Napisano 12 Grudzień 200519 l Translucent Shader to akurat z SSS ma bardzo mało wspólnego, a SSS w vrayu jest, ale jest po prostu do d..y (taka mała ramka, pierwszej rolecie)
Napisano 12 Grudzień 200519 l Autor poza nazwą - chyba żadna... "Translucent [...] The effect is also known as sub-surface scattering (SSS)" cytat z: http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/material_params.htm
Napisano 12 Grudzień 200519 l ostatnio troche mi się nudziło i przetestowałem , finala ,maxwella (wszystkie wersje) , renderer z Cinemy 9.5 , brazila niestety nie , ale zaglądnołem na strone Splutterfish i nie powaliły mnie te renderingi , i dla mnie na polu walki zostały tylko dwa maxwell i Vrey final produkuje nieco gorsze obrazy i zajmuje mu to nieco wiecej czasu , dla mnie nr3. pokozywałem tez renderingi besposrednio klientom z vray i maxwella 1.2.2a i wybierali vraya , bez wachania raczej... Maxwelowi realizmu dodają tak naprawde wszystkie wady jakie moze miec aparat fotograficzny , czyli cholerne fvignette czyli zaciemnione narozniki obrazu a jasnieszy punkt centralny , aberacja chromatyczna oraz cholerny nois tak uwielbiany przez wszystkich grafików , trzeba jednak przyznać że dokładniej liczy swiatło ,i ma wbudowany doof , oko przyzwyczajone jest do wad i obraz z maxwella na pierwszy zut oka wydaje się bardziej naturalny... podobnie najnowsze cyfrówki mają taką jakość ze obraz jest zbyt doskonały az koli w oczy jak vray , i tu wydze tylko kewstie mentalności odbiorcy i jego preferencji , vrey ma ogromną ogromną kontrole nad obrazem , można kontrolować nieazleznie odbicia i refrakcje wyłączając lub wzmacniająć je w sposób nienaturalny i uzyskiwać lepsze efekty, doświetlać poszczegulne elementy z wyłączeniem innych , wszystko po to zeby stworzyć obraz perfekcyjny .. trzeba jednak umiec go ustawic popularność vraya nieco mu jednak szkodzi setki tysiące kiepskich renderów zaciemniają obraz sytułacji , za to początkowa elitarność maxwella + marketing sciągneła za to naprawde dobrych kolesi którzy wycisneli z niego wiecej niz fabryka dała i powstało kilka naprawde niezłych obrazów , za to kiepski grafik + maxwell = najgorszy mozliwy obraz widziałem na forum maxwela takie knoty renderowane po 20h ze dramat dla mnie królem jest vrey.
Napisano 12 Grudzień 200519 l wow...przez to, że zapomniałem o przycisku szukaj na forum...wywołałem chyba niezłą reakcję łańcuchową...for FAN co do rendererów nie dam głosu(bo jakie moje prace sią kazdy wie:) {a tak na boku} Zeby nie bylo to renderuje we wszystkim, w Scanline, Brazilu, Mentalu, Vrayu, Maxwellu. Nie lubie poprostu stwierdzen: XXX jest lepszy od YYY... Bardziej poprawne jest: Wole XXX od YYY ... ;] malefatal trzymam cię za słowo, bo z wlk.chęcią bym sobie obejrzał takie różnice.