Autor thx za zdjęcie - troszke mało widać, ale zawsze to już jakaś pomoc - szukałem zdjęć spod mikroskopu elektronowego, ale bezskutecznie :( nie mniej jednak updacik
Napisano 21 Lipiec 200321 l Autor modelowania ważki nie zostało już wiele, więc powoli będę zabierał się za otoczenie - widzę to następująco: - mały zbiornik wodny - taki fajny duży okrągły pływający liść (na nim będzie siedział mój owad) - w tle jakaś trawka i ewentualnie kwiatki zobaczymy co z tego wyjdzie pozdro lecę na [piwo]
Napisano 21 Lipiec 200321 l no ladnie sie zapowiada... do pablo: skad ty te zdjecia bierzesz?? nie masz moze motylka w takim powiekszeniu??
Napisano 21 Lipiec 200321 l Oxygenn...po prostu szukam w google w grafice :))...co do motylka...zobacez co sie da zrobic :) pozdr
Napisano 21 Lipiec 200321 l Autor Pablo - jesteś nieoceniony :) wielkie dzięki. jak znajdę jutro czas, to poprawie tego pyska :D a poniżej założenie sceny - bardzo uproszczone, ale pokazujące co chciałbym uzyskać oczywiście konieczny będzie DoF dla uzyskania fajnego efektu
Napisano 23 Lipiec 200321 l Autor updacik sceny - przybliżony jej wygląd - może nie zachwyca jakością, ale czekałem na nią prawie 2 godziny (muszę zminić kompa) i nie chce mi się jej renderować jeszcze raz. pls: piszcie, co jest ok, co wam się nie podoba i co byście zmienili - wszystkie sugestie mile widziane jeśli zdążę, to może jeszcze dziś pokażę wstępną texturkę ważki, jeśli nie to praca ponownie ruszy w sobotę, bo wyjeżdźam na łono natury :D pozdro
Napisano 23 Lipiec 200321 l skoro tematem pracy ma być owad, to może trochę przybliż, żeby raczej ważka była w centrum \"wydarzeń\" ale to tylko sugestia
Napisano 23 Lipiec 200321 l Autor Lech - może tak? to wcześniejszy render z DoF\'em texturki dzisiaj nie będzie - jakoś mi nie wychodzi (wiedziałem, że z tym będą problemy) - może po przyjeździe coś wykombinuje pozdro i piszcie komentarze :D
Napisano 23 Lipiec 200321 l Ładnie woda ci wyszła. Proponuję wrzucenię jeszczę lilję wodną z listkiem na którym będzia ta ważka siedziała.
Napisano 29 Lipiec 200321 l Autor ello po przerwie! przyszedl w końcu czas na mapowanie texturek - wiem, ze dla was (a przynajmniej dla większości) to pewnie pryszcz, ale mi zajęło to dwa dni .... ... najważniejsze, że wiem jak to już robić a na obrazku aktualne wypociny
Napisano 29 Lipiec 200321 l Kurcze a ja jeszcze nawet nuzek nie mam wymodelowanych buuuuu. A poza tym to jestem ciakw jak bedzie wygladac z teksturkami.
Napisano 2 Sierpień 200321 l Autor updacik ważki: pierwsze texturki - może być ? tekstura skrzydeł jest w troche niskiej rozdzielczości i dlatego tak kiepsko wyszła w renderze i jeszcze jedno.... wiecie jak ustawić parametry final rendera, żeby kanał opacity nie załamywał światła ?? z góry thx za odpowiedź pozdro
Napisano 2 Sierpień 200321 l Autor jeszcze jeden updacik - owad w otoczeniu co z tą przeźroczystością ?? przez to skrzydła wyglądają paskudnie :( piszcie co myślicie !! narrra
Napisano 2 Sierpień 200321 l Autor Scorpi!! mówił Ci ktoś, że jesteś geniuszem :) dokładnie o to chodziło - wielkie dzinx
Napisano 2 Sierpień 200321 l Autor poprawione skrzydla - przeźroczystości są już ok jak kolorki ? mogą być ? czekam na opinie pozdro.
Napisano 3 Sierpień 200321 l ja bym dał jakiś jasniejszy kolor na przód i ogon jakiś błękitno czarny i końcówke czarną... i rób te texturki troche większej rozdzielczości
Napisano 3 Sierpień 200321 l Autor np.: teksturka odwłoka i tułowia owada ma 3314x568 pikseli, skrzydla 1199x385 - czy to za mało?
Napisano 3 Sierpień 200321 l ee dużo [wow] nie wiem ale sprawia wrażenie jakby było właśnie mało... może to wina kompresji...
Napisano 3 Sierpień 200321 l Autor zawsze przed wrzuceniem na forum screena kompresuje go w photoshopie - szybciej ładują się obrazki a poza tym nie chce narażać się moderatorom ok. w każdym razie teraz mniej skompresowany renderek
Napisano 4 Sierpień 200321 l Te teksturki na tych skrzydłach nie prezentują sie najlepiej. Weź przykaład z kolegi ( nie wiem jak sie nazywa, ale tez tu robi jedną pracke na forum) , tez ma model jakiejś ważki, skrzydła ma pięknie wymodelowane i wygląda to imponująco. Pozdrawiam [spadówa]
Napisano 6 Sierpień 200321 l no zeczywiscie, model ok, tylko te teksturki... popracuj nad nimi jeszcze troche (tj. poeksperymentuj z filtrami w photoshopie nieraz niezle efekty da sie uzyskac (i spokojnie zmniejsz rozdzialke)) i bedzie git:-)
Napisano 6 Sierpień 200321 l Nio nad texturkami moglbys popracowac troszke..ta 2 texturka jest moim zdaniem duzo lepsza od pierwszej.Co do otoczenia to tez bys mogl nad nim popracowac..ten tube co robi za liscia (?) troche jest do kitu..Popracujesz i bedzie git :):) -pozdrawiam, Barył
Napisano 23 Sierpień 200321 l Autor Witam po przerwie! Ostatnio niestety mój komputer troche podupadł i pracować się na nim nie dało. Naszczęście już jest chyba ok i pozostaje mi doinstalować wszelkie niezbędne programy, więc mam nadzieję że wkrótce pojawią się updaty mojej bitewnej sceny. hmmm ... mam nadzieję, że jeszcze zdążę poprawić to i owo, i scena będzie wyglądać trochę lepiej. pozdro.